Múzsák nyomában

Múzsák nyomában

Nyíregyházán nem sétálhatunk anélkül, hogy lenyűgöző szépségű köztéri szobrokba ne botlanánk. Két, egymáshoz nagyon közeli téren olyan személyek bronz- és kőmásai kaptak helyet, amelyek előtt érdemes elidőznünk, ha ihletre vágyunk.

A Bessenyei és Benczúr tér az a két helyszín, amely helyet ad ezeknek a misztikusan gyönyörű és elgondolkodtató alkotásoknak. A Móricz Zsigmond Színház előtt található parkban áll az 1970-ben készült, a színjátszás múzsáját ábrázoló Thália-szobor, amely Kiss Kovács Gyula szobrászművész munkája. 


Érdemes részleteiben is megcsodálni a Thália-szobrot


A görög mitológiai alak, a komédia, a színház és a pásztorének múzsája monumentális kőszoborként magasodik ki a fák közül. Istennői attribútumai – a színészmaszk, a pásztorbot, hajában a borostyánkoszorú, lábán pedig az egyszerű szandál – közül az álarc és a koszorú jól kivehető a nyíregyházi szobron is. 


A habokból kilépő Vénusz


Mondanunk sem kell, hogy a szerelem ihletadó ereje milyen erős tud lenni, így a Benczúr téren helyet kapott, Vénusz születése című alkotás a második a listán. Kisfaludi Strobl Zsigmond 1930-ban ajándékozta a városnak a szerelem és szépség római istennőjének szobrát, amely azt a pillanatot testesíti meg, amikor a szerelem istennője kilép a tenger sós vizéből. A bronzmásolat márvány eredetijét Kisfaludi 1918-ban készítette. A csodás alkotást évről évre egyre többen keresik fel – és nem csak Valentin-napon.


Forrás: Lokál


Farkas Fanni

Fotók: Kohut Árpád

#kapcsolódó

FELÚJÍTJÁK A TELJES TÜNDE UTCÁT

FELÚJÍTJÁK A TELJES TÜNDE UTCÁT

A MUNKÁLATOK JAVA CSAK MOST KÖVETKEZIK

Eső és napsütés váltják egymást

Eső és napsütés váltják egymást

Eső és napsütés váltják egymást