A Kis karácsony sétány fenyőfáit idén is óvodások díszítették

A Kis karácsony sétány fenyőfáit idén is óvodások díszítették

A Kossuth teret december 7-én, délelőtt az óvodások zsivaja és vidámsága töltötte be. Ahogy a korábbi években, idén sem maradhatott el a Kis karácsony sétány 20 fenyőfájának ünnepi díszbe öltöztetése, amelyet ezúttal is a 4 égtáj óvodásai díszítettek. A kicsik nagy lelkesedéssel láttak neki a hálás feladathoz a város szívében. A fák a NYÍRVV munkatársainak jóvoltából fényfüzéreket is kaptak.

Az ünnepi készülődés varázslatos pillanatait éli meg Nyíregyháza, ahol a város karácsonyi hangulatának megteremtéséhez az óvodások is csatlakoztak. A Kis Karácsony Sétány fenyőfáira, amelyet évek óta az óvodások díszítenek, ma délelőtt felkerült az ünnepi dekoráció. A fenyőfák öltöztetésében mind a „négy égtáj” óvodásai részt vettek, így az Eszterlánc Északi Óvoda, a Búzaszem Nyugati Óvoda, a Tündérkert Keleti Óvoda, és a Gyermekek Háza Déli Óvoda körzetéből is érkeztek gyerekek a Kossuth térre, akik napok óta kézzel készítették a díszeket, némelyikük egészen egyedi technikával készült.

– A gyerekek fából, szalmából, tobozból készítették a díszeket. Igyekeztünk természetes anyagokat felhasználni, a feldíszített fa előtt énekeltek is a gyerekek. Mivel a mi óvodánkban az integrált, népi játékos program működik, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez a kézműves munkában is megvalósuljon, ezt nagyon élvezik a gyermekeink, nézzenek körül és tekintsék meg a gyermekeinknek a munkáját

– nyilatkozta Csura Imréné, az Eszterlánc Északi Óvoda, Kerekerdő Tagintézmény intézményvezetője.

Az ünnepi, kézzel készített díszek már most melegséget sugároznak, ízelítőt adva az előttünk álló ünnepi időszakról. Az óvodások kreativitása és lelkesedése minden kis alkotásban tükröződik. A sétányon hallható boldog gyerekkiáltások valódi karácsonyi hangulatot teremtenek, és emlékeztetnek mindenkit az ünnepek igazi értékére. Az óvodák nagyon örülnek, hogy részt vehetnek a kis fenyőfák díszítésének kedves hagyományában.

– Nagyon várják már, hogy a kis karácsonyi udvarban legyenek, ahogyan lehet most is látni, nemcsak pár gyerek érkezik, hanem egész csoportok jönnek, mert mindenki kíváncsi, hogy azt az 5 fát az észak, kelet, dél és nyugati óvodásai hogyan díszítették föl. Milyen szépek, milyen ötletesek, és ahogyan láttuk, énekelnek, táncra perdülnek szabadon és közben figyelik a kis házikóban, hogy mi mindent lehet itt nézegetni. Azt gondolom, hogy a család együtt jön ki a Kossuth térre és együtt ünnepelnek, mert mindenkinek ismerős a hely. Nagyon szépen köszönjük a városnak a lehetőséget, hogy minden évben gondolnak az óvodás gyerekeinkre, és ahogyan lehet ezt látni, nagy számban itt is vagyunk

– mondta Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője. Dr. Ulrich Attila alpolgármester örömmel csatlakozott a kis csoportokhoz, hogy együtt varázsoljanak ünnepi hangulatot a város központjában. Az önkormányzat élő fa díszítési hagyománya, amellett, hogy örömöt és vidámságot csempész a még dolgos hétköznapokba, környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható.

– Nyíregyházán már évekre visszavezethető hagyomány, hogy itt, a Kossuth téren az óvodások a 4 égtáj oviból eljőve díszítenek. A fákat ünnepek után elültetjük. Régebben az óvodák udvarára kerültek, az utóbbi években viszont a Bujtosi Városligetben alakítottunk ki egy olyan területet, ahol tűlevelű fák vannak, így remélhetőleg megmaradnak az utókornak, és a gyerekeknek még örömet okoznak. A gyerekek saját kis díszeket rajzoltak, nyomtattak, öntöttek gipszbe. Azt gondolom, hogy szép hagyomány a kis fák díszítése, mert a hagyományra is neveli őket, emellett fejleszti a kézügyességet és táplálja bennük a közösségi érzést. Azt gondolom, hogy ez egy szép dolog, meg egy kicsit kint vannak a szabad levegőn, az sem az sem árt

– fejtette ki véleményét dr. Ulrich Attila. A fenyőfák elültetése az önkormányzat hosszú távú terveit szolgálja. A városi zöldfelületek kibővítése nemcsak a környezetvédelmi célokat szolgálja, hanem emlékeztet bennünket arra is, hogy a kis dolgoknak is lehet nagy hatása a városi szépség és az összetartozás terén. Mától a város közössége is élvezheti a Kis karácsony sétány feldíszített fáinak látványát.

 

#kapcsolódó

Fénymásolt pénzzel fizetett

Fénymásolt pénzzel fizetett

A Nyíregyházi Járási Ügyészség tájékoztatása.