Krúdysok a hatodik Műanyagipari Konferencián

Krúdysok a hatodik Műanyagipari Konferencián

Hatodik alkalommal rendezte meg a Magyar Műanyagipari Szövetség „Az ember alkotta anyag – a XXI. század anyaga” című konferenciáját 2017.december 8-án, melynek célja a polimerekkel kapcsolatos ismeretterjesztés a jövő műanyagipari szakembereinek számára.

A konferencia központi témája ebben az évben Ipar 4.0: automatizálás és robotizáció volt. A hat évvel ezelőtt útjára indított rendezvénysorozat célja, hogy tájékoztassa a szakág iránt érdeklődő, továbbtanulás előtt álló középiskolás diákokat a műanyagipar fejlődési irányairól, a társadalom szerepéről a fenntartható fejlődésben, s nem utolsó sorban ezen értékes anyag megbecsüléséről, amely az emberiség életminőségének javításában kulcsszerepet játszik.

A Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumot 4 tanuló, Medve László Máté, Kakuk Veronika, Balogh Zsófi és Gresó Petra 10. D osztályos tanulók képviselték Némethné Horváth Gabriella biológia-kémia szakos tanárnő kíséretében.

A helyszínül szolgáló Magyar Tudományos Akadémia 1830-óta végzi legfőbb feladatait, melyek a tudomány művelése, eredményeinek terjesztése, a kutatások támogatása és a magyar tudomány képviselete. Ezért volt a tudományok székháza a legmegfelelőbb hely a konferencia megtartására. Megérkezésünk után megkaptuk a névkártyáinkat és helyet foglalhattunk az MTA legcsodálatosabb dísztermében. Az előadás Dr. Bokor József megnyitójával kezdődött el, majd hat briliáns lángelme bemutatóját hallgathattuk meg - és láthattuk a hatalmas kivetítőknek köszönhetően. Megtudtuk, miket értek el a világ tudósai a XXI. század anyagát, a műanyagot használva. Megismerkedhettünk Sophiával, az első mesterséges intelligenciával, aki állampolgárságot kapott, és Jackkel, az önvezető autóval. Sophia - elmondása szerint - teljes mértékben megbízik az önvezető autókban és hisz a jövőjükben. A videót Jack és Sophia beszélgetéséről emberek milliói látták a közösségi oldalaknak köszönhetően.

Dr. Stépán Gábor az orvostudomány fejlődését mutatta be. Előadása alapján végiggondolhattuk, hogy robotkarok segítségével - kevesebb energia befektetésével - ugyanolyan professzionális eredményt érhetünk el az agykárosult mozgásképtelen betegeknél, mint képzett terapeutákkal. A fejlett robotok ma már annyi szabadsági fokkal rendelkeznek, mint az emberi kéz (kivéve a 7. szükségtelen fok), vagyis ugyanazokat a gyakorlatokat tudják végezni.

Dr. Charaf Hassan a BME Automatizálás és Alkalmazott Informatikai Tanszék professzora érdekfeszítő előadás formájában ismertette jövőnk elektronikai eszközeinek (okos telefonok, okos órák) fejlődését. Pár éven belül 10 milliárdra becsülik a használatban lévő informatikai eszközök számát a felgyorsított adatforgalom, a továbbfejlesztett, sokrétű alkalmazások és a valóság képeit hűen visszaadó kamerák miatt.

Az előadások nagyon érdekesek, szórakoztatóak és egyben megdöbbentőek is voltak, a diákok sokat tanultak belőle.

Balogh Zsófi és Gresó Petra 10. D

 

#kapcsolódó

SPORTHOROSZKÓP – 1. RÉSZ

SPORTHOROSZKÓP – 1. RÉSZ

Csillagjegyeink az élet minden részére kihatással vannak, legalábbis ezt állítja...

Ajándék Nyíradonyból a Nyíregyházi Ridensnek

Ajándék Nyíradonyból a Nyíregyházi...

em kis meglepetés érte a nyíregyházi Ridens iskola diákjait.