Új tarifarendszer – Olcsóbb és átláthatóbb a közösségi közlekedés március elsejétől

Új tarifarendszer – Olcsóbb és átláthatóbb a közösségi közlekedés március elsejétől

Mintegy négymillió ember számára lett olcsóbb és egyszerűbb a közösségi közlekedés március elsejétől.

Az utasoknak a változásokról érdemes tájékozódni a www.ujtarifa.hu oldalon, valamint a MÁV applikációján keresztül, ahol több más funkció mellett akár útvonaltervet is készíthetnek és jegyet is vehetnek.

nyiregyhaza.hu

(forrás: ujtarifa.hu)

Az új rendszer egyik fontos eleme, hogy nem lesz szükség többé bonyolult igazoló dokumentumokra és pecsételni való űrlapokra – nyilatkozta Váczi Viktor, a MÁVINFORM sajtóügyeletese. Mindössze az életkort igazoló okmányra van ezentúl szükség, miután a 14 év alatti és 65 év feletti utasok számára díjmentessé vált a közösségi közlekedés.

Új kedvezmények márciustól

Ezentúl minden 14 és 25 év közötti utas félárú jeggyel utazhat a helyközi közlekedésben. A közalkalmazottak a továbbiakban korlátlan számú 50%-os menetjegyet válthatnak, a korábbi pecsételős igazolásukat majd egy elektronikus regisztráció fogja felváltani.

A bérletek rendszere is lényegesen egyszerűbb lesz, a jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett a már jól ismert vármegye- és országbérletek maradnak, ezeken a teljes árú változaton kívül 90 százalékos kedvezményes országbérletet is válthatnak például a diákok. Március elsejétől díjmentesen vehetik igénybe a közösségi közlekedést a fogyatékkal élők és tartós betegek, valamint kísérőik, illetve ugyancsak díjmentességet kapnak azok a nagycsaládosok, akik eddig jelképes, 90 százalékos kedvezményű jeggyel utazhattak” – tette hozzá Váczi Viktor sajtóügyeletes.

Az árak az új rendszerben sem változnak, a teljes árú vármegyebérlet 9450 forintba, a teljes árú országbérlet 18 900 forintba került. A tanulók továbbra is az árak 10 százalékáért válthatnak bérletet, így előbbit 945 forintért, utóbbit 1890 forintért.

Egynapos jegyek

Március elsejétől megjelent a Vármegye24 és a Magyarország24 napijegy. Ez azok számára megfelelő opció, akik egynapos utazást terveznek, így a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb szabadságot kaphatnak. Magyarország24 napijeggyel InterCity vonalon is lehet utazni, de a helyjegyet természetesen meg kell vásárolni hozzá. Március 1-jétől 1. osztályon és prémium szakaszon is lehet utazni ezekkel a díjtermékkel – persze ezekben az esetekben is csak a megfelelő helyjegy előzetes megváltása után. A Magyarország24 napijegy országosan a helyközi járatokra (felármentes vonatokra, helyjegyköteles vonatokra helyjegy váltásával együtt, buszokra, hévekre) 24 óráig érvényes. Ezek a napijegyek nem érvényesek a BKK járatain, azonban érvényesek a héveken a „kék” és „sárga” Volánbuszokon, valamint a legtöbb vonaton Budapesten kívül és belül is. A Volánbusz emelt szintű járataira távolsági kiegészítő jegy váltása is szükséges. A Vármegye24 napijegy is hasonlóan működik, csak ott egy adott vármegyén belül érvényes. A Vármegye24 napijegy ára: 999 Ft/nap, Magyarország24 napijegy ára: 4.999 Ft/nap. 

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Keressük meg egymásban a jót is!

Keressük meg egymásban a jót is!

Az Életrevalók megmutatja, hogy igazából nem az anyagi dolgok számítanak, hanem...

Napok óta súlyos, akár az emberi életet is fenyegető álhír terjed a közösségi médiában

Napok óta súlyos, akár az emberi életet...

Álhír terjed a mentősökkel kapcsolatban.