Színes műsorszámokkal készültek a roma „Ki mit tud?” versenyre

Színes műsorszámokkal készültek a roma „Ki mit tud?” versenyre

Idén is megrendezték a „Cigányok a porondon” elnevezésű „Ki mit tud?”-ot.

A résztvevők 5 kategóriában versenyeztek, színes műsorszámokat mutattak be. A rendezvény célja, hogy lehetőséget nyújtson a roma gyermekeknek bemutatni tehetségüket.

Cigánytáncokkal indult az idei roma kulturális Ki mit tud? verseny. A szervezők közel 100 gyereket vártak a Móricz Zsigmond könyvtárba, akik énekeltek, zenés produkciót mutattak be, táncoltak, verseltek, meséltek. A csütörtöki rendezvényen Balogh Benjamin is fellépett, aki több tehetségkutatóban szerepelt, bekerült a VOICE című műsorba is. Kiemelte:

„Arra szeretném buzdítani a társaimat, hogy foglalkozzanak a zenével, a kultúrával és a népművészetekkel.”

Fontos a hagyományok őrzése

Beni műsora lendületet adott a versenyzőknek, volt, aki még táncra is perdült. Többségben nyíregyházi iskolások mérettették meg magukat, de érkeztek Tuzsérról, Nagykállóból és Tiszavasváriból is.

„A mai Ki mit tud? célja a régi hagyományok őrzése. Évekkel ezelőtt kitaláltuk a „Cigányok a porondon”-t, ezt frissítettük. Mindez a művészetekről, a költészetről, a prózáról, zenéről és táncról szól” – mondta el Balogh Artúr, a Nyíregyházi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Lehetőség a tehetségeknek

A roma kultúra nagyon gazdag, a gyerekek szeretnek foglalkozni a hagyományaikkal. A Ki mit tud? és a hasonló rendezvények lehetőséget nyújtanak számukra, hogy bemutassák tehetségüket.

„Nemcsak ez a roma nyíregyházi „Ki mit tud?”, hanem sok tehetségkutató, és roma tehetséggondozó projekt van az országban. Itt ki tudnak emelkedni, meg tudják mutatni, hogy mennyire tehetségesek, mennyi tálentum van bennük egy-egy művészeti ágat illetően” – hangsúlyozta Szenti Tibor önkormányzati képviselő.

A nyitottság az egyik kulcs

Augusztusban a Nemzetközi Cigány Dal Napján a város együtt mulatott a roma zenészekkel a Kossuth téren. Szenti Tibor szerint ezt a hozzáállást és nyitottságot szükséges megőrizni.

„Minél több programot kell szervezni. Nyitni kell magának a kisebbségnek is, valamint a többségi társadalomnak is. Ha több programot szervezünk, megmutatjuk a gazdag roma kultúrát, akkor sikerülni fog és eredményesek leszünk. Van ebben ráció, erre Nyíregyháza ékes bizonyíték” – tette hozzá Szenti Tibor.

A bátor versenyzők emléklapot kaptak. A szervezők remélik, hogy a tehetségek tovább örökítik a roma hagyományokat és a kultúrát, és a jövőben is foglalkoznak a művészetekkel. A Ki mit tud? versenyen megemlékeztek Zámbó Gábor festőművészről, Farkas Kálmán aranytollas költőről, Farkas Tibor egyetemi tanárról, valamint Harmati Ernő ’56-os forradalmárról.

Szerző:Kemecsei Fanni

#kapcsolódó

Bezárta magát egy személygépkocsiba egy két éves kislány Nyíregyházán

Bezárta magát egy személygépkocsiba...

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása.

Útlezárás a Kéményseprő utcán

Útlezárás a Kéményseprő utcán

A kivitelező tájékoztatása szerint a tervezett ütemben halad a kivitelezés.