Számos újdonsággal vár húsvétkor az állatpark

Számos újdonsággal vár húsvétkor az állatpark

Bőven tartogat meglepetést idén a húsvéti nyuszi. Az előrejelzések szerint hó helyett meleget, a Nyíregyházi Állatparknak pedig Látogatócentrumot, hópárduckifutót és megújult parasztudvart hoz, persze mindezek mellett látható lesz a kiszsiráf és az imádnivaló jaguárkölyök is. (Megjelent a Nyíregyházi Napló március 30-ai számában.)

Lapzártánkat követően, a tervek szerint szerdán átadták az „első fecskét” a Nyíregyházi Állatparkban – legalábbis ami a 6 milliárd 700 millió forintos, öt pontból álló fejlesztési csomag első elemeit illeti. Elkészült a hópárduckifutó és most már új Látogatócentrum is fogadja az érdeklődőket.

Új szerelmi „fészek”

A jelenlegi projekt egyik fő eleme a hópárduckifutó építése volt. A nyitott, fűtetlen építmény falaiba nagyméretű, biztonsági üvegezésű ablakokat helyeztek el, így közvetlen közelről tekinthető meg a hópárducpár, ami egyébként az Európai Fajmegmentési Program egyik legféltettebb állata. A Nyíregyházi Állatparkban azonban abban bíznak, hogy itt szaporodnak majd. A kifutó hasonlít a természetes élőhelyükre, szikla és vízfelület is helyet kapott benne.

A modern Látogatócentrumban most már méltó módon tudják fogadni az ide érkezőket.

Méltó körülmények között

A hópárduckifutó mellett új Látogatócentrummal is bővült a Nyíregyházi Állatpark. Ezzel most már nemcsak a beléptetés lesz hatékonyabb – zavartalanná válik a nagy létszámú csoportok fogadása, nő a bejárat áteresztőképessége, csökken a zsúfoltság és torlódás veszélye –, hanem többek között értékmegőrző szekrényt is elhelyeztek benne, továbbá megvalósult az épület komplex akadálymentesítése is.

Azt hiszem, kijelenthető, az új főbejárat és Látogatócentrum igazán méltó lett a Nyíregyházi Állatpark gyűjteményéhez és rangjához. Évek óta nagyon szerettünk volna már egy szép és új főbejáratot, ami most végre a várakozásokon felül sikerült is. Lehetővé vált, hogy most már kulturált körülmények között tudjuk fogadni a látogatókat és persze a munkatársaink is kulturált helyen dolgozhatnak. Egy nagyon korszerű kerékpártárolót és kutyamegőrzőt is építettünk, valamint most már klasszikus csomagtároló szekrényeket is igénybe lehet venni. Mindemellett bővítettük a fókamedence hátsó részét, vagyis az esti és téli szállásukat, így lehet majd látni őket az új Látogatócentrumból is.

– tájékoztatta szerkesztőségünket Gajdos László, az állatpark igazgatója.

Sóstó kapuja lett

A Látogatócentrummal egy új élményközpont jött létre Sóstógyógyfürdő kapujában, növelve az állatpark attrakcióinak számát. S ezen a főbejáraton – mivel ez az első, ami elkészült a folyamatban lévő projektekből – mintegy szimbolikusan megnyílik egy kapu valamennyi turisztikai beruházásunkhoz is. A fejlesztéseknek pedig még koránt sincs vége. Nyárra elkészül a Pangea Ökocentrum, de már előkészítés alatt van az India-ház, illetve a Jégkorszak című interaktív állatbemutató is.

– hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Épül a hátsó bejárat is

Az új Látogatócentrum és hópárduckifutó megépítésével persze nem érnek véget a fejlesztések a Nyíregyházi Állatparkban. Két héten belül elkezdődik az ökológiai sétaút építése, amelynek köszönhetően az Ózon Hoteltől az Erdei Tornapályán át is el lehet jutni a Kemecsei úton a Nyíregyházi Állatparkba. Ott épül ugyanis egy hátsó bejárat.

Mindemellett a park útjait is felújítjuk, hiszen sok helyen balesetveszélyesek, kátyúsak voltak. Ahogy ezekkel a munkákkal végzünk, megnyílik a Pangea Ökocentrum, az ország különleges hangulatú, tematikus állatkerti szállodája. Bízom benne, hogy július végén már vendégeket is fog fogadni. Mindeközben előkészítés alatt van az India-ház, illetve a Jégkorszak c. interaktív állatbemutatónk is, így bőven tudunk majd új látványossággal szolgálni a látogatóinknak.

A hópárducpár is új kifutót kapott.

Megújult a parasztudvar is

Most debütálunk majd húsvétkor az új bejárattal. Persze minden évben nagy izgalommal tölt el bennünket az ünnep, hiszen bár nyitva vagyunk egész évben, de mindig ilyenkor van a „szezonnyitónk”, ilyenkor mutatkozunk be az éven először nagy létszám előtt. Ez a tél kicsit megzavarta az életünket, nem tudjuk kitenni a növényeinket, és a parkosítás terén is nehézségekbe ütköztünk az elhúzódó tél miatt, de ugyanakkor tele lesz újdonsággal a húsvét a Nyíregyházi Állatparkban. Teljesen megújult a nagyon közkedvelt állatbemutató rendszerünk, a magyar parasztudvar. Szép lett, nagyon különleges háziállatok érkeztek hozzánk, de lehet már látni a kiszsiráfot, és a kisjaguárt is a mamájával, valamint több majomcsalád kölykét, így azt hiszem, van miért eljönni hozzánk húsvétkor is.

 

Bruszel Dóra

#kapcsolódó

Új színben tündököl a tornapály

Új színben tündököl a tornapály

Befejeződött a szabadidő komplexum felújítása a Sóstói-erdőben. A nyíregyháziak...

Így épült a Zrínyi Ilona Gimnázium

Így épült a Zrínyi Ilona Gimnázium

Nézd meg a képeket a Zrínyi Ilona Gimnáziumról, amely idén ünnepli 100. évfordulóját.