Irodalmi- és rajzpályázat!Nevezz Te is!

 Irodalmi- és rajzpályázat!Nevezz Te is!

ARANY 200 - „A nyelv mágusa”! A Jósa András Múzeum irodalmi- és rajzpályázata.

30 éve foglalkozom Arany Jánossal, 20 éve tanítom, és még mindig tud számomra újat mondani.” – mondta Tarjányi Eszter irodalomtörténész, aki az olvasókat egy Arany Jánosról szóló monográfiával is megajándékozta, Arany János és a parodisztikus hagyomány (2013) címmel. Vajon mi mennyire ismerjük, mit gondolunk a költőfejedelemről? Tudatában vagyunk-e a költő kettőségének? Tarjányi Eszter kitárja előttünk ezt az ajtót is: „Kettősség jellemezte, azaz egyszerre komoly és tanáros, de ugyanakkor tud nevetni önmagán is. … Arany János konzervatív hagyományápoló költő, s ugyanakkor hallatlanul modern is tudott lenni. Több húron is tudott játszani.”

A Jósa András Múzeum irodalmi- és rajzpályázata arra szeretné ösztönözni a vállalkozó szellemű diákokat, hogy az Arany János művei által ihletett írásaik és alkotásaik legyenek sokszínűnek, merészek, kreatívak és akár szellemesek is, s zsonglőrködjenek a magyar nyelv adta végtelen lehetőségekkel.

Két kategóriában mérhetik össze kreativitásukat a diákok:

I. kategória

a„Lelkem lelkéig ér, Hogy drága jobbkezed osztályosa vagyok.”

Felső tagozatosok számára szépírói pályázat – verses vagy prózai műveket várunk -, melynek témája Arany János és Petőfi Sándor barátsága. Javasolt cím: Petőfi barátja voltam.


b, Ötszáz, bizony, dalolva ment Lángsírba velszi bárd”

Középiskolások számára esszéíró pályázat – Arany János: A walesi bárdok című balladája alapján -, melynek középpontjában, a hatalommal való visszaélés, az elnyomás és a szembenállás felvállalása áll.

A I. kategória formai feltételei:

Times New Roman betűtípus 12-es betűméret, maximum 3 oldal terjedelem.

Minden pályázó egy pályaművel nevezhet. A pályaműveket a josaarany@gmail.com címre várjuk a kitöltött jelentkezési lappal, mely a múzeum weboldaláról itt letölthető. JELENTKEZÉSI LAP_Arany János Irodalmi pályázat_Jósa András Múzeum

II. kategória

Rajzpályázat, melyre Arany János művei által ihletett alkotásokat várunk:

a, Óvodások – A fülemile

b, Alsó tagozatosok: Családi kör

c, Felső tagozatosok: Toldi

d, Középiskolások: Szondi két apródja

A II. kategória formai feltételei:

Az alkotások A/3-as vagy A/4-es méretben, bármilyen technikával (pl. vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, tollrajz, zsírkréta, pasztell, montázs, kollázs, vegyes technika stb.) készülhetnek. A rajzpályázatra egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat. Kérjük, az alkotáshoz mellékeljék a Jósa András Múzeum weboldaláról itttölthető le :JELENTKEZÉSI LAP_Arany János rajzpályázat_Jósa András Múzeum jelentkezési lapot. Az alkotásokat személyesen a múzeum portáján is leadhatják, valamint postai úton is elküldhetik a múzeum címére: 4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 21.,s a borítékon kérjük feltüntetni ARANY 200.

A I. és II. kategóriai pályamunkáinak beérkezési határideje:

2017. november 13. (hétfő)

Eredményhirdetés:

2017. december 1. – A Jósa András Múzeum Napja

A zsűri által legjobbnak ítélt irodalmi alkotásokat a múzeum weboldalán megjelentetjük, a rajzpályázat alkotásait a Jósa András Múzeumban kiállítjuk. Mindkét kategóriában a legjobb alkotásokat értékes jutalmakkal díjazzuk.

További információ: Babolcsi Andrea múzeumpedagógus

e-mail: andrea.babolcsi@gmail.com, telefon: +36 20 9393 505

Élményekben gazdag alkotást kívánunk!

#kapcsolódó

Német nyelvű országismereti vetélkedőt hirdetett a Sipkay - Megvannak a nyertesek

Német nyelvű országismereti vetélkedőt...

A NySzC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma,...

„ Arany és kora ”-prezentációs verseny

„ Arany és kora ”-prezentációs verseny

Az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium prezentációs versenyt...