2023-as évértékelő, 2024-es feladatmeghatározás

2023-as évértékelő, 2024-es feladatmeghatározás

Értékelte hatékony védekező munkáját a vármegyei katasztrófavédelem.

Megtartotta tavalyi tevékenységét értékelő és a 2024-es év fő feladatait meghatározó állománygyűlését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – olvasható a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalos oldalán.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében az értekezlet elöljárója Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy, műveleti főigazgató-helyettes volt. Az évértékelőn jelen voltak a vármegyei vezetők, valamint a társ- és rendvédelmi szervek vezetői is. Varga Béla tűzoltó dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szakterületenként haladva, részletesen bemutatta az elmúlt év legfontosabb eseményeit, majd ismertette az igazgatóság idei célkitűzéseit.

Több lett a viharkár

Kiemelte, tavaly jelentős esetszám-növekedés volt a műszaki mentések terén, a legtöbb beavatkozás viharkárokkal kapcsolatos volt. Az egyik legjelentősebb eset 2023. július 20-án történt. Aznap délután jéggel járó heves vihar csapott le Nagyecsedre és a környező településekre. A vihar után 493 jelzés érkezett károkkal kapcsolatosan a katasztrófavédelemhez.

Hatékonyabb feladatvégzés

Az igazgató szólt az állomány létszámáról, a szervezet új járműveiről és eszközeiről, az önkéntes tűzoltók beavatkozásoknál való szerepvállalásáról, a mentőszervezetek felkészültségéről, és hogy tovább erősödött a hatósági és szakhatósági eljárások jogszerűsége és szakszerűsége. Varga Béla tűzoltó dandártábornok a tavalyi esztendő legmagasabb riasztási fokozatú tűzesetéről (IV-es kiemelt) is beszélt, amely 2023. július 9-én történt: Nyíregyháza külterületén, egy hulladéktelepen keletkezett tűz. A 403-as út melletti területen másfél napig dolgoztak a tűzoltók, hogy megfékezzék a lángokat.

Értékelés és feladatmeghatározás

Ezután a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese, Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy értékelte az igazgatóság elmúlt évi tevékenységét. Hangsúlyozta, az igazgatóság kiválóan hajtotta végre feladatait 2023-ban. Kiemelte az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek fontosságát, majd elismerően szólt a Törökországban beavatkozó HUNOR tagokról, köztük a vármegyei kollégákról is, akik egyedülálló módon a nap huszonnégy órájában mentették a földrengés áldozatait, sérültjeit. A vezérőrnagy meghatározta a 2024-es év fő feladatait, hangsúlyozta, továbbra is fontos cél a halálos lakástüzek, valamint a szén-monoxid-szivárgásos esetek számának csökkentése, az állomány ismereteinek bővítése.

Modern jármű állt szolgálatba

A mátészalkai és a nyíregyházi hivatásos tűzoltó-parancsnoksághoz 2024 februárjában egy-egy új, MAN típusú tűzoltó gépjármű állt készenlétbe. A modern járművek 320 lóerős motorral rendelkeznek, és teljes rajokat, azaz hat tűzoltót és négyezer liter vizet tudnak szállítani. A most beszerzett új tűzoltó gépjárművekkel és eszközökkel a szakemberek még hatékonyabban tudnak majd intézkedni veszélyhelyzetek, tűz- és balesetek esetén. Az innovációt főként az elektromos meghajtású feszítővágó eszközök alkalmazása és az avartüzek oltására alkalmazható beépített avaroltó berendezés jelenti. – Új generációs eszközökről beszélünk. A KEHOP pályázat – amelynek során a gépjármű fecskendőt létrehozták – fő célja az volt, hogy komplex autó gépjármű fecskendőket építsenek. Magyarországon az erdő- és avartüzek oltására mindenképpen fel kell készíteni ezeket a gépjárműveket és eszközöket. A gépjármű eleje avaroltó berendezéssel van ellátva, amely nem biztos, hogy minden más gépen megtalálható – tette hozzá a tűzoltó alezredes.

Megfelelnek az új kihívásoknak

Az elektromos meghajtású járművek terjedése új kihívások elé állítja a katasztrófavédelmet is. Az előrehaladott technológia új eszközök beszerzését tette szükségessé a tűzoltóság részéről, mivel az ilyen járművek más jellegű tűzoltást igényelnek az akkumulátorok miatt. Az úgynevezett „felülről beütős” e-oltó lándzsa lehetővé teszi az oltóanyagok közvetlen bejuttatását az akkumulátorok belsejébe, így biztosítva a hatékony tűzoltást az elektromos járművek esetében is.

#kapcsolódó

Dr. Kovács Ferenc: Felszálló ágban Nyíregyháza

Dr. Kovács Ferenc: Felszálló ágban...

Jelentős gazdaságfejlesztés a városban

Egyre kevesebben hagyják az utolsó pillanatra az adóbevallás elkészítését

Egyre kevesebben hagyják az utolsó...

Meghaladta a félmilliót a személyi jövedelemadó-bevallást benyújtók száma.