Ebben az évben is mozgalmas szezont zárt a Nyíregyházi Állatpark

Ebben az évben is mozgalmas szezont zárt a Nyíregyházi Állatpark

A harmincöt hektáros tölgyerdőben működő, ötezer állatot bemutató állatkert Magyarország egyik leglátogatottabb vidéki turisztikai attrakciója, ahova nem csak hazánkból de a szomszédos országokból is szép számmal érkeznek vendégek, idén a legtöbben Romániából és Szlovákiából érkeztek.

A Nyíregyházi Állatparkot a legek állatkertjének is nevezik, a sok ritka és különleges faj miatt. Az itt bemutatott 5000 állat egy  35 hektáros tölgyerdőben él, a természeteshez közeli tágas kifutókban.

Az 500 állatfajból, igen sokan gyermekáldással örvendeztették meg a parkot. Idén több mint 250 állatkölyökkel gazdagodott a gyűjtemény; a sivatagi rókák, a  törpevidrák, a nagy marák és számos madárritkaság családja is gyarapodott.

Egy kis Mishmi-takin születésével kezdődött az idei bébi bumm és a folytatás sem volt szenzáció mentes, hiszen számos olyan faj látott a 2023-as évben napvilágot, melyek a természetben a kipusztulás szélén áll. Ilyen például a Madagaszkáron őshonos maki-féle a fekete-fehér vari vagy az észak kínai leopárd, melyből összesen 54 van a világ állatkertjeiben, s a hármasikrek születésével 5 egyed itt, a Nyíregyházi Állatparkban található. 

nyiregyhaza.hu

A 2022-ben Ukrajnából mentett állatok is igen jól érzik magukat, a Mázli nevű kisoroszlán társat kapott, míg a Kátya nevű fehérpamacsos selyemmajom családot is alapított, ikerpárnak adott életet és a Hollandiából érkezett párjával közösen nevelik az apróságokat.

nyiregyhaza.hu

Különleges állatcserék is történtek az idén. Az egyik legérdekesebb, a szumátrai tigrisek esetében volt, hiszen a szabad természetben alig párszáz állat él csupán  és nagyon fontos hogy azt a néhány állatkertben élő egyedet szaporodásra bírják. Mivel az itt élő hím és nőstény állatnál sajnos nem volt tenyész eredmény, ezért a fajkoordinátor javaslatára menyasszony csere történt. Reméljük hamarosan egy sikeres randevúról is beszámolhatunk.

Igazi szenzáció volt a kodiak-medve érkezése is. A barnamedvék óriása, mely a grizzlynél is nagyobb már birtokba vette kifutóját eurázsiai fajtársával együtt, a zoo 1 hektáros Medve Erdejében.

nyiregyhaza.hu

Megérkeztek az első lakók a  Jégkorszak Interaktív Állatbemutatóba is. A Modern Városok Program keretében épülő létesítmény, mely az ország legnagyobb vidéki állatkerti beruházása, bár csak jövő tavasszal nyílik, az új  17 fős Humboldt- pingvin kolóniát a külső medencében  már  nagyközönség is láthatja.

nyiregyhaza.hu

Állatok nem csak jöttek, mentek is. Gerzson, a Nyíregyházi Állatparkban született törpevíziló egyenesen Braziliába repült a fajmegőrzési program keretében, míg a Jack nevű elefántbika Csehországba, a Zlini Állatkertbe utazott családot alapítani.

A Nyíregyházi Állatpark nagyon fontosnak tekinti a különféle jószolgálati küldöttségeket is, több élőhelyi, vadvédelmi program támogatásában is részt vállal, ezen kívül fontos küldetésének tekinti, a fogyatékkal élők segítését, ezért immár 18. alkalommal  egy teljes napon át ingyenesen látogatást biztosított a fogyatékkal élők és kísérőik számára  az ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete által megrendezett „Ez a mi napunk”  rendezvény keretében.

Teljesítettük 10 kárpátaljai gyermek kérését is, a Jézuskához írt levelükben kért ajándékokat eljuttattuk hozzájuk valamint beteg gyerkőcök különleges kívánságai is teljesültek az esztendőben.

A természetvédelmi nevelés, a fajmegőrzés és a természetvédelmi kutatások kiemelt területei a Nyíregyházi Állatparknak. Ezért is csatlakozott a kormány által meghirdetett két hetes Állatvédelmi témahéthez a park oktató csapata,  hogy izgalmas, változatos programokkal segítsék felfedezni az élővilág csodáit és gyarapítsák  az állat- és természetvédelem iránt felelősséget vállalók táborát.

A két hét alatt összesen 7323 fő vett részt az Állatpark valamely edukációs programjában, ráadásul a témahét alkalmából kedvezményes belépésre is lehetősége volt az oktatási intézményeknek.

Idén is számtalan kulturális programnak adtunk helyet, így a már megszokott állat bemutatók mellett bábszínházi előadások, izgalmas Mikulás Nap és különleges fotó kiállítás fogadta vendégeinket.

Állatparkunk mindig is kiemelt figyelmet fordított, hogy az ide érkező családok minden tagja maximális kikapcsolódásban részesüljön, ezért is fontos számunkra, hogy megkaptuk ebben az esztendőben is a Családbarát szolgáltatóhely minősítést, ahol figyelembe vették a bababarát szolgáltatásainkat, mint a szoptató és pelenkázó  helyiséget vagy a babahordozók ingyenes használatát, a kisgyermeke családok kényelmét szolgáló húzható kiskocsi bérlését, a Tarzan Játszóteret  vagy a bátor kisgyermekek Cumifáját.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek állatkerti szállodáink is, a 2 csillagos Hotel Dzsungel, a 3 csillagos Ózoon Hotel és a 4 csillagos Hotel Pangea.

Jövő évre különösen nagy az érdeklődés, hiszen májusban nyílik az Európában egyedülálló Jégkorszak Interaktív Állatbemutató, amire már most nagy várakozással tekintenek a park munkatársai.

#kapcsolódó

 Július 09-én újra Kisállatbörze

Július 09-én újra Kisállatbörze

Minden hónap második vasárnapján 6 és 14 óra között várja az érdeklődőket a...

Madarak és Fák Napja Országos Verseny

Madarak és Fák Napja Országos Verseny

Általános iskolások számára.