Kölcseys siker az országos olasz fesztiválon

 Kölcseys siker az országos olasz fesztiválon

Ahogyan 1974 óta minden évben, az idén is megrendezésre került a Festival d’Italiano, azaz a 43. Országos Olasz Fesztivál. Ezt a neves eseményt évről évre valamely olasz nyelvet tanító középiskola rendezheti meg, ahogy azt 2010-ben a mi iskolánk is sikeresen tette.

A rendezvény célja amellett, hogy az ország különböző gimnáziumainak diákjai összemérjék nyelvtudásukat, a jelenkori Itália megismertetése a növendékekkel, új kapcsolatok kialakítása a diákok, nevelők, iskolák között. A rendezvénynek idén Gyula városa adott otthont, házigazdánk pedig a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium volt.


        A versenysorozat már jóval a fesztivál napja előtt elkezdődik. A diákok rengeteg kategória közül választhatnak, mindenki megtalálhatja, amiben jó. Az irodalom, a nyelvészet, a történelem és a művészetek szerelmesei különböző pályamunkákkal, műfordításokkal, filmelemzésekkel nevezhetnek. Az ily módon készült munkákat már hetekkel korábban továbbítani kell. Ugyanekkor megkezdődik a felkészülés a különböző szóbeli, zenei kategóriák előadásaira.  Az örökösen népszerű élőbeszéd és a beadandók mellett, idén színpadi kategóriában is megmérettettük magunkat.


           A hetek repültek, a lázas próbák és a szóbeli témák tanulása betöltötte minden szabad percünket. Nem csoda, hogy a fesztivál napja hamarabb elérkezett, mint ahogyan sejtettük. Így esett, hogy március 31-én már kora reggel lelkes kis csapat ácsorgott a Kölcsey Ferenc Gimnázium épülete előtt a busz megérkezésére várva. Már maga az út is nagyon jó hangulatban telt. Volt, aki még mindig a szóbeli témákat, vagy az olasz kvízjáték anyagát magolta, akadt olyan, aki új ismeretségeket kötött (hisz mondanom sem kell, a közös téma egyértelmű volt), és volt olyan is, aki szundikálással töltötte az odavezető három órás utat.


          Megérkezésünk után sikeresen regisztráltunk, és részt vettünk a megnyitó ünnepségen, ahol a már korábban beküldött pályamunkák egy részének díjazására is sor került. Ezek után a programunk kötetlenebb formában folyt. A versenyek a megadott időpontban kezdődtek az iskola vagy a művelődési központ épületében. A versenyszámokon való részvétel mellett ugyanakkor lehetőség nyílt kisvasutas városnézésre, fagyizásra vagy akár a Gyulai Várfürdő meglátogatására is, ha időnk engedte.  A nap gyorsan eltelt, a versenyszámok pörögtek, és hol nyelvi, hol lexikai, hol pedig színészi tudásunkkal igyekeztük lenyűgözni a versenybírákat. A nap végére mindenkit átjárt a kellemes fáradtság, és a hazaúton ennek a legegyértelműbb jele a szokottnál is nagyobb csend volt a buszon. Azonban a nap vége korántsem jelentette a fesztivál végét, ugyanis az másnap tolmácsversennyel és eredményhirdető ünnepélyes gálával zárult. Ezen a napon azonban már csak Nagyné Balla Judit tanárnő és néhány diák képviselte iskolánkat.


Mint az a gálán is kiderült, nagyon szép eredmények születtek számos kategóriában. Gimnáziumunk tanulói 43 középiskola mintegy 650 diákjával versengve az alábbi helyezéseket érték el:


Dobos Tekla 9. B Magyarországi olasz emlékek: 3 helyezett.
Joó Brigitta 10. B Élőbeszéd „A”: 1. helyezett.
Rákóczi Eszter 10. B Miért mosolyog Mona Lisa?: 2.hely
Rákóczi Eszter 10.B Élőbeszéd „A”: dicséret
Papp Judit 11.B Élőbeszéd „B”: 3. helyezett
Vinnai Mirtill 11.B Élőbeszéd „B”: 2. helyezett
Vinnai Mirtill 11.B  Vita italiana: 3. helyezett
Kultúrtörténeti csapat ( Bán Dáriusz, Boros Gabriella, Papp Judit, Vinnai Mirtill) – Ki tud többet Emilia Romagna tartományról?: 9. hely
Színjátszó csoport ( Cziva Brigitta, Joó Brigitta, Pancsusák Boglárka, Szabó Katarina, Szántai Dorina, Rákóczi Eszter): 5. hely.


Ezúton is gratulálunk minden helyezettnek, és minden résztvevő versenyzőnek az elért eredményekhez. Valamint szeretnénk megköszönni az iskola nevében is Nagyné Balla Judit tanárnőnek, hogy a diákok szorgalmas felkészítésének köszönhetően az idén is öregbítette az intézményünk hírnevét.

 

Rákóczi Eszter

Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

#kapcsolódó

Üdvözlet Portugáliából

Üdvözlet Portugáliából

Szakmai gyakorlaton vannak Portugáliában a NYSZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma,...

A Grincs nem vitte el …

A Grincs nem vitte el …

Nyelvi Karácsony a Vasváriban