13 facsemete zöldíti tovább 6 óvoda területét

13 facsemete zöldíti tovább 6 óvoda területét

Újabb facsemetékkel gazdagodott Nyíregyháza.

Ezúttal a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület csatlakozott a polgármesteri fásítási programhoz, mely évekkel ezelőtt azért jött létre, hogy városunk szebb, tisztább és élhetőbb legyen. A  faültetést követően 13 facsemete zöldíti tovább 6 óvoda területét.

Folytatódik a megszokott polgármesteri fásítási program, melyhez városszerte csatlakoztak intézmények, cégek és vállalkozások. Ezúttal az óvodák lettek zöldebbek, csütörtökön dr. Kovács Ferenc polgármester, dr. Ulrich Attila alpolgármester és a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület delegáltjai vadgesztenye, mezei juhar, valamint kislevelű hárs ültetését végezték. Az egyesület jelenleg egy több mint 50 tagot számláló szervezet, célkitűzéseik között szerepel a környezetvédelmi tevékenységek elősegítése.

„Én ennek a városnak vagyok a szülötte, néhány gyerekkori évemet leszámítva két utcával arrébb töltöttem a gyermekéveimet. Az első munkaviszonyom a másik irányba két utcával arrébb, egy építkezésen volt. Ezzel azt szeretném szemléltetni, hogy amikor az egyesületet létrehoztuk, nagyon fontosnak tartottuk, hogy ebben a városban a vállalkozók a városvezetéssel együtt mindent próbáljanak megtenni azért, hogy az egykor poros utcák úgy tudjanak kinézni, ahogyan ma. Azt gondolom, hogy ez a tudat az egyesület tagjaiban meghonosodott. Kötelességünk, hogy a városfejlesztést, melynek évtizedek óta tanúi vagyunk, tovább vigyük, és tovább fejlesszük” – nyilatkozta Balogh Zoltán egyesületi tag, a Start Nonprofit Kft. vezérigazgatója.

26 helyszín, 122 facsemete

Az őszi program szeptemberben kezdődött. 26 helyszínen, többek között a Jósavárosba, a Malomkertbe, az Északi alközpontba, a belvárosba, Örökösföldre, a Kertvárosba és Sóstóhegyre is ültettek facsemetéket. Most 6 óvoda területe kapott fákat, köztük a Tündérkert Keleti Óvoda, az Eszterlánc Északi Óvoda Gyöngyszem Tagintézmény, valamint a Gyermekek Háza Déli Óvoda Virág utcai Tagintézmény.

„A Gyermekek Háza Déli Óvoda Virág utcai Tagintézmény 40 éves. Ez idő alatt a fák megöregedtek. Most olyan helyekre kerültek a facsemeték, ahonnan előzőleg az idős fákat kivágták, melyek ágai letörtek, ez balesetveszélyes volt. Arra neveljük a gyermekeket, hogy törekedjenek a fenntarthatóságra, védjék a környezetet. Ennek fontos alappillére, hogy növények vegyék őket körül, szeressék a fákat. Ehhez az kell, hogy a környezetükben csodálatos fák és növények legyenek.” – hangsúlyozta Skarbit Józsefné, a Gyermekek Háza Déli Óvoda intézményvezetője.

nyiregyhaza.hu

A jövőben is folytatódik a fásítás

Sok kicsi sokra megy – igazolják a mondást azok az adatok, melyek szerint az elmúlt 10 évben 300.000 négyzetméter zöldfelületi fejlesztés valósult meg, mely során parkok, közterületek újultak meg, emellett többezer cserjét és fát ültettek el.

„Ezt folytatnunk kell, mert fákat ki is kell vágni, hogy ne okozzanak balesetet, hiszen elöregednek, és a klímaváltozás – mely az utóbbi időben eléggé érzékelhető – rongálja a meglévő fákat. Remélem, hogy egyre csökkentettebb ütemben folyik majd az ültetés, hiszen sok helyre ültettünk fát, és nem kell már annyit, mint az elmúlt években. Bízom benne, ez a városon is meglátszik, és a lakosok ezt pozitívan értékelik.” – mondta el dr. Kovács Ferenc polgármester.

Az őszi ültetési időszak a végéhez közeledik, de a program tavasszal újra indul. A polgármester kiemelte, hogy a helyszínek kiválasztásakor számításba veszik a lakossági igényeket is, így amennyiben valakinek van javaslata, azt tegye meg a NYÍRVV-nél.

nyiregyhaza.hu

Szerző: Kemecsei Fanni

#kapcsolódó

Befejeződtek a munkálatok

Befejeződtek a munkálatok

A Volánbusz járatai újra az eredeti útvonalon közlekednek.