Korszerűbbé vált a temető bejárata

Korszerűbbé vált a temető bejárata

A nyíregyháziak kérésére újult meg az Északi temető Korányi úti bejárata, mely ezután már biztonságos mind a gyalogosok, mind a járművek részére.

Ezzel megteremtették a korszerű beléptető rendszer alapjait. Az önkormányzat 16 millió forinttal finanszírozta a munkát. Őszre várhatóan elkészül az új urnafal is.

A tervezettnél korábban elkészült az Északi temető Korányi úti kapuja, tehát augusztus 2 – tól működik a sorompó. A korszerűsítéshez 16 millió forintot biztosított az önkormányzat. Nagy szükség volt a bővítésre, hiszen ma már jellemző módon az új sírkertben helyezi örök nyugalomra a legtöbb elhunytat.

„Július 3 – án kezdődött a munka, és ma hivatalosan is megnyitjuk, átadjuk az ide érkezőknek. Azért is volt erre szükség, mert már balesetveszélyes volt. Nem választva el a gyalogosforgalmat a gépjárműforgalomtól. Látszik, hogy ez mostanra sikerült. Kérjük, aki kerékpárral jön, a gyalogosforgalomban tolja a kerékpárt. Fontos ez az új beléptető rendszer. Ez került a legtöbbe. Egy bővítés is történt. A Korányi úti sávot is kiszélesítettük, úgyhogy teljes biztonsággal érkezhetnek a látogatók majd a temetőbe” - tájékoztatott Dr. Kovács Ferenc polgármester.

A polgármester a tervekről szólva elmondta, hogy a Pazonyi úti főbejárat fejlesztése is napirendre került, így lesz majd komplex a temető beléptető rendszere. Szükséges fejlesztés volt – fogalmazott a polgármester –, melyet indokolt a forgalom és a közlekedésbiztonság.

„Természetesen az elmúlt időben kaptunk jelzéseket a nyíregyháziaktól - akik rendszeresen járnak ide -, hogy itt már veszélyes helyzet alakult ki, és szükségessé vált ennek a bejáratnak a rendbetétele. Ez évben ez meg is valósult, úgyhogy ez a veszélyhelyzet elhárult” -  tette hozzá Dr. Kovács Ferenc.

Bővült a kapu fesztávja, 2x2 méteres gépjárműsávot alakítottak ki, nem mellesleg célszerűbb lett a Korányi út gyalogos – és gépjárműforgalma is.

„A beruházás kapcsán a Korányi úti bejáratot jelentős mértékben kiszélesítettük. Kialakítottunk két forgalmi sávot és egy gyalogos sávot. A forgalmi sávok a szabványnak megfelelnek, külön egy behajtási és egy kilépő sáv. Közel 170-180 cm szélességben pedig a gyalogosforgalom kap helyet. A korábbi Korányi úti bejáratnál a gyalogosforgalom automatikusan bekerült a gépjárművek közé, amely közlekedésbiztonságilag nem volt   megfelelő. Ezt a balesti gócpontot sikerült ezzel a beruházással felszámolni”- fogalmazott Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft ügyvezetője.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a Korányi kapu alkalmas az automatikus beléptetésre, de amíg a Pazonyi úti főbejárat nem rendelkezik ezzel az elektronikus kapuval, addig nem működik a rendszer, így továbbra is belépéskor kell jegyet váltani és fizetni. A bérlettel rendelkezők és a regisztrált rendszámmal érkező mozgássérült járművek előtt automatikusan nyílik a rendszámfelismerővel ellátott sorompó. Forrásfüggő a Pazonyi úti bejárat korszerűsítése, a Korányihoz hasonló nagyságrendű összeggel. Nem kizárt, hogy jövő nyáron az is elkészül. De idén ősszel már temethetnek az új urnafalba is.

Szerző: Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

Nemzetközi elismerést kapott Szabó Márta, a Móricz Zsigmond Színház színművésze

Nemzetközi elismerést kapott Szabó...

A Prisma Independent Film Awards 2023. augusztusi fordulójának zsűrije a legjobb...

1500 palack hűtött frissítővel kínálták a járókelőket a belvárosban

1500 palack hűtött frissítővel kínálták...

Összesen 1500 palack vizet osztottak ki kedden délben, a belvárosban.