Okleveles technikusképzés: együttműködés a Szakképzési Centrum és az egyetem között

Okleveles technikusképzés: együttműködés a Szakképzési Centrum és az egyetem között

Óvodainevelő-képzés, illetve a turizmus-vendéglátás ágazatban indul okleveles technikus képzés a következő tanévben.

Az együttműködési megállapodást a Nyíregyházi Egyetem és a Nyíregyházi Szakképzési Centrum két iskolájának képviselője, a Sipkay, illetve a Zay igazgatója írta alá.

A szakképzés perspektíváját emlegette a Nyíregyházi Szakképzési Centrum és a Nyíregyházi Egyetem együttműködési megállapodásának sajtónyilvános aláírásán a Zay Anna Technikumban a szakképzési főigazgató. A centrum büszke arra, hogy eddig 3 egyetemmel, 9 ágazatban működnek együtt. A közszolgálati és a Debreceni Egyetem mellett a nyíregyházi felsőoktatási intézmény a legjelentősebb partnere a nyíregyházi szakképzésnek.

„Több előzetes egyeztetés is történt a Nyíregyházi Egyetem és a Sipkay között. Nagyon örülünk annak, hogy létrejöhetett ez az együttműködés. Turizmus és vendéglátás szakon indulhat képzés. A tanulók az itt szerzett ismereteiket folytathatják az egyetemen, és ezáltal kreditbeszámítással rövidülhet a képzés, sok olyan tárgy lesz, amit el tudunk nekik ismerni”

– nyilatkozta Barabásné Kárpáti Dóra, a Nyíregyházi Egyetem Gazdálkodástudományi Intézetének igazgatója.

Nyilvánvalóan nagy előnyt biztosít az egyetemen a szakképzésből érkező diákok számára a gyakorlat, a gyakorlatorientált képzés. Olyan kedvezményeket vehetnek igénybe a felsőoktatásban, amivel lerövidíthető a képzési idő.

„A szakképzésből érkező hallgatók már eleve nyári gyakorlaton vesznek részt, és a szakmai gyakorlatuk beszámítható az egyetem szakmai gyakorlatába, ezáltal egy fél évvel rövidíthető az ő képzésük. Emellett nagyon sok olyan tananyagtartalom van, amit ők már középiskolában tanultak, hiszen nekik szakmai képzésük volt már a középiskolában is. A gimnáziumban pedig általános tananyagot tanulnak, így nagyon sok olyan ismerettel rendelkeznek, amivel a gimnáziumból érkezők nem

– fogalmazott Zsigó Zita, a NYSZC Sipkay Barna Technikum igazgatója.

Új képzési – a nevelési – ágazat épül be a Zay oktatási rendszerébe az egészségügyi és a szociális terület mellé. Az iskola óvodainevelő-képzés indítására kapott engedélyt az okleveles technikus képzésben.

„A közhírekben elég nyilvánvaló, hogy a pedagógusok létszáma csökken. Ez nem jelenti azt, hogy kiváltja az óvodapedagógust, viszont nagy segítséget jelent számára, így az óvodai nevelő – akit mi képezünk – azért indítható csak a NYE-mel együttműködésben, mert a továbbfutási lehetősége, hogy óvodapedagógus lehessen, mindenképpen kinyílik a számára. A 9-10. évfolyamon az oktatási ágazatban együtt mennek az oktatási szakasszisztensekkel, majd a 10. évfolyam után egy alkalmassági vizsgán kiválasztjuk azokat a tehetséges tanulókat, akik óvodai nevelők lesznek, és nyitott utat kapnak a Nyíregyházi Egyetem óvodapedagógus szakára”

– tájékoztatott Vargáné Nemes Ildikó, a NYSZC Zay Anna Technikum és Kollégium igazgatója. 

Az is tisztázandó, hogy milyen elvárások vannak a szakképzésből érkezőkkel szemben a Nyíregyházi Egyetemen.

„Elvárjuk a végzett hallgatóktól, hogy ott élményeket, tapasztalatokat szerezve, jó mintát látva, majd az óvodapedagógus alapszakon óvodába kerülve jól fogják tudni irányítani ezeket a tevékenységeket, mint mesélés, verselés, zenei nevelés, környezeti nevelés – és sorolhatnám tovább. Én ezt emelném ki elsősorban, hiszen ez egy óriási előny, hogy az itteni 5 év alatt ők nem a nulláról indulnak, hanem egy csomó ismerettel és élménnyel, tapasztalattal, hiszen az óvodai nevelő szakmának a legfontosabb feladata, hogy ő segíti az óvodapedagógus munkáját, hatékonyan részt vesz a nevelésben és a gyermekek gondozásában

– mondta Imre Rubenné dr., a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézetének igazgatója.
 
A szakképzéssel együttműködésben dolgozó egyetem kitörési pontot remél abban, hogy a térség gazdasági és szellemi felemelkedését szolgálja – fogalmazott az egyetem rektora, aki a tudás mellett a motivációt említi előnyként az egyetemi évek alatt. 2021 szeptemberében indult Nyíregyházán az okleveles technikusképzés. A Pilot program során kapcsolódott be a Bánki és a Széchenyi Technikum az okleveles technikusképzésbe. A közösen kidolgozott képzési program bővítése a jövőben a megye és tágabb környezete munkaerőigényeinek megfelelően alakul.

Szerző: Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

Új szabályok lépnek életbe a trükkös árleszállítások megakadályozása érdekében

Új szabályok lépnek életbe a trükkös...

Tovább erősíti a kormány a fogyasztói jogokat 2022 májusától

Több az influenzás

Több az influenzás

A gyerekek körében fertőz jobban a betegség.