AZ ARADI VÉRTANÚKRA EMLÉKEZTÜNK

AZ ARADI VÉRTANÚKRA EMLÉKEZTÜNK

Október 6-a a kormány 2001-es döntése alapján Nemzeti Gyásznap. Nyíregyházán az oktatási intézmények mellett közös főhajtással is emlékeztünk a hagyományoknak megfelelően az aradi vértanúkra az Evangélikus Nagytemplomban.

Mind a 13 aradi vértanú neve elhangzott az evangélikus nagytemplomban tartott megemlékezésen, miközben fiatalok elhelyezték az emlékezés virágait. Úgy, mint 1999 óta minden esztendőben, amióta a Városvédő Egyesület felelevenítette a tradíciót.

 

Régi nyíregyházi hagyomány

 

1867-ben ugyanis, amikor az osztrák-magyar kiegyezés után hivatalosan először lehetett, Nyíregyházán az evangélikus és a református egyház invitálta a város akkori lakosságát emlékezésre, ez adta a mintát a mostaniakhoz, melynek szervezésében a Kossuth Lajos Gimnázium és az önkormányzat is részt vett. Az ünnepség szónoka, dr. Ulrich Attila alpolgármester hangsúlyozta: mi szinte a semmiből teremtettük meg 1848-ban azt a közel másfél éves, dicsőséges időszakot, és kötelességünk emlékezni a hősökre. – A 13 aradi vértanú, akiket kivégeznek 1849. október 6. hajnalán, az nem csak ez a 13 ember, hanem a másfél év összes szenvedését, a másfél év minden emberét képviselik, akik harcoltak, s az özvegyeket, az árvákat, valamint a megnyomorodottakat, akik a harc folyamán szenvedtek sérülést – fogalmazott az alpolgármester.


 Középiskolások emlékeztek

 

A műsort a Luther Márton Kollégium ének és zenekara mellett ezúttal a százesztendős Zrínyi Ilona Gimnázium tizedikesei adták, költeményekkel, népdalokkal, megidézve a vértanúk korát. Az esemény ünnepélyes zászlóbehozatallal és ökomenikus szolgálattal volt teljes, s a lényege ennek a múltidéző, tisztelgő rendezvénynek is az, hogy a következő nemzedék szívét-lelkét megérintse, és formálja a történelmi tudatot. Ez még inkább érvényes a határainkon túl, például Erdélyben, ahonnan a Kossuth testvériskolájából, a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnáziumból érkeztek diákok Nyíregyházára. – Eljöttünk mi ide a kortársainkhoz, hogy tudhassunk egy kicsit többet erről a napról. A hősök életüket adták értünk és a magyar hazáért. Ez egy nagyon nagy dolog, hiszen, hogy ha ők nem lettek volna, mi nem lehetnénk itt – nyilatkozta szerkesztőségünknek László Harmat, az erdélyi iskola diákja.


Főhajtás Damjanich előtt

 

A nagytemplomi főhajást követően a Tompa Mihály utcán felállított Damjanich szobornál folytatódott az emlékezés, ahol Jászai Menyhért alpolgármester beszédében a hősük méltatásán túl kiemelte: most olyan időszakban vagyunk, amikor nem halnunk, hanem élnünk kell a hazáért. A rendezvényen a honvéd népdalkör énekelt ’48-as dalokat, majd a Móricz Zsigmond Általános Iskola elsősei csákókat, a közéleti szereplők és szervezetek pedig koszorúkat helyeztek el.

Tarczy Gyula

#kapcsolódó

Jósavárosi Napok 2017! Fotógaléria!

Jósavárosi Napok 2017! Fotógaléria!

Fantasztikus hangulatban teltek az idei Jósavárosi Napok, ha lemaradtál róla,...

Ebben is kiemelkedik az állatpark

Ebben is kiemelkedik az állatpark

Már hagyománnyá vált, hogy a Nyíregyházi Állatpark TapogatóZoo-t szervez vak...