A nyíregyházi operatív munkacsoport közleménye

 A nyíregyházi operatív munkacsoport közleménye

A nyíregyházi operatív munkacsoport közleménye

Új, országos döntések születtek a pandémiás helyzettel összefüggésben, melyek természetesen érintik a nyíregyháziakat is. Emellett a város operatív munkacsoportja jelenleg is több intézkedés előkészítésén dolgozik.

A hét közepétől újabb országos határozatok születtek: ezek része a COVID-tesztek árának hatósági maximalizálása, a maszkviselési kötelezettség kiterjesztése mozikra, színházakra, egészségügyi és szociális intézményekre, ügyfélfogadási irodákra, a szórakozóhelyek este 11 órai bezárása, s október elsejétől csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be a tanárok és diákok az iskolákba, mások pedig nem léphetnek be.

Az önkormányzat operatív munkacsoportja is több, lehetséges intézkedésen dolgozik, részben a tavaszi mintára. Ami magát a városi pandémiás helyzetet illeti, vannak Nyíregyházán is megbetegedések, de nem több mint az ország többi részében, s ezt a megyei adatok is visszatükrözik. Információink szerint több nem önkormányzati fenntartású iskolában is van fertőzött, tanár és diák egyaránt, osztályok kerültek karanténba több helyen a megelőzés miatt, az óvodákat illetően jóval kevésbé van jelen a probléma, mint az iskolákban, de van például érintett sportoló is a városban, valamint a hírműsorokban is megjelent a nyíregyházi, magánfenntartású szeretetotthon esete. De az önkormányzati cégcsoporton belül is történt az elmúlt napokban megbetegedés, több fertőzöttet azonosítottak.

Fontos hangsúlyozni, hogy minden esetben a járványügyi protokollokat és szakemberek ajánlásait figyelembe véve járunk el, miközben arra törekszünk, hogy a város működőképes maradjon, az élet ne álljon meg, a városi közszolgáltatások zavartalanul működjenek.

A piacok belső zárt elárusító tereiben kötelező a maszkviselés, míg a külső árusítóhelyeken ez ajánlott, itt nem mindig tartható be a 1,5 méteres szociális védőtávolság. A Tokaji úti Iparcikk Piac zavartalanul működik, azonban egyszerre csak 400 fő tartózkodhat a piac területén. Természetesen a piacokon is odafigyel az üzemeltető NYÍRVV Nonprofit Kft. a fertőtlenítésre, és folyamatos a városban lévő több mint 100 játszótér és szabadtéri kondipark, valamint a megszámlálhatatlan utcabútor fertőtlenítése is.

Ismételten arra kérjük az ügyfeleket, hogy úgy a cégeinknél, mint a Polgármesteri Hivatalban, az elektronikus ügyintézést részesítsék előnyben, az ügyfélszolgálatokat csak a legszükségesebb esetben keressék személyesen és vigyenek magukkal maszkot vagy kendőt, mert ezeken a helyeken kötelező annak viselése.

Mivel azt látjuk, hogy a járványgörbe emelkedik és napról napra nő országosan nemcsak a fertőzöttek, hanem a karanténban lévők száma is, nagyon fontos a szabályok betartása, még akkor is, ha azt esetleg indokolatlannak, kellemetlennek vagy zavarónak érezzük. Most mindenkinek igazán fontos feladata, egyéni felelőssége van, mert a szabályok betartásával és elfogadásával védhetjük meg szeretteink, barátaink, munkatársaink és a városunkban élők egészségét, életét. A város prosperáló gazdaságát csak egészséges emberek tudják működtetni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni ezért, hogy csak egészséges ember menjen közösségbe.

A városunkban élők tavasszal példás fegyelmezettségről, összefogásról és együttműködésről tettek bizonyságot, erre van most is szükségünk és erre kérjük a nyíregyháziakat. Amint döntés születik bármilyen területen, azonnal tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot. Addig is, kérjük, önök is kísérjék figyelemmel az ezzel kapcsolatos híradásokat és legfőképpen: vigyázzunk magunkra, segítsünk egymáson!

 

Dr. Kovács Ferenc polgármester megbízásából:

Dr. Kása Brigitta aljegyző, az operatív munkacsoport vezetője

#kapcsolódó

Városi Ifjúsági Bál - Neked is ott a helyed!

Városi Ifjúsági Bál - Neked is ott...

A Mustárház és a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda megrendezi a 2019-es...

Tudtad-e?

Tudtad-e?

Tudtad-e?