SAJTTEKERCS
Hozzávalók:
20 dkg trappista sajt
2 főtt tojás
5 szelet sonka
Margarin
Mustár
Ízlés szerint fehérbors, só
Reszeljük le a főtt tojásokat és keverjük össze egy kevéske margarinnal, ízlés szerint szórjunk bele egy kis fehérborsot, sót és mustárt. Ezután olvasszuk meg a sajtot, ennek legegyszerűbb módja, hogy nylonzacskóba tesszük, és forrásban lévő vízbe tesszük. Az így kapott masszát óvatosan kinyújtjuk, vékonyan megkenjünk margarinnal, ráhelyezzük a sonkaszeleteket és a tojásos krémet, majd feltekerjük. Ezután érdemes befóliázni a tekercsünket és jó néhány órára a hűtőbe tenni, mielőtt szeletelésre kerülne a sor.
CSAVAROS VIRSLI
Hozzávalók:
Roppanós virsli
1 csomag leveles tészta
1 tojás
A szilveszteri menü elengedhetetlen eleme a virsli, de vigyázzunk, hogy ne baromfi virslit válasszunk, mert akkor elszállhat az újévi szerencsénk. A csavaros virsli alapja a kész leveles tészta, melyet hosszában 2 centiméteres csíkokra vágunk, és az így kapott szalagokkal jó szorosan körbetekerjük a virsliket. A betekert virsliket bekenjük a tojással, hogy a tészta szép színt kapjon a sütés alatt, majd ezután 180 fokos sütőben körülbelül negyed óra alatt készre sütjük.
SAJTPUFFANCS
Hozzávalók:
16 dkg rétesliszt
2,5 dl tej
8 dkg margarin
3 egész tojás
1 tojás sárgája
12 dkg reszelt sajt
1 kávéskanál só
Forraljuk fel a tejet a margarinnal és a sóval, majd ha felforrt, húzzuk le a tűzhelyről, öntsük bele a 16 dkg réteslisztet, és keverjük simára. Ha szükséges, néhány percre tegyük vissza a tűzhelyre, és addig keverjük, amíg az utolsó lisztszemek is eltűnnek. Ezután várjuk meg amíg kicsit hűl a massza és folyamatos kevergetés mellett egyenként adjuk hozzá az egész tojásokat, az egy tojás sárgáját és a reszelt sajtot. Ezután vizes kézzel formázzunk diónyi gömböket a masszából, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokon 20 perc alatt süssük őket ropogósra.
SONKÁS FALATKÁK TOJÁSOS UBORKATALPON
Hozzávalók:
1 kígyóuborka
6 főtt tojás
24 szelet füstölt sonka
1 piros kaliforniai paprika
1 csokor petrezselyem
Majonéz a díszítéshez
A megmosott kígyóuborkát csíkhámozóval kidíszítjük, majd 24 szeletet vágunk belőle. A megtisztított főtt tojásokat szintén szeletekre vágjuk, majd 1-1 szeletet az uborkákra teszünk. 1-1 kiskanál majonézt kanalazunk rá, majd belefektetjük a félbehajtott és felcsavart füstölt sonka szeleteket. Mindegyik falat közepébe paprikaháromszögeket teszünk, fogvájóval áttűzzük, és friss petrezselyemmel díszítjük. Tálaláskor ízlésesen tányérra rendezve kínáljuk.
EGYSZERŰ PIZZÁS CSIGA
Hozzávalók:
50 dkg leveles tészta
13 dkg paradicsompüré
5-6 gomba
Só
Cukor
Oregánó
Bazsalikom
Kukorica
5 dkg reszelt sajt
A leveles tésztát hosszában nyújtsuk ki, majd kenjük meg paradicsompürével, és szórjuk meg sóval, cukorral és a fűszerekkel. Ezután helyezzük rá a gombaszeleteket és kukoricát, majd óvatosan, lazán tekerjük fel a tésztát. Ezután szükségünk lesz egy éles késre, mellyel határozott mozdulatokkal 2 cm vastag szeleteket vágunk. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megszórjuk reszelt sajttal. 240 fokos sütőben körülbelül 10 perc alatt elkészülnek.
Farkas Fanni
Fotók: Internet