Mintegy tízezer gyerek felmentését kérték az iskolakezdés alól

Mintegy tízezer gyerek felmentését kérték az iskolakezdés alól

Mintegy tízezer gyerek felmentését kérték az iskolakezdés alól

Csaknem tízezer kérelem érkezett az Oktatási Hivatalhoz (OH) a tankötelezettség kezdési időpontjának módosításra – közölte az OH hétfőn az MTI-vel.

Emlékeztettek: január 31-éig kérelmezhették a szülők a augusztus 31-éig hatodik évüket betöltő gyermekük esetében a tankötelezettség kezdési időpontjának módosítását. Az eljárás legfőbb célja az, hogy kiszűrjék a gyermek szempontjából hátrányos és indokolatlan felmentéseket – mutattak rá.

Ismertették: a hivatalhoz eddig 9941 kérelem érkezett be, amelyeknek a feldolgozása folyamatos és zökkenőmentes.

A hivatal kiemelte: a kérelmek száma az előzetes szakmai várakozásoknak megfelelő; bebizonyosodott, hogy alaptalan volt az ellenzék hisztériakeltése, amely tízezres tömegekről és elbírálhatatlan mennyiségű kérelemről beszélt.

Jelezték: az OH nyolc napon belül dönt a beadványokról, ha a kérelem és a beküldött dokumentumok alapján erre lehetősége van. Ha ennyi időn belül nem hozható döntés, a hivatal teljes eljárásban, vagyis legfeljebb hatvan napon belül dönt.

Az elbírálást pedagógiai szakértők végzik, akik mérlegelik a szülő kérelmében foglaltakat és a gyermekkel foglalkozó szakemberek véleményét. Az OH – a jogszabályoknak megfelelően – az esetek mintegy kétharmadában szakértőként rendeli ki a pedagógiai szakszolgálatot, és a szakvéleménye alapján hoz döntést – közölték.


hirado.hu

#kapcsolódó

Görögkatolikus farsangi bál a Continental Arénában

Görögkatolikus farsangi bál a Continental...

ÉGIG ÉRT A FARSANG A GÖRÖGKATOLIKUS BÁLON

Ezentúl testkamerák lesznek a buszokon - Mit szólsz hozzá?

Ezentúl testkamerák lesznek a buszokon...

Testkamerák segítik az ÉMKK ellenőreinek munkáját.