Ütemezetten folynak a Nyíregyházi Déli Ipari Park tervezési és kivitelezési folyamatai

Ütemezetten folynak a Nyíregyházi Déli Ipari Park tervezési és kivitelezési folyamatai

A felszín alatti vízbázisok védelme, a fenntarthatóság és a környezetvédelmi monitoring alapvető szempontok.

Mint köztudott, Nyíregyházán egy jelentős gazdaságfejlesztési program zajlik a városvezetői stratégia alapján, a közgyűlés által egyhangúlag elfogadott, a beruházásokat ösztönző alapelvek mentén. A világcégeket befogadó ipari park infrastruktúrájának tervezését részletezték azon a sajtótájékoztatón, amelyet múlt hét szerda délután tartottak a városháza Bencs termében. Az eseményen részt vettek dr. Kovács Ferenc polgármester és Podlovics Roland alpolgármester mellett a tervező Főmterv Zrt. és az A-Stúdió 90 Kft. konzorcium, valamint a Nyírségvíz Zrt. képviselői. Az iparipark-fejlesztés I. ütemének befejezése 2025 első negyedévében várható.

A gazdaságfejlesztési program látványos fejezete a Nyíregyházi Déli Ipari Park infrastruktúrájának kiépítése, amely a tegnapi sajtótájékoztató témáját szolgáltatta, és amelynek I. üteme 2025 első negyedévében fejeződik be.

Előzetes fejlesztés

A lakosságot talán leginkább érintő, ivóvíz-felhasználás témájáról Galambos Sándor, a Nyírségvíz Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese beszélt, aki elmondta, 2013-ban jelentős szennyvízelvezetési és -tisztítási projektet valósított meg a társaság, amelynek eredményeként nemcsak a víz- és csatornahálózat újult meg, hanem új területeket, utcákat vontak be a szolgáltatásba, illetve a komposztálótelep mellett megépült a kettes számú szennyvíztisztító telep is. Ezek az előre gondolt, komplex fejlesztések eredményezték azt, hogy az iparipark-fejlesztés I. ütemének indításánál nem kellett többletfejlesztéseket végrehajtani, hisz rendelkezésre álltak a kapacitások. A következő ütemben pedig épül egy felszíni víztisztító mű, mely a felszín alatti vízbázisokat fogja mentesíteni a terheléstől.

Védik a felszín alatti vizeket

– A felszíni víztisztító műben megtisztított víz teljes egészében az ipari park vízellátását fogja szolgálni, ezzel biztosítva azt, hogy a felszín alatti vízbázisok valóban az egészséges ivóvíz előállítását szolgálják, így a lakosság szempontjából a vízbázisok nem fognak sérülni. Azzal, hogy a várossal nagyon jó a partneri kapcsolatunk, s kezdettől bevontak minket a folyamatba, azok az elvárások, műszaki paraméterek, amelyek szükségesek az üzemeltetés szempontjából, beépültek a tervezés folyamatába

– nyilatkozta Galambos Sándor.

Komplex monitoring rendszer

Magyarország legnagyobb tervező cége, a Főmterv Zrt. vezetése képviseletében Keszthelyi Tibor elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, a saját gyakorlatukban is elképesztő, nagy tempójú tervezés volt a nyíregyházi, amely sok koncentrációt igényelt. Kiemelte, minden segítséget megkaptak a várostól, különösen az engedélyezés során. Ráadásul az önkormányzat felkészült volt, s az átgondoltság jegyében jóval a tervezés megkezdése előtt elindították az alapállapot-felmérést, ami időigényes, és feltétele a folyamatnak. Mint fogalmazott, ez nagy segítség, hiszen egészen máshogy lehet érvelni arról, milyen környezeti állapotok vannak. Az elnök-vezérigazgató hozzátette, Nyíregyháza határozott igényét fejezte ki a legkomplexebb környezetvédelmi monitoring rendszer kiépítésére, ez azt jelenti, hogy a talajvíz-, szennyvíz-kibocsátás, valamint a levegő és csapadékvíz komplex felügyeleti rendszere valósul meg.

Nyíregyháza a példa

– Ez a komplexitás általában nincs meg más ipari parkoknál, úgyhogy ez is egyfajta olyan odafigyelés és gondosság, ami nem jellemző máshol. Itteni ötlet szintén, hogy a tisztított szennyvíz ipari szürkevízként hasznosítható, tehát a vízigényét az üzemeknek részben a helyi szennyvíztisztításából biztosítsuk. A legkeményebb tárgyalópartner Nyíregyháza a határérték tárgyalások során is, tehát a befektetőkkel nagyon komoly üzleti és nagyon kemény tárgyalásokat folytatnak, a Nemzeti Befektetési Ügynökségénél és mindenhol példaként emlegetik

– mondta Keszthelyi Tibor.

Komoly feltételek a befektetőkkel szemben

Az elnök-vezérigazgató hozzátette, azt mondják, ha megnézik, hogy mit lehet elérni a befektetőkkel, akkor kérdezzék Nyíregyházát, hiszen itt nem az van, hogy idejön valaki és teljesítsük a kívánságaikat, hanem kőkemény feltételek mentén lehet mind a létesítést, mind az üzemeltetést biztosítani.

Fenntarthatóság és a környezetvédelem

Az iparipark-fejlesztés soha nem látott mértékű, 192 milliárd forint összegű kormányzati támogatás segítségével valósul meg azon állami szándék alapján, amely szerint ennek a régiónak az iparfejlesztése kulcskérdés. A fejlesztéshez kapcsolódva az elmúlt másfél évben már több jelentős beruházás konkrét szándékai is elhangzottak, amelyek összességében ezres nagyságrendben teremtenek új munkahelyeket a következő években. Dr. Podlovics Roland gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármester elmondta, a jelenlegi önkormányzati ciklus elsődleges célja a gazdaság-, egyben városfejlesztési program megvalósítása, amely Nyíregyháza további fejlődéséhez elengedhetetlen, és amelyben kiemelt szerephez jut a fenntarthatóság és a környezetvédelem, a hazánkban is jelentős méretűnek számító, 640 hektáros területen.

Együttműködés a kormánnyal

– Ezen a 640 hektáron már vannak beszállítók, ennek a területnek az előkészítése, vizsgálata folyt, és a fő paramétereket, együttműködve a kormányzat különböző szerveivel – minisztériumtól kezdve a HIPA, az OKF, OVF-n át, tehát minden olyan szereplővel, aki ezekben a munkálatokban releváns szakmai tapasztalattal, illetőleg hatáskörrel bír, meghatároztunk a kormányzattal közösen egy tervezési programot

– fogalmazott.

A lakosság is profitál belőle

Dr. Kovács Ferenc polgármester összefoglalva kiemelte, a Főmterv Zrt. országosan is a legjobban jegyzett cégek között van, ráadásul van helyi konzorciumi partnere, egy nyíregyházi tervezőiroda, az A-Stúdió 90 Kft. A feszes határidőket vállalva teljesítették és tavaly júliusban leszállították az I. ütem terveit, engedélyeket, s mindent, ami ahhoz kellett, hogy a kivitelezési közbeszerzést elindítsák. A polgármester hangsúlyozta, az ipari terület fejlesztése kapcsán sikerült érvényesíteni, hogy mindez egyidejűleg a lakossági szolgáltatások javulását is eredményezze.

Emelkedik a szolgáltatások színvonala

– Csak néhány megfogható példa: a butykai útfejlesztés, nyírjesi elkerülő, a majdani nagyszállási körforgalom, ami egy újabb balesetveszélyes csomópont átalakítása, valamint a Tünde utcai nyomásfokozó megépítése, ami 12 000 ember számára biztosít jobb víznyomást. De például a kerékpárút- és zebraépítés, térfigyelő kamerarendszer kiépítése, áramszolgáltatás-fejlesztés, mind annak a komplex fejlesztésnek a része, amely egyaránt szolgál gazdaságfejlesztési és lakossági célokat, s összességében komoly tervezői munkát igényel

– emelte ki dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere.

192 milliárdos támogatás

A kormány és a HIPA támogatásának köszönhetően közel 192 milliárd forint támogatásban részesült a Nyíregyházi Déli Ipari Park fejlesztése, melynek jelentős része a közmű-infrastruktúrák kiépítését szolgálja. Nyíregyháza MJV Önkormányzata, mint kedvezményezett, ezen forrásból 152 milliárd összeg erejéig részesült támogatásban. Nyíregyháza további fejlődéséhez elengedhetetlen ez a gazdaságfejlesztési program megvalósítása, amelyben kiemelt szerephez jut a fenntarthatóság és a környezetvédelem.


Forrás részletezése (Nyíregyháza MJV Önkormányzata, mint kedvezményezett)

    • 1509/2021. (VII. 29.) kormányhatározat: 3 229 716 490 Ft
    • 1806/2021. (XI. 16.) kormányhatározat: 2 000 000 000 Ft
    • 1043/2022. (II. 4.) kormányhatározat: 15 000 000 000 Ft
    • 1251/2022. (V. 4.) kormányhatározat: 33 781 811 010 Ft
  • ebből NYMJVÖ 3 302 461 010 Ft
    • 1289/2023. (VII. 17.) kormányhatározat: 137 862 394 981 Ft
  • ebből NYMJVÖ 128 595 094 981 Ft

NYMJVÖ Ipari Park támogatás: 152 127 272 481 Ft.

Közel 40 milliárd egyéb fejlesztésekre

Az ipari parkban megvalósuló további projektekhez kapcsolódóan az Opus Titász Zrt., MAVIR Zrt., MVM Émász Áramhálózati Kft. támogatási szerződést kötött az Energiaügyi Minisztériummal elektromos hálózat háttérfejlesztés (mind átviteli hálózat, mind elosztó hálózat) céljából.  A kormány elrendelése alapján az Építési és Közlekedési Minisztérium út- és vasútfejlesztés feladat ellátására kapott kormányzati támogatást. A fenti, nem önkormányzati támogatások megközelítően ~40 mrd Ft-ot tesznek ki (39 746 650 000 Ft). Az iparipark-fejlesztés tehát mindösszesen jelenleg ~192 mrd Ft (191 873 922 481 Ft) támogatásból valósul meg.

Területvásárlás, előkészítő munkák, szerződés

Az ipari park fejlesztésének előkészítése évekkel ezelőtt megkezdődött, melynek részeként megvásárlásra kerültek a területek és azokon különböző előkészítő munkálatok valósultak meg. Az önkormányzat az infrastruktúra fejlesztését ütemezetten valósítja meg, melyhez kapcsolódóan a tervezésre vonatkozó szerződést 2023. január 25. napján írta alá a Főmterv Zrt. és az A-Stúdió 90 Kft. konzorciumával.

Műszaki tartalom I. ütem

A képen szöveg, térkép, atlasz látható

Automatikusan generált leírás

 

Butyka: útfejlesztés a lakosságért is

Csak egy példa részletezése a grafikával megjelenített tartalomból, mely érzékelhető lakossági előnyöket is rejt magában: az úgynevezett „Nagykállói út” fejlesztése, mely korábban a Magyar Közút Nzrt. kezelésében volt országos közút, az önkormányzat (NYÍRVV Kft.) kezelésébe került helyi önkormányzati útként. Az I. ütemben a Nagykállói út (volt 49146. j. út) rekonstrukciója is meg fog valósulni, ennek tartalma: 2x1 sáv kialakítása, közvilágítás, térfigyelő kamerarendszer, csapadékvíz-elvezetés, útvíztelenítés, valamint buszöblök-buszmegállók is készülnek. Kiemelendő, hogy Butyka településrészen két gyalogosátvezetést kell biztosítani. A projekt során a 4925. j. út (régi 4-es főút) és a Nagykállói út csomópontjától egészen a Nyíregyháza város közigazgatási határáig tervezett a felújítás és új rendszerek kialakítása, megközelítőleg 4,4 km hosszban.

A nyomásfokozó már készül, a folyamatok zajlanak

Az I. ütemre vonatkozó tervezési feladatok befejeződtek, a kapcsolódó terveket és engedélyeket 2023. június hónapban leszállították. Az I. ütemből a Tünde utcai nyomásfokozó kivitelezése már folyamatban van, melynek várható befejezése 2024. február hónap, erről a városi sajtóban korábban részletesen beszámoltunk, s annak a 12 ezer embert érintő plusz előnyeiről is, ezeken a részeken: Borbánya, Kistelekiszőlő, Butyka, Nagyszállás és Nyírjestanya, valamint a Kállói út vasúttól keletre eső része. Az I. ütem további feladatai tekintetében a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárások folyamatban vannak, várhatóan 2024. február hónapban lezárulnak. Az I. ütem kivitelezési feladatainak elvégzésére 12 hónap áll a nyertes ajánlattevő(k) rendelkezésére.

Műszaki tartalom DET alapján, II-III. ütem

Egy úgynevezett Döntéselőkészítő Tanulmány (DET) készült a fejlesztés II. és III. üteme műszaki tartalmának meghatározására. A DET szakáganként több műszaki alternatívát vizsgál, amelyek közül – több egyeztetést követően – kiválasztották a megvalósításra javasolt változatokat. Az így kialakult műszaki tartalmat az önkormányzat az érintett országos hatáskörű szervezetekkel (minisztériumok, hatóságok) ismertette. A tervezés a minden érintett szervezettel leegyeztetett és jóváhagyott iránynak megfelelően folytatódhat az alábbiakban részletezett műszaki tartalom szerint.

Közúthálózati fejlesztések

    • Ipari terület úthálózatának továbbtervezése (gyalog- és kerékpárutakkal)

– Nyírjes/Nagyszállás irányába összekötő út (Nagyszálláson körforgalom, kerékpáros kapcsolat létesítése a balesetek megelőzése érdekében)

– M3 autópálya északi oldalán 4925. úthoz csatlakozás

    • DET alapján meghatározott további tervezési irány: Butyka településrész elkerülését, tehermentesítését biztosító útfejlesztés tervezése, Oláhréti út, ~6,3 km hosszú szakasszal

Vízrendezés

    • Ipari park csapadékvíz-elvezetése, kapcsolódóan záportározók létesítése
    • Befektetői területek csapadékvíz-elvezetése érdekében a területen meglévő csatornák jó karba helyezése
    • Nyírjes-tói vízfolyás áthelyezése

Szennyvízelvezetés és -tisztítás

    • Mennyiségi és minőségi adatok meghatározása (II. ütem: +5.000 m3/nap, III. ütem: +8.000 m3/nap)
    • DET alapján meghatározott további tervezési irány: önálló szennyvíztisztító telep létesítése a közműudvarban

Ivóvíz-infrastruktúra fejlesztése

    • A DET készítése során a tervezők több alkalommal egyeztettek a Nyírségvíz Zrt. és a FETIVIZIG munkatársaival. A FETIVIZIG szakemberei tájékoztatták a tervezőket, hogy a Nyírségvíz Zrt. jelenleg lekötött felszín alatti vízmennyisége mintegy 10 millió m3/év, amelyből 9,7 millió m3/év mennyiséget termelt ki 2021. évben. A FETIVIZIG tájékoztatta továbbá a tervezőket, hogy ez a vízmennyiség vizsgálataik alapján nem veszélyezteti a felszín alatti vízbázist, ez a mennyiség fenntarthatóan biztosítható. A FETIVIZIG szakembereinek tájékoztatása alapján 2027-re az EU Víz Keretirányelv szerint el kell érni a felszín alatti víztestek jó mennyiségi állapotát. A felszín alatti víztest jelenlegi állapota alapján, illetve a jó mennyiségi állapot elérését szem előtt tartva a jelenleg lekötött vízmennyiség mellett a további kitermelhető teljes vízmennyiség mintegy 4,7 millió m3/év, amely kb. további 11–12.000 m3/nap kiadható vízmennyiséget jelent (a felszín alatti vízbázis vonatkozásában). A FETIVIZIG tájékoztatta a tervezőket, hogy amennyiben a jövőben felszíni vízkivétellel (a Tisza folyóból) terveznek, úgy a FETIVIZIG álláspontja szerint 1,0 m3/s folyamatos vízkivétel a Tiszán problémát nem okoz, vagyonkezelőként támogatható.
    • DET alapján meghatározott további tervezési irány: vízbeszerzés
      • I-II. ütemben felszín alatti vízkivétel 10.000 m3/nap kapacitással
      • III. ütemben felszíni (Tisza folyóból) vízkivétel 10.000–27.500 m3/nap kiadott ivóvíz termelési kapacitással

Iparivíz-ellátás fejlesztése

    • A Nyírségvíz Zrt. üzemeltetésében lévő II. számú szennyvíztelep (Polyákbokorban, mely nem összekeverendő az I-es, Westsik Vilmos utcai teleppel) engedélyezett kapacitása 11 ezer köbméter/nap, a jelenlegi kihasználtsága 6–8000 köbméter/nap. Az itt keletkező összes tisztított szennyvíz mennyisége felhasználható lesz ipari célra a továbbtisztítás kiépültével, ezáltal más ipari vízfelhasználóknak is biztosítva újrahasznosított vizet. A gyárak vízigényének egy jelentősebb részét, akár döntő többségét is ki lehet elégíteni újrahasznosított vízzel (továbbtisztított városi tisztított szennyvízzel).
    • DET alapján meghatározott tervezési irány: IV. fokozatú tisztítómű tervezése a II. számú szennyvíztisztító telepen, napi 8.000 m3 mennyiségben szolgáltatható iparvíz biztosítása céljából.

Közműudvar kialakítása

    • A NYÍRVV és a Közterület-felügyelet számára telephely és üzemeltetési, szolgáltatási központ kerül kialakításra
      • Térfigyelő rendszer központja
      • Kezelőépület, manipulációs területekkel
      • Iparivíz-tározó és nyomásfokozó
      • Jövőbeni üzemeltetők: NYÍRVV Nonprofit Kft.; Nyírségvíz Zrt.; Közterület-felügyelet

Komplex monitoring rendszer

      • Alapállapot-felmérés (monitoring rendszer alapja, kiindulási értékek pontos ismerete)
        • Nyíregyháza külterületi 323+100 ha nagyságú terület (talaj- és talajvíz-szennyezettséggel kapcsolatos alapállapot-felmérés) 2022. április-májusban megtörtént
        • Kiegészítő alapállapot-felmérésre vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban (további területek felmérése, levegőszennyezettség-mérések)
      • Műszaki tartalom:
        • Talajvízfigyelő monitoring kutak létesítése az ipari parkban
        • Szennyvízminőség-ellenőrző monitoring rendszer
        • Online ipari szennyvízminőség-mérő rendszer az ipari parki szennyvíztisztító telep előtt
        • Fix mintavételi műtárgyak létesítése az egyes ipari parki kibocsátók közcsatornára vezető bekötő csatornaszakaszára
        • Csapadékvíz monitoring pontok létesítése a tározóknál, illetve ipari parkban lévő befogadó csatornák mentén
        • Komplex automata levegőminőség-mérő állomás telepítése és jövőbeni üzemeltetése, valamint országos hálózatba történő bekötése, biztosítva ezzel az eredmények társadalmasítását.
      • Üzemeltető: NYÍRVV Nonprofit Kft. (Az eredmények lakosság felé történő bemutatása és megismertetése az üzemeltető feladata.)
  • Környezetrendezés (kapcsolódó zöldfelületek tervezése)

 

Tervezés státusza

  • II. és III. ütemek tervezése megkezdődött
    • II. ütem terveinek leszállítása várhatóan 2024. negyedik negyedév
    • III. ütem terveinek leszállítása várhatóan 2025. harmadik negyedév
Mint látható, a Nyíregyházi Déli Ipari Park tervezési folyamatai ütemezetten zajlanak, illeszkedve a fenntarthatósági szempontokhoz is. A fontosabb fázisokról – csakúgy, mint eddig több, kiemelt téma mentén – a következőkben is részletes tájékoztatást adunk.

(Szerző: Boros Rita, Tarczy Gyula)

#kapcsolódó

Tanulj a legjobbaktól a legjobbak között - Indul a jelentkezés az MCC Egyetemi Programjába Debrecenben is!

Tanulj a legjobbaktól a legjobbak között...

Első éves egyetemisták jelentkezését várja a Mathias Corvinus Collegium (MCC)...

Országos Ifjúsági Néptáncfesztivál lesz Nyíregyházán

Országos Ifjúsági Néptáncfesztivál...

November 25-én, szombaton: 21. Országos Ifjúsági Néptáncfesztivál lesz Nyíregyházán,...