Így kell diákigazolványt igényelnetek, ha szeptembertől egyetemisták lesztek

Így kell diákigazolványt igényelnetek, ha szeptembertől egyetemisták lesztek

Ha elkerülnétek a tanévkezdéssel járó rohamot a kormányablakban, érdemes még augusztusban elindítanotok az új diákigazolványotok igénylését annak ellenére is, hogy a régi, vagyis a középiskolai diákigazolványotok október 31-ig érvényes.

Ennek legfőbb oka, hogy az új kártyák kiállítása gyakran hetekbe, hónapokba telik, és közel sem biztos, hogy időben megérkezik.

1. lépés: Okmányiroda

A diákigazolvány-igénylés első lépése a NEK-azonosító (Nemzeti Egységes Kártyarendszer) beszerzése. Ehhez nem szükséges se Neptun-kód, se semmilyen egyetemi dokumentum. A NEK-azonosítót ugyanis az okmányirodában/kormányablakban tudjátok igényelni az ország bármely pontján. Ez egy papír, amin rajta lesz az azonosítótok, amivel el tudjátok indítani a diákigazolvány igénylését.

Fontos, hogy az ezen szereplő adatok megegyezzenek a Neptunban szereplő adataitokkal, tehát a születési névvel, anyukátok születési nevével, a nemetekkel, állampolgárságotokkal, valamint a születési helyetekkel és idővel. Ha valami nem stimmel, még most kell korrigálnotok.

A NEK azonosító/kód egyébként egy 16 karakter hosszúságú azonosító kód. Ha már van ilyenetek és nem változtak az adataitok, 5 évig felhasználhatjátok a korábbit, így nem kell ismét okmányirodába menni.

2. lépés: Neptun

Ha megvan a NEk-azonosító és megkaptátok az egyetemtől a Neptunba való belépéshez szükséges adatokat, jelentkezzetek be a tanulmányi rendszerbe, hiszen itt kell elindítani a diákigazolvány-igénylést is. Ennek első lépése, hogy aktiváljátok a félévetek, amit az Ügyintézés/Beiratkozás/Bejelentkezés menüpont alatt tudtok megtenni. Passzív félév esetén diákigazolványt nem igényelhettek.

A diákigazolvány-igénylést az Ügyintézés fül, diákigazolvány menüpont alatt tudjátok elindítani. Kattintsatok arra, hogy "új felvétele".

Ezt követően a

  • sorszám mezőbe be kell írnotok a NEK-azonosítótokat (elválasztó jelek nélkül; betűket nagybetűvel megadva.)
  • a legördülő menüből ki kell választanotok az igénylés típusát (első igénylés, elveszett, stb.)
  • a képzés mezőben pedig megjelenik az a képzés, amelyikkel bejelentkeztetek a Neptunba.

Ha egyszerre több képzést is végeztek, azon a képzésen kezdjétek el az igénylést, amire kérni szeretnétek a diákigazolványt.

Képzésváltás a Neptun bal felső sarkában lévő „Képzés” link segítségével lehetséges.

3. lépés: Várni

Ha mindezekkel megvagytok, nincs más dolgotok, mint várni. Az igazolványokat általában 30-60 nap alatt küldik ki a megadott címre, csúszás azonban előfordulhat. Ebben az esetben az egyetemen tudtok ideiglenes diákigazolványt igényelni, amivel bármilyen diákkedvezményt ugyanúgy igénybe vehettek.

eduline.hu

#kapcsolódó

Sajtkészítő workshop Nyíregyházán

Sajtkészítő workshop Nyíregyházán

A gasztronómia szerelmeseinek kedvez a Nyíregyházi Turisztikai Iroda következő...

Édes ízek és Kowalsky nagykoncert a Városnapon!

Édes ízek és Kowalsky nagykoncert a...

Nyíregyháza idén májusban is ünnepel, az újratelepítés 271. évfordulójáról...