Novák: Segítséget kapnak a külföldről hazatérő családok

2020.06.03.
Novák: Segítséget kapnak a külföldről hazatérő családok

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők, mert a babaváró támogatás igénylésénél az eddigi 180 napról 90 napra csökken az elvárt magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolásának időtartama – közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

Novák Katalin elmondta, „az Egyesült Királyságból hazatérők nehezen tudták igazolni a kinti jogviszonyukat, ezért annak igazolására a csok igénylésénél biztosított lesz számukra a méltányossági eljárás lehetősége”.

Egy fontos változás, hogy a babaváró támogatás igénylésekor a „mozaikcsaládoknál” sem lesz feltétel az első házasság, és a diplomás gyed időszaka is beleszámít a társadalombiztosítási jogviszony időtartamába.

Hozzátette, a jelzáloghitelek csökkentése pedig akkor is igényelhető, ha az ingatlan csak az egyik szülő nevén van.

Arról is beszélt Novák Katalin, hogy a nehezebb időszakokban a nyugdíjasok megszorításokra számítanak, a kormány azonban 2010-ben ígéretet tett, miszerint nemcsak megőrzi, hanem emeli is a nyugdíjak vásárlóértékét. Éppen ezért a jövő évtől fokozatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, amelynek nem lesz felső plafonja, és szélesebb körnek is jár majd, mint korábban.

hirado.hu