Újabb elemmel bővül a családtámogatási rendszer

Újabb elemmel bővül a családtámogatási rendszer

Újabb, negyedik elemmel bővül a családtámogatási rendszer – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn.

Hornung Ágnes emlékeztetett, hogy 2010 óta épül Magyarországon az átfogó családtámogatási rendszer, amely minden élethelyzetre megoldást kínál, vagyis a teljes életutat lefedi. Az intézkedéseknek eddig három fő pillére volt: az otthonteremtés, az anyagi biztonság és a döntési szabadság a munka, illetve a magánélet között. A már meghozott több mint harminc intézkedés nagyobb része ebbe a három pillérbe tartozott.

Hozzátette: az otthonteremtési támogatás – Európa legnagyobb ilyen programja – 2024 januárjától tovább bővül.

Az elmúlt 13 évben a kormány a családok anyagi biztonságát tudta a legjobban erősíteni, az intézkedések – mint például a családi adókedvezmény – többsége erre fókuszált.

A döntési szabadságot erősítő intézkedés például a bölcsődei infrastruktúra fejlesztését jelenti, és ezzel az volt a cél, hogy azok a szülők, akik visszatértek volna a munka világába, ezt szabadon megtehessék – mondta Hornung Ágnes.

Hozzátette: a családtámogatási rendszert minden évben felülvizsgálja a kormány, és a pillérek most kiegészülnek a testi, lelki és szellemi egészséggel, mert ez egy olyan pont, ami hosszú távon biztosíthatja a nemzet fennmaradását és a családok boldogságát.

A családokat érintő problémák közül kiemelte, hogy ma a fiataloknak nehéz párt találni, az emberek a digitális világhoz kénytelenek adaptálódni, az idősek között pedig jóval nagyobb számban fordul elő a demencia, mint korábban. A kormány ezekre a problémákra szeretne megoldásokat kínálni az újabb intézkedésekkel – közölte Hornung Ágnes.

Ezek mind olyan intézkedések, amelyek jobbá tehetik az emberek életét. Ha mind testileg, mind szellemileg, mind lelkileg jól vagyunk, akkor az a családok érdekét szolgálja rövid távon is, de a fő eredményük hosszú távon tud megmutatkozni – fogalmazott az államtitkár.

Szólt arról is, hogy jelenleg kidolgozás alatt állnak a negyedik, átfogó és komplex pillérhez tartozó javaslatok, amelyekkel mind a családokat, mind a fiatalokat, mind pedig az időseket segítenék.

hirado.hu

#kapcsolódó

A taktikázásnál célravezetőbb az önkéntes jogkövetés

A taktikázásnál célravezetőbb az önkéntes...

Mindent megpróbált megtenni, hogy kibújjon az adózás alól egy napenergiát hasznosító...