Csellengők – Iskolakerülő diákokat igazoltattak a rendőrök az állomáson

Csellengők – Iskolakerülő diákokat igazoltattak a rendőrök az állomáson

Csellengőket kerestek a rendőrök Nyíregyházán, rendszeresen igazoltatják az iskolából hiányzó diákokat a város különböző pontjain.

A hatóság célja a fiatalok védelme, hogy az iskolakerülés ideje alatt ne váljanak bűncselekmény áldozatává. A rendőrök az ellenőrzés során megbizonyosodnak arról, hogy a diákok igazoltan maradtak távol az iskolától, ellenkező esetben bekísérik az intézményekbe a 14 éven aluliakat.

A nyíregyházi autóbusz-állomás környékén járőröztek a rendőrök kedd reggel. Tanköteles diákokat ellenőriztek, akik iskolaidőben az állomáson tartózkodtak.

Csellengőket keresnek

A hatóság Csellengő elnevezésű akciója még 2012-ben indult, azóta folyamatos a vármegyében.

A cél az, hogy senki ne váljon bűncselekmény áldozatává, illetve ne is kövessen el bűncselekményt. Ezt a programot nem egyedül valósítjuk meg, ebben a vármegyében lévő kapitányságok is közreműködnek, illetve a vármegye kormányhivatal igazságügyi és gyámügyi főosztályának munkatársai és kapitányságonként a helyi család- és gyermekvédelmi központoknak a dolgozói is segítenek a munkánkban. Fontos, hogy ők is jelen legyenek, hiszen sokszor nekik ügyfeleik ezek a diákok, illetve azonnal tudják, hogy mit kell cselekedni” – nyilatkozta dr. Kovács Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetője.

Igazoltatják a fiatalokat

Minden hónapban 2-3 Csellengő akció is van a városban, a tapasztalat azt mutatja, szükség van rá, hiszen mindig találnak egy-két diákot, akik igazolatlanul maradtak távol az iskolától. A fiatalok nem magukban csellengenek, általában 2-3 fős csoportokban vannak, valamint volt már arra is példa, hogy más vármegyéből érkeztek Nyíregyházára iskolaidőben. A rendőrök és a szakemberek először megkérdezik, hogy miért nincsenek iskolában, majd igazoltatják is őket.

Több helyszínen járőröznek

Nemcsak az állomáson, hanem a közterületeken, plázák környékén is járőröznek a rendőrök. A diákoktól orvosi vagy szülői igazolást kérnek, ezzel bizonyítva, hogy miért nem mentek aznap iskolába. Abban az esetben, ha nincs ilyen papírja a fiatalnak, akkor két dolgot tehet a rendőrség.

Az általános iskolás gyerekek esetében a gyerekkorúakról beszélünk, ilyen esetben nem lehet az, hogy megtaláljuk valahol a városban és ott hagyjuk magára és majd tájékoztatjuk az iskolát, hogy találkoztunk vele, gyermekkorúként róla gondoskodnunk kell arról, hogy visszaküldjük az iskolába. Fiatalkorú esetén az már egy másik kategória, ekkor már nem intézkedik a rendőr úgy, hogy visszaviszi az iskolába, hanem jelzéssel élünk az iskola vezetése felé” – tette hozzá dr. Kovács Attila.

Igazolatlan hiányzások

A diákok nagyon kreatívak, ha meg kell magyarázni, hogy miért nem mentek iskolába. Sokszor azt mondják, hogy betegek, de nincs orvosi igazolásuk vagy elengedték őket korábban, hivatkoznak arra is, hogy valamiért nincs aznap iskola, de sokan azt állítják, továbbtanulás céljából jöttek Nyíregyházára és új intézményeket keresnek – néhányszor van igazságalapja ezeknek a válaszoknak, de jellemzően a megkérdezett diákok fele igazolatlanul marad távol az iskolától.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Elindult a felvételi ügyintézés, mától akár a sorrendeteket is módosíthatjátok

Elindult a felvételi ügyintézés, mától...

Április 20-tól egészen július 12-ig ismét hozzáférhettek az E-felvételi rendszeréhez.

Interjú az átváltozóművésszel: Tóth Zolkának nem okoz gondot, ha más bőrébe kell bújni

Interjú az átváltozóművésszel: Tóth...

Kihívást jelentően az Életrevalókban hat, a Don Juanban négy szereplőt formál...