A2, B2, C1 - mi a különbség bizonyos nyelvvizsga szintek között?

A2, B2, C1 - mi a különbség bizonyos nyelvvizsga szintek között?

2024-től számos egyetem már a középszintnél, vagyis B2-es szintnél alacsonyabb, B1-es vagy A2-es nyelvvizsgát, esetleg részvizsgát is elfogad.

Hogy tisztában legyetek azzal, mit jelentenek ezek a szintek és fokozatok, elmagyarázzuk nektek, pontosan mik a különbségek bizonyos szintű nyelvvizsgák között.

A szintek közötti különbséget az Európai Tanács által jóváhagyott Közös Európai Referenciakeret (KER) határozza meg, vizsgarészenként (hallás, olvasás, beszéd- és íráskészség) részletesen elmagyarázva, hogy pontosan mit kell teljesítenetek, hogy sikeres legyen a választott szintű nyelvvizsgátok.

A1, A2 - alapfok

Az 'A' jelölésű nyelvvizsgák alapvetően a kezdő, alapfokú tudású nyelvi szintet határozzák meg. Az ezen a szinten vizsgázó diákok bár zömében egyszerű kifejezésekkel és nem túl bonyolult nyelvtani szerkezetek használatával, de szóban és írásban is képesek kifejezni magukat és egyszerű párbeszédeket folytatni. Az eddigi felvételi szabályozások szerint ezért a nyelvtudásért nem járt pluszpont az egyetemi felvételiben, 2024-től azonban számos egyetemen már az alapfokú nyelvtudást is pontokkal díjazzák, ezért érdemes lehet elgondolkodnotok, hogy a felvételi előtt megpróbáljátok az alapfokú nyelvvizsgát akár a második, vagy esetleg harmadik tanult idegen nyelvetekből.

B1, B2 - középfok

A középfokot jelölő szinten belül megkülönböztetik a közép-haladó (B1), illetve a haladó (B2) szintet. Azok, akik B1 szintű nyelvtudással rendelkeznek képesek arra, hogy a mindennapi életben, vagy egy esetleges külföldi utazás során elboldoguljanak és értsék az adott ország nyelvét, legyen szó beszélt vagy írott kommunikációról, esetleg egy hosszabb szöveg, könyv vagy cikk értelmezéséről, amennyiben az adott téma nem túl bonyolult.

Ezzel szemben a B2-es szintű nyelvtudással rendelkező, nyelvvizsgára készülő nyelvtanulók már ismeretlen témájú szövegeket is megértik, és képesek probléma nélkül kommunikálni egy anyanyelvi beszélő személlyel, érvelni vagy ellenérvelni bizonyos témákban, továbbá hosszabb szövegeket, hivatalos leveleket vagy akár esszéket is írni.

C1, C2 - felsőfok

Bár a felsőfokon is megkülönböztetnek két szintet, valójában nincs túl sok különbség a C1 és C2 között.

Azok, akik C1 szinten vannak egy adott idegen nyelvből, képesek komolyabb erőfeszítés nélkül megérteni bármilyen filmet, tévéműsort, előadást, párbeszédet vagy irodalmat, tanulmányokat akkor is, ha annak témája átvitt értelmű, illetve ahhoz saját gondolatokat, hozzászólásokat is képesek hozzáfűzni, vagy írásban megfogalmazni.

A C2 szintű nyelvtanulók pedig akár már az akcentussal beszélőket is probléma nélkül megértik, könnyedén boldogulnak anyanyelvi környezetben, és képesek magas szinten szövegeket alkotni vagy beszélni.

eduline.hu

#kapcsolódó

Itt a házasság hete, vegyen Ön is részt a programokon!

Itt a házasság hete, vegyen Ön is részt...

Állandó megújulásban mottóval hirdetik meg idén a Házasság Hetét (február 11-18),...