Márton-napi vigasság a Sóstói Múzeumfaluban

Márton-napi vigasság a Sóstói Múzeumfaluban

„Ha már lúd, legyen kövér…”

2023. november 11-én kerül megrendezésre a Sóstói Múzeumfalu nagymúltú évadzáró rendezvénye a „MÁRTON-NAPI VIGASSÁG”.

A 9.30 órai kapunyitás után libazsíros kenyérrel fogadjuk látogatóinkat, akik „Márton poharával” is koccinthatnak, a poharakba természetesen már az idei esztendő újborait töltjük. 10.00 órától az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézmény „Így tedd rá!” csoportja és a Szabolcs Néptáncegyüttes Aprókák Tánccsoportja közösen mutatja be a „Gyertek haza libuskáim…” című műsort, ezt követően pedig a táncos lábú ovisok táncházba hívják a közönséget. Ellátogat hozzánk Fabók Mancsi Bábszínháza, kiknek remek előadását 11.00 órakor láthatja a nagyérdemű a faluközpontban a színpadon. 12.00 órakor a Művészeti Szakgimnázium Táncművészeti tagozatának néptáncos növendékei megmutatják, hogy milyen lehetett egy igazi táncmulatság abban az időben, amikor az emberek az ünnepeket, a jeles napokat tánccal pecsételték meg, bálakat, mulatságokat tartottak. Újra vendégünk lesz ezen a napon a Batyu Színház! Előadásuk kapcsán 13.00 órakor az is kiderül, hogy Beatrix, Mátyás király gyönyörű felesége, vajon milyen libás finomsággal kedveskedett egykoron egyetlen urának.

Közhírré tétetik! Füleljen, kinek füle vagyon, újra libaszépségversenyt hirdetünk a Sóstó Múzeumfaluba Márton-napon! A látogatóink szavazataikkal döntik el, hogy mely nevezett liba a legszebb. A „versenyző libákat” 14.00 órakor vonultatjuk fel és mutatjuk be a faluközpontban. 14.30 órakor pedig az eredményhirdetésen megtudhatjuk, hogy ki nyerte a libaszépségversenyt. A versenyző és a gazdája ígérjük, nem marad ajándék nélkül.

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”, mondja a rigmus. Éppen ezért a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend jóvoltából a libaságok, vagyis a libás fogások az idén sem hiányozhatnak a Múzeumfaluból, de a falu kemencéjében sült finomságokat és gyógyteát is kóstolhatnak látogatóink ezen a napon.

A csarodai paplak cserépkályhájának melege mellett tanítónőnk lúdtollas betűvetésre hívja látogatóinkat, a tiszodobi ház első szobájában hímezhetnek, a gyertyamártó műhelyben lámpást készíthetnek, a kállósemjéni ház hátsó szobájában pedig magvakból készíthetnek képet a kézműveskedni vágyók. A család apraja-nagyja próbára teheti tudását egy Márton-napi kódfejtő játékban. Ebben az évben utoljára forog a kosaras körhintánk, de lesz még falusi vásár, szívmelengető forró italok sokasága a kocsmában a Lenka Műhely jóvoltából, illetve kovács- és kádár bemutató, valamint a tokaji Paulay Borház is várja a kedves érdeklődőket.

A felnőttek 1200 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 600 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.

Jöjjenek csak jöjjenek, tessenek csak tessenek!

Hívunk és várunk mindenkit, mert a Sóstói Múzeumfaluban él és élmény a hagyomány!

#kapcsolódó

Sóstót az itt élők okkal nevezik a város ékességének

Sóstót az itt élők okkal nevezik a...

Sokan vagyunk, akik többször álmodoztunk arról, hogy egyszer mindent hátrahagyva...

Baleset a kereszteződésben

Baleset a kereszteződésben

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség közleménye.