„Emlékmenet a Doni Hősökért”

„Emlékmenet a Doni Hősökért”

12 éven át tartó zarándoklata végéhez ért a Honvédsuli Egyesület. A különleges, hazánkban is egyedülálló eredményt elért „Emlékmenet a Doni Hősökért” rendezvénysorozat a záróeseményéhez érkezett.

A Honvédsuli Egyesület szervezésében megvalósult, 12 éven át tartó emlékmenet résztvevői több mint 1700 km-t tettek meg, 229 település érintésével, 25 ezer embert megszólítva. Az újabb fogadalomtétellel egybekötött esemény péntek délelőtt zajlott a vármegyeházán.

Nem mindennapi teljesítménnyel büszkélkedhet a gégényi Honvédsuli Egyesület. A hazánkban is egyedülállónak mondható „Emlékmenet a Doni Hősökért” rendezvénysorozat 12 évvel ezelőtt, 2012 januárjában indult útjára. A Honvédsuli kadétjai azóta minden év január és február havában kitartóan gyalogoltak. Az ország egyetlen vármegyéjeként teljesített zarándoklat Urivtól, a doni áttörés pontjától szimbolikusan vezette haza a résztvevőket, egészen a nyíregyházi vasútállomásig, ahonnan a II. Rákóczi Ferenc 12. honvéd gyalogezred katonái indultak el 1942 novemberében. Az eredmény: 12 év, több mint 1700 legyalogolt kilométer, 229 település és 25 000 résztvevő.

„Elérzékenyülve tekintek vissza erre a 12 esztendőre és az az igazság, hogy nemcsak én, hanem a kadétok is, hiszen gyakorlatilag ez alatt a 12 esztendő alatt jó néhány kadétunk felnőtt velünk együtt ehhez a feladathoz és rengeteg érzékeny pillanaton vagyunk túl. Nyugodtan elárulhatom, hogy a vízhólyagokon kívül rengeteg könnycseppen vagyunk túl, hiszen olyan érzelmeket mozdítottunk meg, olyan sebek tudtak felszakadni, amelyek hosszú-hosszú évtizedeken keresztül ott voltak és meglapultak”

– mondta Kovács Zsuzsanna, a Honvédsuli Egyesület elnöke. A 229 településen áthaladva az emlékmenet résztvevői 229 hősi emlékműnél tartottak koszorúzással egybekötött megemlékezést, a helyi önkormányzatokat, intézményeket, civil szervezeteket, oktatási intézményeket, számtalan esetben a teljes lakosságot bevonva. A 12 éves zarándoklatnak köszönhetően számos hősi emlékmű újult meg és kapott rendezvényhez méltó külsőt. A vármegye apraja-nagyja, hivatali és közjogi méltóságai is összefogtak a közös célért, a méltó emlékezésért és az áldozatvállalásért. Az eseményen társvédnökként több országgyűlési képviselő volt jelen, köztük Vinnai Győző is, aki kiváló kezdeményezésnek nevezte az egyesület emlékmenetét.

„Azért tartom fontosnak ezt a teljesítményt, mert így az én generációmat, vagy a gyerekeink generációját is emlékezteti arra, hogy mi történt a Don-kanyarban 1943 januárjában. A másik gondolatom, hogy ha emlékeztetünk, akkor egy valós történelmi képet kell kialakítani az akkori történésekről, és ezt – én hitelesen tudom mondani, mint történész, hogy – elhallgatták, mi történt ott pontosan, illetve elferdítették a valóságot, ezért egy hiteles történelmi képet kell kialakítani. Ezt az egyesület meg tudja tenni, mert minden településen, ahol jártak, egy emlékezést tartottak, ezáltal egyre több ember megismerte Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében és Nyíregyházán is, hogy mi volt a valós kép”

– nyilatkozta Vinnai Győző országgyűlési képviselő. A 12 év méltó lezárásaként az egyesület rendezvényének fővédnöke, Seszták Oszkár elnök nevében Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke vette át az egyesület csapatzászlóját, amelyre a jelen lévő képviselők előzetesen feltűzték emlékszalagjukat. Az alelnök úgy fogalmazott, hatalmas büszkeség a vármegye számára az a teljesítmény, amelyet a Honvédsuli Egyesület az emlékmenettel letett az asztalra.

„Azt hiszem, a legnagyobb eredmény az, hogy azt a vállalást, amit ők kitűztek maguk elé célul, azt teljesítették és minden egyes vármegyei településen jelen voltak és elvitték az emlékmenet segítségével azt az üzenetet, ami nemcsak a doni hősökre emlékezik, hanem emlékeztet bennünket arra a katasztrófára és arra a hősiességre is, amelyet a magyar katonák véghez vittek a doni határon” –

fejtette ki véleményét Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke. A vármegye tanulói a kezdeményezésnek köszönhetően testközelből ismerhették meg a doni harcok szörnyű időszakát, hagyományőrzőkkel, katonákkal, honvéd kadétokkal találkozhattak. Az egyesület újabb fogadalomtétele is ehhez kapcsolódik, amelynek tartalmát az ünnepség végén osztotta meg Kovács Zsuzsanna elnök. A 2023-ban formálódott Ne felejts! missziójukat tovább gondolva, 2025 januárjától a vármegye minden általános és középiskolájába interaktív, élő történelemóra keretében emlékeznek majd a múltra, a hazaszeretet és a hazafias-honvédelmi nevelés jegyében.

 

#kapcsolódó

Sztárvendéges, tortás, méltó Városnapok az évfordulón

Sztárvendéges, tortás, méltó Városnapok...

3500 szeletes, egészséges finomság kóstolható szombaton a pezsgő programok...