„Olyan vendégszeretet, ami Nyíregyházán tapasztalható, páratlan az országban”

„Olyan vendégszeretet, ami Nyíregyházán tapasztalható, páratlan az országban”

Nívós városi programok nem lehetnének folyamatos infrastrukturális fejlesztések nélkül.

Múltidéző skanzenlátogatás, tevegelés a Nyíregyházi Állatparkban, hűsítő csobbanás az Aquarius Élményfürdőben, és VR-élményekkel egybekötött belvárosi séta. Attrakciók tömkelege, na meg az évi több tucat nagyrendezvény és program teszi színesebbé a kikapcsolódást Nyíregyházán. Bár sokszor már-már természetesnek vesszük az infrastrukturális fejlesztéseket, ezek és a stabil pénzügyi helyzet nélkül bizony kurta lenne Nyíregyháza ren­dezvénynaptára. Erről, valamint a programok szervezési hátteréről beszélgettünk dr. Kovács Ferenc polgármesterrel az egymásra épülő beruházások összefüggéseit bemutató sorozat keretében.

 

Képzeljenek el a Continental Arénában egy olyan Mozdulj nyíregyházás Fitt-szülinapot, ahol a torna közben beázik a tető, hideg van, a küzdőtéren pedig jön fel a talajvíz. Vagy éppen egy Disznótoros Fesztivált a Sóstói Múzeumfaluban, ahol a sétányok helyett nyakig sárban lehet megközelíteni a kóstolót, nem beszélve egy Bringa Piknikről vagy Bringafesztiválról, kerékpárutak nélkül. Ezekhez az aktivitásokhoz elengedhetetlen volt, hogy 2016-ra megújult az akkori BUSZACSA, hogy 2020-ban a Sóstói Múzeumfaluban csaknem 900 millió forint értékű felújítás történjen (majd utána látogatói rekordokat döntsön), és hogy 2017-ben elkészült a Nyíregyházát Tokajjal összekötő kerékpárút a Modern Városok Programban, a város kerékpárút-hálózata pedig elérje a 79,6 kilométert. Dr. Kovács Ferenc kiemelte, az infrastrukturális fejlesztések lehetőséget teremtenek, a nyíregyházi programok száma pedig bizonyítja: ezeket a lehetőségeket sikerül is kihasználni városunkban.

nyiregyhaza.hu

A Nyírségi Disznótoros Fesztivál országosan is a legjelentősebbek közé emelkedett hamisítatlan közegben, a skanzenben

Fontosak a városlakók igényei

 

– A programok szervezésénél mindig elsődleges számunkra, hogy a rendezvényeink legyenek érték- és hagyományteremtők, valamint -őrzők, és találkozzanak az emberek igényeivel. Azt azonban látni kell, hogy bár ezek külön-külön is fontosak, nem mindig egyszerű megvalósítani. Egyrészt, mert egy jó programhoz elengedhetetlen a megfelelő infrastrukturális háttér, másrészt stabil pénzügyi helyzettel kell rendelkezni – kezdte a beszélgetést a polgármester, hozzátéve, hogy – csak néhányat kiemelve – ma már egyszerűbb úgy VIDOR Fesztivált szervezni, hogy rendelkezésre áll egy megújult Rózsakert Szabadtéri Színpad is, vagy Szépkorúak Sporttalálkozóját tartani, ha ehhez van egy minden igényt kielégítő Atlétikai Centrumunk.

nyiregyhaza.hu

A Modern Városok Programban felújított Rózsakert Szabadtéri Színpad igazi éke a belvárosnak, s nyáron megtelik élettel

„A helyi cégek támogatásait is meg tudtuk nyerni”

 

– Azt talán csak a szervezők érzik, s tudják, hogy egy-egy program megvalósítása olykor komoly pénzügyi finanszírozást igényel. Ráadásul minél nagyobb egy rendezvény, annál többet. Ezért is öröm, hogy Nyíregyházán sikerült megnyerni támogatóként a helyi cégeket is. Nemcsak önálló programokat szerveznek, de hozzájárulnak a város nagyrendezvényeihez is. Gondoljunk csak a tavalyi LEGO Játékvárosra, amikor Nyíregyháza egész nap játszhatott a Kossuth téren. De 10 éves múltra tekintett vissza a Michelin Bringafesztivál, nem szabad megfeledkezni a Nyíregyházi Futófesztiválról a Wittur támogatásával, vagy éppen a Hübner Strandröplabda Fesztiválról. Ezek mögött kivétel nélkül ott álltak helyi cégek, és a civil szervezeteink is aktív résztvevők. De fontos az összefogás: a napokban emlékeztünk a kommunista diktatúra áldozataira a volt MSZMP székház előtt, az irodaház északi falánál felállított, gúzsba kötött ember szobránál, ami a Periférián Alapítvány kezdeményezésére, közadakozásból készült el 2014-ben.

nyiregyhaza.hu

A Hübner Strandröplabda Fesztivál egyedi jellegzetessége a nyári naptárnak

 

Gasztronómiai rendezvényeink a TOP-ban

 

– A látogatói számokból évről évre kirajzolódik, hogy a gasztronómiai rendezvények a sport mellett az egyik legkedveltebbek a városlakók körében. 2023-ban a Tirpák Fesztiválon 2 nap alatt több mint 25 ezer ember fordult meg és 15 ezer adag étel fogyott el. Az idei Disznótoros Fesztiválon és Nemzetközi Böllérversenyen szintén bőven 20 ezer felett volt a látogatók száma és a csapatok 25 ezer adag ételt osztottak ki. De ha már gasztronómia: tavaly a város alapításának 270. évfordulóját minden idők legnagyobb tortájával ünnepeltük meg, egy 3500 szeletes finomsággal vártuk a nyíregyháziakat.

nyiregyhaza.hu

Az egész hétvégés Tirpák Fesztivál is a városalapító ősök előtt tiszteleg, tradicionális ételkínálattal

Fiatalok bevonásával

 

– Nagy öröm, hogy rendezvényeinken a fiatalok is aktívan részt vesznek. Ha már a város tortájánál tartunk, ezt minden évben a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikum tanulói sütik, ráadásul lelkesen. Emlékszem, az első torta esetében javaslatot is tettem, hogy a város tortáját kombináljuk az ország tortájával, és az alapanyagok között jelenjen meg a szabolcsi alma, a milotai dió és a szatmári szilva is. Nagy sikert aratott.

nyiregyhaza.hu

A városnapi torta nagy sikert aratott a hagyományőrző Városnapok keretében

– A magyar emberre általánosságban is jellemző, hogy szeret jókat enni, de ha már lehetőséget biztosítunk erre, használjuk ki, hogy ezeken az eseményeken hagyományainkat is be tudjuk mutatni. Olyan, vármegyénkre jellemző szabolcsi, szatmári, beregi, tirpák ételeket tudunk enni, amiket már éttermekben nem, vagy csak elvétve. Ezeket egészítjük ki azzal, hogy kulturális együtteseket hívunk meg.

 

Idegenforgalmilag kiemelt városi nagyrendezvények még 2024-ben

 

2024. április 27.      HELLÓ Nyíregyháza

2024. május 17-18. Városnap

2024. május 26.      Gyermeknap

2024. augusztus 15–20.      Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál

2024. augusztus 23–31.      VIDOR Fesztivál

2024. szeptember 14-15.    Tirpák Fesztivál

2024. december 1–31.        Évbúcsúztató rendezvények

nyiregyhaza.hu

Kétévente váltogatja egymást a Cantemus és a Nyírség nemzetközi fesztiválja. 2024-ben újra a kórusmuzsika fellegvára lesz Nyíregyháza.

„Nyaranta 8–10 alkalommal letekerem a Nyíregyháza–Tokaj útvonalat”

 

– Én is egy vagyok a nyíregyháziak közül, ezért ha időm engedi, kilátogatok a programokra. Nyaranta mindennap kint vagyok a VIDOR Fesztiválon és például nem hagynék ki egy Bringa Pikniket sem. Egyébként az utóbbi években egyébként ráálltam arra, hogy szabadidőmben amikor csak tehetem, biciklizek. Nyaranta 8–10 alkalommal letekerem a Nyíregyháza–Tokaj útvonalat, télen pedig nordic wal­kingozok a Sóstói-erdőben. Jó látni, hogy mindig találkozom ismerős arcokkal, sőt, olyanokkal is, akik most kapnak kedvet a sportoláshoz.

 

nyiregyhaza.hu

A sport, az eseménynaptár és az infrastruktúra összekapcsolódik: a polgármester is gyakran nyeregbe száll, rendezvényeken és azon kívül is

Minden hónapban sportrendezvények is

 

Egy kis ízelítő a sportnaptár első félévéből: március 7-én Fitt-Nőnap lesz, március 29-én Nyuszi-futás, április 2-án Fitt-Húsvét, április 20-án Csillagfutás, május elsején Fitt-Város, május 25-én Bringa Piknik, 28-án pedig Szépkorúak Sporttalálkozója lesz – a teljesség igénye nélkül.

nyiregyhaza.hu

A Mozdulj Nyíregyháza! egyik állandó helyszíne a teljesen modernizált Continental Aréna

Mindent megtettünk a VIDOR-ért, összefogással

 

– A VIDOR Fesztivál bár nem tartozik az önkormányzat idegenforgalmilag kiemelt városi nagyrendezvényei közé, hiszen a színház szervezi, kétségtelen: ez az egyik legnagyobb tömeget vonzó programsorozat a városban és talán a legismertebb is. Sokan nem tudják, de 2012-ig például még a megyei önkormányzat tulajdonában lévő színház szervezte, a város csak a támogatást nyújtotta hozzá. Hozzá kell tennem, akkoriban a színház is a megye tulajdona volt és úgy került át állami tulajdonba. Később, mikor az intézményfenntartást leválasztották a megyei önkormányzatról, azonnal jelentkeztem az átvételére – azt gondoltam, hogy ez Nyíregyháza, a város jövője szempontjából fontos. Meg is kaptuk és ezzel együtt a VIDOR Fesztivál is a nyakunkba szakadt úgy, hogy egykoron a város csak egy összeggel hozzájárult és élvezte, hogy Nyíregyházán rendezik meg. Nem tagadom, kezdetben nagyon nehéz volt a pénzügyi finanszírozását biztosítani. Hosszú út vezetett odáig, ahol most tartunk, de 2015-től elmondhatjuk: van egy főszponzora a fesztiválnak, aki 30 millió forinttal támogat bennünket, és mellette az elmúlt évben rekord is született: soha ennyi cég nem nyújtott anyagi hozzájárulást és mindezek mellett természetesen a kormánytól is sikerült támogatást kapni.

nyiregyhaza.hu

A VIDOR az egyik meghatározó eseménysorozata a régiónak, tömegeket vonzva

Előny a cégek társadalmi felelősségvállalása

 

– Sokat beszélünk arról, hogy óriási léptékű gazdaságfejlesztés zajlik Nyíregyházán, ezzel együtt pedig több ezer új munkahely születik. Arról viszont talán keveset, hogy az új nagybefektetőinkkel olyan megállapodásokat kötöttünk, amelyekben társadalmi felelősségvállalásról is szó esik. Mindez azt jelenti, hogy ezzel ők elkötelezik magukat a város iránt és ezen a jogcímen 5–10 évre nevesítenek egy összeget, amit minden évben a városnak adnak. A városvezetéssel egyeztetve, a polgármester javaslatára meghatározott programokra fordítják. Ez egy újabb előrelépés, hiszen látni kell: a cégek saját pénzüket akkor adják, ha úgy érzik, őket is értékelik és jól érzik magukat a városban.

 

A turizmus és a programok összekapcsolódnak

 

– Régi mondásom, hogy a városi nagyrendezvényeket magunknak szervezzük, emellett pedig a barátainknak és vendégeinknek. Öröm, hogy évről évre egyre több turista látogat el hozzánk és élvezik Nyíregyháza fő turisztikai vonzerejét, azt, hogy a helyiek mennyire vendégszeretőek. Nekünk se tengerpartunk, se hegyünk, igazán még folyónk sincs, mégis egy-egy rendezvényre tömegek látogatnak el. Gondoljunk csak a nyári Zene Sóstón rendezvénysorozatra, amelyet a helyiek és a turisták is előszeretettel látogatnak. És akkor most nem soroltuk fel a Váci Mihály Kulturális Központ és tagintézményeit, valamint a művelődési színterek, mint például a Kállay Gyűjtemény és a Sóstói Múzeumfalu színes programjait, s a színház is kínál nyári szezont a Rózsakertben, nem beszélve a rengeteg civil kezdeményezésről, melyeket szintén támogatunk. Ahhoz azonban, hogy ezek a programok sikeresek legyenek, folyamatosan fejlesztenünk kell. Ezért is újítottuk fel, valamint építettünk új sportlétesítményeket, épültek játszóterek, vagy fejlesztettünk utakat. Összefüggésekben gondolkodunk, hogy minden adott legyen egy feledhetetlen kikapcsolódáshoz Nyíregyházán.

nyiregyhaza.hu

 

#kapcsolódó

Újra lesz Kisállatbörze! Mutatjuk mikor és hol!

Újra lesz Kisállatbörze! Mutatjuk mikor...

Újra Kisállatbörzét szervez a Nyírvv Kft.

Újított a csempész, de pórul járt

Újított a csempész, de pórul járt

Kerékbe épített zugra bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei....