Újabb beruházásösztönzési díj került Nyíregyházára - Az év állandó újrabefektetője díjat vehette át a LEGO Manufacturing Kft. a HIPA gáláján

Újabb beruházásösztönzési díj került Nyíregyházára - Az év állandó újrabefektetője díjat vehette át a LEGO Manufacturing Kft. a HIPA gáláján

Az év állandó újrabefektetője díjat vehette át a LEGO Manufacturing Kft. múlt hét szerdán, az Év Befektetője gálán.

A vállalat – melynek a nyíregyházi a világ 2. legnagyobb gyára, és a térség egyik legjelentősebb nagyfoglalkoztatója – szeptemberben jelentette be, hogy bővíti csomagoló- és tárolási kapacitását. Tavaly hazánkban 13 milliárd euró volt a külföldi beruházások értéke, ez a duplája az előző évinek.

 

A LEGO már több mint 1 évtizede működik Nyíregyházán. A magyar üzem a vállalat három azon gyára közé tartozik világszerte, amelyek a legógyártás teljes folyamatát lefedik. Legújabb beruházása által mintegy 300 munkahelyet fog létrehozni. – A gyárunkat még 2008-ban hoztuk létre itt. Egy alkalmazottal kezdtük, aztán több bővítést is végrehajtottunk. A legnagyobb 2012-ben volt, amikor egy új gyárat hoztunk létre. De azóta is folyamatosak a beruházások itt, mert Magyarország nagyon fontos helyszínnek bizonyult számunkra a gyártás szempontjából – nyilatkozta kérdésünkre Chresten Bruun, a LEGO Manufac­turing Kft. general managere.

 

Hosszú távra terveznek nálunk

 

A fejlesztés jelentőségét mutatja, hogy az Év Befektetője gálán a LEGO átvehette az év állandó újrabefektetője díjat. Chresten Bruun ügyvezető igazgató elmondta, hosszú távra terveznek Nyíregyházán. – A nyíregyházi mára a világ második legnagyobb LEGO gyárává vált, a fejlesztéseket pedig folytatjuk, ezért kaptuk az elismerést is. Az itteni befektetés előtt különböző lehetőségeket vizsgáltunk meg Közép-Európában, és végül arra a következtetésre jutottunk, hogy itt leszünk. Nagyon örülünk ennek a döntésnek!

 

1 milliárd eurót fektettek Nyíregyházába

 

A rendezvényről kiadott sajtóanyagban hangsúlyozták, a magyarországi működésének tavaly 15. évfordulóját ünneplő LEGO Manufacturing Kft. kivételes újrabefektetési aktivitásról tett tanúbizonyságot: eddig több mint 1 milliárd eurót fektetett be nyíregyházi telephelyébe. Ennek eredményeképp az üzem a dán vállalat három azon gyára közé tartozik világszerte, amelyek a legógyártás teljes folyamatát lefedik. A régió legnagyobb munkáltatója 2023-ban jelentette be legújabb fejlesztését, amelynek keretében csomagolóegységekkel, raktárterületekkel, adminisztratív épületekkel és egyéb kiegészítő létesítményekkel bővül a magyar operáció. A folyamatos újrabefektetéseknek köszönhetően a létesítmény 2025-re az eredeti több mint kétszeresére, 262 ezer négyzetméterre nő.

 

Újabb befektetési rekord

 

A beruházás szeptemberi bejelentésénél Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: a magyar gazdaság rekordokat döntött: soha annyi beruházás nem jött Magyarországra, mint tavaly, és a rekord az exportteljesítményre is vonatkozott, valamint arra, hogy soha annyian nem dolgoztak még Magyarországon. Az Év Befektetője gálán Joó István, a HIPA vezérigazgatója, befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos a teljes évre visszatekintve mondta, 2023-ban Magyarországon 13 milliárd euró volt a külföldi beruházások értéke, ez a duplája a megelőző évinek, ami akkor is rekordot jelentett, ráadásul egy olyan évben, amikor lassult, vagy legalábbis stagnált a világban az áramló tőke mértéke. Soha ennyi befektetés nem érkezett az országba – fogalmazott a kormánybiztos, és megköszönte a befektetőknek, hogy Magyarország mellett döntöttek. Majd kiemelte Kelet-Magyarország 13 éves teljesítményét, mellyel Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc példája mutatja, hogy tudatos építkezéssel, következetes és összehangolt munkával nincs lehetetlen – mondta.

 

Gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés

 

Dr. Kovács Ferenc polgármester a díjátadó után szerkesztőségünknek kiemelte, a LEGO már eddig is a térség legjelentősebb nagyfoglalkoztatója volt, a beruházással ez tovább fog erősödni. Ismert, hogy a városvezetés célja a gazdaságfejlesztés a beruházásösztönzési program által, munkahelyek teremtése, mely a fiatalok helyben tartását is elősegíti. Ezért indult tudatos, történelmi léptékű fejlesztés a Nyíregyházi Déli Ipari Parkban, ahol már megjelentek nagyberuházók, illetve a KKV szektor vállalatai is. Mint mondta, ez azért fontos, mert a gazdaságfejlesztés munkahelyteremtést is jelent: megtartást és új munkahelyek létrehozását, ami a városvezetés programja 2019 óta, a fiatalok itthon tartásának és hazahívásának jegyében. Ennek sikerét jelzi, hogy a tavalyi gálán is volt nyíregyházi érintettség, akkor a dél-koreai W-Scope vehette át az Év Új Befektetője díjat.

 

Elsődleges a környezetvédelem a befektetéseknél

 

Hozzátette, a környezetvédelem és a fenntarthatóság minden fejlesztés egyik kulcseleme. A befektetőknek még a megszokottnál is szigorúbb elvárásoknak kell megfelelni városunkban mind az építkezés, mind az üzemeltetés kérdésében. – Nekünk kezdetektől nagyon fontos a környezetünk megóvása. Az egész ipari park kialakítását így kezdtük el a sok környezeti felméréssel, fúrásokkal – máshol nem nagyon tudok ilyenről. Egy monitoring rendszert alkottunk meg és fogadtattunk el a befektetőkkel, ami nagy vállalás a részükről is, ugyanis többlet beruházásokkal jár együtt. Azt gondolom, hogy közép- és hosszú távon mindenképp ők is nyernek ezzel – fogalmazott. A környezetvédelmi szempontok fontosságát hangsúlyozta a LEGO ügyvezető igazgatója is, aki elmondta, törekednek a vízhasználat csökkentésére, és a geotermikus energiával való fűtésre, melyre már egy kísérleti projektjük is van.

nyiregyhaza.hu

Szerző: Kemecsei Fanni

#kapcsolódó

Három makacs tévhit a villanyautók akkumulátorairól a Totalcar.hu szerint!

Három makacs tévhit a villanyautók...

Rengeteg tévhit kering a villanyautókról és legfőképp az elektromos autók akkumulátoriról.