Átadták a Honvéd utcai bölcsődét

Átadták a Honvéd utcai bölcsődét

36 férőhelyes, új bölcsődét hoztak létre a Honvéd utcán. A nyíregyházi önkormányzat célja, hogy javítsa az ellátáshoz való hozzáférést és a szolgáltatások minőségét. A beruházás nemcsak a kisebbeknek kedvez, hanem támogatja a szülőket a munkába való visszatérésben is.

Újabb bölcsődével gazdagodott Nyíregyháza. Az önkormányzat közel 600 millió forint 100%-os, vissza nem térítendő támogatást nyert el az „Új bölcsődei férőhelyek kialakítása Nyíregyházán” elnevezésű projekt keretében, melyet a „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” című felhívásra benyújtott pályázat révén valósítottak meg. A városvezetés a projekt előkészítése során szoros együttműködésben dolgozott az intézményvezetőkkel, és áttekintette az önkormányzat tulajdonában lévő bölcsődék jelenlegi állapotát és szükségleteit. A felmérés eredményeként született az a döntés, hogy Nyíregyházán, a Honvéd utca 2. szám alatt egy új bölcsődét hozzanak létre.

„A városvezetés számára mindig prioritást élvez a családok jóléte, és ebben pedig elsődleges a gyermekeknek az egészsége, a gyermekek jóléte. Mindig szem előtt tartjuk azt, hogy amíg a szülők dolgoznak, a gyermekek olyan környezetben tölthessék a napjaikat, ahol biztonságban tudhatják őket a szülők és nyugodtak lehetnek” – emelte ki dr. Rákóczi Ildikó önkormányzati képviselő.

A projekt célja – amellett, hogy a gyermekek modern közegben szocializálódjanak – a szülőkre irányul, akik így könnyebben vissza tudnak térni a munka világába, ez a törekvés szorosan illeszkedik a városvezetés komplex családtámogató rendszerébe. Az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva csökkenti a hozzáférhetőség területi különbségeit.

„Nyíregyháza szociális alapellátó rendszerének egyik nagyon fontos pillére a bölcsődei hálózat, ami immár 10 taggal működik, hiszen az egyik legfontosabb életkor, amikor a gyerekek közösségbe lépnek. Nagyon fontos a szülők munkába állása szempontjából, hogy jó helyen tudják a gyermekeiket. Azért szoktam ajánlani az önkormányzat által működtetett bölcsődéket, mert stabil, szakmailag nagyon jól felkészült kollegák és intézményrendszer fogadja a gyerekeket, nálunk nincsen gondozási díj és közel 80%-a terítési díjat sem fizet az étkezésért, mert olyan magasan van megállapítva a jövedelemhatár” – mondta Jászai Menyhért alpolgármester.

A fejlesztés eredményeként, az épület felújításával és hozzáépítésével egy modern, 3 csoportszobás, 36 férőhelyes új bölcsődei szolgáltatás valósult meg.

„Ez a Honvéd utcai bölcsőde korábban egy nagyon régi szerződés alapján egy civil szervezet működtetésében üzemelt, amit megszüntetett. Itt egy 2 csoportos bölcsőde volt, egy elég elhanyagolt épületben. Ebben a bölcsődefejlesztési programban helyeztük el ennek az intézménynek a felújítását és plusz egy csoporttal bővítettük, így 3 csoportban 36 gyerek számára tudunk helyet biztosítani. Az udvaron teljes felújítást végeztünk – nagyon szép játszótérrel, homokozóval, vízpermetezővel –, amit a bölcsődei dolgozók, vezetők tanácsoltak, valamint napelemeket is létesítettünk, ami a meleg víz és a világítás biztosításában segít. Nyírszőlősben új zöldmezős beruházásként vásároltunk – az óvodával szemben – egy telket, ahol egy 1 csoportos bölcsőde kezdi meg a működését. Ezek mellett egyházi és civil szervezetek bölcsődei helyei is bővültek. Ez nagyon jó feltétel ahhoz, ami várható a következő években, mert az iparipark-fejlesztési programunknak köszönhetően, már most látjuk, hogy 5 éven belül közel 5000 új munkahely lesz, aminek egy részét valószínűleg kisgyermekes szülők fogják betölteni. A mostani kapacitás még nincs teljesen kihasználva, de azt gondolom, hogy pár éven belül új bölcsődéket kell létrehozni” – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

A beruházás során nemcsak infrastrukturális fejlesztés, hanem a bölcsőde működési feltételeinek biztosítását szolgáló eszközök beszerzése is megtörtént.

#kapcsolódó

A havazás előfutáraként zivatarok is kialakulhatnak pénteken

A havazás előfutáraként zivatarok is...

Ezért elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Madárvendégség az őszi Szelkó-tónál

Madárvendégség az őszi Szelkó-tónál

A természetvédelmi program minden érdeklődő számára nyitott.