Sokat spórolhat, aki vidéki egyetemet választ

Sokat spórolhat, aki vidéki egyetemet választ

Nyíregyházán és Miskolcon a legbarátságosabbak az albérleti díjak az egyetemvárosok közül.

A lakásbérleti díjak emelkedése a vidéki régiókat sem kerüli el. Az egyetemi városok esetén ugyanis átlagban csaknem hat százalékkal emelkedtek az árak, tény azonban, hogy ez a szám jelentős területi különbségeket takar. Mindössze egyetlen egyetemi városban, Miskolcon csökkentek az árak, két százalékkal – derül ki az Otthontérkép legfrissebb elemzéséből.

Habár az egyetemi élet Budapesten összpontosul, mégis a felsőoktatásban tanulók fele vidéki intézményben tanul. Ennek következményeképp a kiadó lakások iránti verseny a legtöbb egyetemi városban is kiélezett, habár a különbségek igencsak jelentősek.



Nem mindegy, hogy Győr vagy Miskolc


A legdrágább város e tekintetben Győr, ahol 103 ezer forintos havidíj ellenében bérelhet egy fiatal lakást. Ezt követi Veszprém, Debrecen és Szeged, ahol nagyjából havi százzer forintot kérnek a bérbeadók, természetesen a teljes lakhatási költséghez hozzá kell még számolni a rezsit is. A skála másik végén Nyíregyháza és Miskolc helyezkedik el, ahol már 70 ezer forint környékén ki lehet bérelni egy egyetemi hajlékot.


Győr és Debrecen stagnál


Négyzetméter ár tekintetében 2016-hoz képest átlagosan csaknem hat százalékkal emelkedtek az árak. Ez az átlag azonban lokáció függvényében erősen eltérhet. Győrben és Debrecenben például nem változott számottevően a kiadó lakások ára, ezzel szemben, Veszprémben 21, Egerben pedig 17 százalékkal kell többet fizetni a bérlésért. Ez a húsz százalék körüli áremelkedés akár havi húszzer forintos többletkiadást is jelenhet. Miskolc, kivételként, az egyetlen olyan egyetemi település, ahol csökkenés mutatkozott, azonban itt sem számottevően, hiszen átlagosan mindössze két százalékkal kell kisebb bérleti díjat fizetni.

hirado.hu

#kapcsolódó

Strandfoci a sóstói strandon

Strandfoci a sóstói strandon

Sóstó ad otthont az ország legnagyobb strandfoci kupájának. Július 14-17. között...

A rendőrségnél lehet majd panaszt tenni az iskolaőrök ellen

A rendőrségnél lehet majd panaszt tenni...

A rendőrségnél lehet majd panaszt tenni az iskolaőrök ellen