Három személyiség kapott életműdíjat Nyíregyházán!

Három személyiség kapott életműdíjat Nyíregyházán!

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése magas színvonalú tevékenységéért, megbecsülése jeléül az Inczédy György Életmű-díjat három köztiszteltnek örvendő személyiségnek adományozott.

Dr. Olvasztóné Dr. Ésik Katalin A Debreceni Orvostudományi Egyetem elvégzését követően a nyíregyházi Jósa András IV. Belgyógyászati Osztályán kezdett dolgozni. Belgyógyászati szakvizsgát, Endokrinológiai szakvizsgát, illetve foglalkozás-egészségtani szakvizsgát szerzett. Jelenleg háziorvos praxisban  a 17.-es számú háziorvosi körzetben látja el a betegeket magas szintű szakmai tudásával és emberszeretetével. Nem csak a betegei körében elismert, hanem az oktatás területén is jelentős szerepet vállal. Részt vett a Zay Anna Egészségügyi Szakközépiskola tanulóinak, az Egészségügyi Főiskola hallgatóinak, valamint a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar MSC Ápoló, a Kiterjesztett Hatáskörű Ápoló közöségi szakirányos hallgatók képzésében és vizsgáztatásában. Mindemellett továbbképző előadásokat tartott háziorvosoknak. A debreceni Háziorvosi Tanszék Címzetes Oktató Főorvos kinevezést is megkapta. 

nyiregyhaza.hu

Andrikó Imre több mint 50 éves szakmai tapasztalatot tudhat maga mögött, mint cipész. Gyermekeinek készítette az első néptáncos cipők, aminek végül a mesterévé vált. Ezáltal folyamatosan kutatta Szabolcs – Szatmár – Bereg vármegye néptáncos lábbeli hagyományait. A kutatásoknak köszönhetően a műhelyben kézzel készített tökéletesen illeszkedő cipők a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelnek. Számtalan nyíregyházi táncegyüttes, népdalkör, hagyományőrző csoport viseli az általa készített lábbelit. Az ország különböző részein szervezett néptáncfesztivál, illetve népi rendezvény rendszeres résztvevője. Tagja a Fügedi Márta Népművészeti Egyesületnek, ahol az évente megrendezésre kerülő kiállításon 2 alkalommal is különdíjban részesült. Hite és kitartása mindannyiunk számára példaértékű. 

nyiregyhaza.hu

Dr. Csorba Sándor Emeritus Professzor, 1957-ben végzett az ELTE Bölcsésztudományi Karán magyar-történelem szakon kitűnő eredménnyel. Ezután a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium alapító tanári tagja és iskolai könyvtárosa lett. 1962-től a Magyar Szakmai Munkaközösség, az Önképzőkör, valamint az Irodalmi színpad vezetője is volt.

Közben a TIT Idegen Nyelvi Szakosztály alapító elnöke lett, 1967-ben pedig minisztériumi ösztöndíjjal Angliában az Exeteri Nyári Egyetem résztvevője lett. 1973-tól a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán kezdett oktatni adjunktusként. 1978-ban doktorált Budapesten az ELTE-N. 1987-ben kandidált, így az MTA köztestületi tagja, valamint főiskolai tanára lett. 1988 óta sorozatszerkesztője a Kölcsey Társasági Füzeteknek, újabban a Cégénydányádi Kende Könyvespolc kiadványainak sorozatszerkesztője. 1999-ben habitált a Debreceni Egyetemen. 2002-ben Bessenyei Ezüst Emlékérem kitüntetésben részesült, majd pályája befejeztével Professor Emeritus kitüntető címet adományoztak részére. Nyugdíjba vonulása után is tovább oktatott, a záróvizsgák társelnöke volt és ma is számos előadást tart, valamint folyamatosan publikál. Átéléssel gyönyörködik a ránk maradt kézírásokban és technikai eszközökben, valamint megrendíti a nemzetek küzdelmeinek sorsfordító eseménye és nemzeti himnuszunk felhangzása. Számára a siker titka annak felismerése, hogy van bennünk önbuzgalom a munkálkodásunk iránt és jókedvvel szorgoskodunk-e a kívánt eredmény elérése érdekében. 

nyiregyhaza.hu

#kapcsolódó

Új tantárgy oktatása kezdődött az iskolákban

Új tantárgy oktatása kezdődött az iskolákban

Igaz, egyelőre csak az osztályfőnöki órákon.

Új Városi Stadion - vasárnap már meccs

Új Városi Stadion - vasárnap már meccs

Tíz év után ismét az élvonalban, három év után ismét Nyíregyházán! A Spartacus...