ÉLETMÓDTANÁCSADÓNK BEMUTATKOZIK

2016.04.19.
Minden korosztály számára fontos téma az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás – a fiatalok azonban sok esetben nehezen igazodnak el az útvesztőkben. Ezért csatlakozott hozzánk a személyi és cross trénerként tevékenykedő huszonhárom éves Gődény Sion, aki hasznos tippekkel lát majd el minket a legváltozatosabb témákban. Ismerjük meg együtt Siont!

– 2011-ben fejeztem be középiskolai tanulmányaimat a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, majd a Debreceni Egyetem mérnökinformatikai hallgatója lettem. Több mint három keserves év és 170 teljesített kredit nyitotta fel a szemem, és rájöttem, hogy én nem akarok ezzel foglalkozni. Épp egy előadás közepén ültem, amikor körbenéztem és százhúsz kissé igénytelen, nem túl vonzó ember volt körülöttem. Ekkor elhatároztam, hogy változtatok. Nem akartam én is egy lenni közülük. Ezen a ponton döntöttem úgy, hogy a szüleim nyomdokaiba lépek, ami valljuk be, nem volt túl bonyolult, hiszen két profi testépítő és személyi tréner támogatását élvezhettem. Ezek után már minden adott volt, egyetlen dologra volt szükségem: időre. Időre a tanuláshoz, a fejlődéshez, ahhoz hogy hitelessé váljak én is az emberek szemében – mesélte Sion, aki mindig azt helyezi előtérbe, hogy segítsen másoknak, támogassa őket.

 

„ÉDESAPÁM TAPASZTALATA RENGETEGET SEGÍTETT”

 

– Mikor kezdtél érdeklődni a testépítés iránt, miért lett fontos számodra?

– A szüleim több konditerem üzemeltetői voltak, így ez az esztétekia sportág sosem került ki látóteremből. A lehetőség mindig adott volt, csak egy dolog szólt közbe, mégpedig a lustaság. Sok éves elkényelmesedés, és a rengeteg egyetem által „megkövetelt” számítógép előtt görnyedve töltött idő következménye az lett, hogy olyan tartásom egy kérdőjelhez kezdett hasonlítani. Ezért kezdtem el 2013-ban mozogni, nem vittem túlzásba, egy kis kocogás, néhány fekvőtámasz és felülés. Azt hittem, ezzel megváltom a világot, és hipp-hopp Schwarzenegger leszek, de édesapám hamar felrázott az álmomból, hogy az aszfalton való futás, a megfelelő tartás és izomtudat nélküli edzéssel csak több kárt okozok mint hasznot. Ekkor hallgatva a szavait, figyelve azt a töménytelen tudást és tapasztalatot, amit felhalmozott az évtizedek során, döntöttem úgy, hogy mélyebben beleásom magam.

 


„A SZÜLEIMTŐL TANULTAM A LEGTÖBBET”

 

– Miért döntöttél úgy, hogy azon túl, hogy önmagaddal foglalkozol, másoknak is segítségére leszel az edzésben?

– A következő sorok rengeteg hirtelen fejlődő és jó fizikumú gyúrósnak ismerősek lesznek. Meglátja rajtad a sok laikus, hogy hova jutottál néhány hónap kemény munka után, és ők is azt akarják. Velem is megesett ugyanez, viszont nem éreztem olyan hitelesnek a tudásomat, hogy oktassak és felelősséget vállaljak egy teljesen kezdő emberért. Nagyon megtetszett a helyzet, hogy van olyan, aki tanulni szeretne tőlem, így beiratkoztam egy OKJ-s személyi tréner képzésre. Mondanom sem kell, hogy a tudásom nagy részét nem ennek az iskolának köszönhetem, hanem a szüleimnek.

 


„AZ EDZŐ PSZICHOLÓGUS IS EGYBEN”

 

– Milyen tulajdonságokra van szükség ahhoz, hogy valakiből jó edző váljon? Olyan, aki motiválja a vendégeit…

– Én mindig barátságos, jószívű és kissé naiv srácnak tartottam magam… Ezt pedig sokan ki is használták. Viszont ezek után sem ingott meg a hitem az emberekben. Ezek nagyon jó alapok ahhoz, hogy valaki állandó közeli kapcsolatban dolgozzon annyi féle emberrel, mint ahogy teszik ezt a személyi edzők is. Ugyanis ez nem csak egy meló, amit el kell végezni. Az edzői szerep mellé még betársul a pszichológus szerepe is, hiszen a kuncsaftok életét is hallgatjuk. Én ezt próbálom minimalizálni, mivel az elsődleges cél a fizikai fejlődés, viszont néha teret adok ennek, ami néhány esetben a barátság alapjául is szolgált már.

 


SION KEDVENCEI

 

– Vannak kedvenc gyakorlataid?

– Mivel én inkább a cross fit irányába húzok, így nem a fekve nyomás és a francia rúddal való bicepszezés a hozzám közelálló gyakorlatok. Én jobban szeretem a funkcionálisabb gyakorlatokat, mint például a kettlebellel való „swing” vagy csak szimplán püfölni a traktorkereket egy kalapáccsal.

 

„AZ EGÉSZSÉGES ÉLET ALAPKÖVEIT TEHETIK LE A FIATALOK”

 

– Miért tartod kiemelkedően fontosnak, hogy a mozgás a fiatalok életének szerves részét képezze?

– Elsősorban azért, hogy ne kövessék el ők is a hibámat. Senki sem szeretne egy közel száz kilós, enyhén elhízott gyerek lenni tizenhat éves korára, mint én. A fiatalok fejlődésük legfontosabb szakaszát töltik el bulizással, alkoholizálással, számítógép előtt üléssel, miközben az egészséges élet alapköveit is letehetnék. Persze én sem ezzel töltöttem a középiskolás éveimet, de ha most visszamehetnék az időben, jól lecsapnám azt a kölyköt. És még mielőtt bárki húzná a száját, nem azt mondom, hogy küldjük a gyereket edzőterembe, hogy megfelelő szakértelem valamint segítség nélkül tegye magát tönkre, mindössze azt, hogy próbáljon meg minden nap mozogni valami ne túl ízületgyilkos sportot, rendszeres időközönként egyen egészségesen és pihenjen eleget.

 

Farkas Fanni 

Kapcsolódó galéria