Vesztegetés a kórházban: a főorvos és az asszisztens letartóztatását is kezdeményezték

Vesztegetés a kórházban: a főorvos és az asszisztens letartóztatását is kezdeményezték

Egy kórházi főorvos és asszisztensének letartóztatását indítványozza a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség, akik a megalapozott gyanú szerint pénzt fogadtak el a betegektől az egyébként ingyenes állami egészségügyi szolgáltatásért.

A több bizonyítékkal is alátámasztott megalapozott gyanú szerint a kórházi szakrendelésen főorvosként dolgozó nő és asszisztense 2023. szeptember 22. napjától legalább 18 esetben fogadtak el készpénzt a betegektől jogosulatlanul az ellátásukért. A betegek ingyenes állami egészségügyi ellátást vettek igénybe, amiért az orvosnak és asszisztensének pénz nem jár, ennek ellenére egyes betegek 5.000 forintól 60.000 forintig terjedő összegeket adtak át. Olyan beteg is volt, aki a rendszeres felülvizsgálatok során minden alkalommal adott pénzt az orvosnak.

A rendőrség a főorvost 18 rendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsította meg, míg asszisztensét 11 rendbeli üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével.

A vármegyei főügyészség azért indítványozta mindkét gyanúsított letartóztatását, mert kiemelt tárgyi súlyú bűncselekményekről van szó, az orvos esetében 5-10 évig terjedő, míg az asszisztens esetében 2-8 évig terjedő szabadságvesztés büntetés is kiszabható, ezért fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Az orvos ráadásul a jó anyagi körülményei miatt akár külföldön is elrejtőzhet.

Fennáll a veszélye annak is, hogy szabadlábon befolyásolnák a tanúkat, eltűntetnének bizonyítékokat, mivel adat van arra, hogy a jelenleginél jóval nagyobb számú betegtől fogadtak el pénzt a gyanúsítottak. Annak a veszélye is fennáll, hogy letartóztatásuk nélkül újabb bűncselekményt követnének el, hiszen hosszabb időn át tartott a bűncselekmény sorozat.

Mindezekre tekintettel a főügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság egy hónapra rendelje el a gyanúsítottak letartóztatását.

#kapcsolódó

Városi Nőnap – Az önkormányzat idén is ingyenes nőnapi ünnepségre várja a hölgyeket

Városi Nőnap – Az önkormányzat idén...

Március 8, péntek 16 óra - Continental Aréna!

Tartósan nőnek a bérek 2022-ben

Tartósan nőnek a bérek 2022-ben

Januártól a minimálbér kétszázezer forintra emelkedett, ami magával húzza a...