MÁRTON-NAP A MÚZEUMFALUBAN

MÁRTON-NAP A MÚZEUMFALUBAN

A hagyományokhoz híven idén is megrendezték a Márton-napi vigasságokat a Sóstói Múzeumfaluban. A látogatók kóstolhattak libás ételeket, ezen kívül volt bábszínház, vásári komédia, hálaadó istentisztelet és libaszépségverseny is.

Idén is megtartották a Márton-napi vigasságokat a Sóstói Múzeumfaluban, amely a szezonzárás és a téli szünet előtti utolsó nagyrendezvénye volt az intézménynek. A célja a hagyományőrzés és a régi szokások felelevenítése volt. Szép számmal jöttek érdeklődők a helyszínre, megtelt látogatókkal a múzeumfalu. Az eseményt dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár nyitotta meg, aki a családjával érkezett a skanzenbe.

Fontos hagyományaink megőrzése

 

– Természetesen nagyon nagy örömmel érkeztünk, hiszen a hagyományőrzés, a hagyományok teremtése fontos a családomban is és nagyon fontos, hogy tovább vigyük a múltbeli értékeinket. A Márton-napi vigasságok programja arról szól, hogy a hagyományokat közelebb hozzuk a családokhoz és a városban élőkhöz. A múlt értékeit tovább kell vigyük – mondta el dr. Szabó Tünde sportért felől államtitkár.

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

– Ilyenkor dologtiltó napként az asszonyok nem dolgozhattak, ezen kívül ilyenkor volt utoljára lehetőség dőzsölni, a római katolikusok töltötték a 40 napos böjtöt karácsony előtt. Ez volt az őszi munkák elszámolásának az időszaka, volt ahol ilyenkor hajtották vissza a jószágokat és időjárásjósló napként is számon tartják a mi megyénkben is – mondta el Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu muzeológusa.


680 millió forintos fejlesztés

 

A Sóstói Múzeumfaluban a libafosztáson kívül, szinte az összes ehhez kapcsolódó népszokást bemutatták. Ki lehetett próbálni a libatollal írást, voltak kézműves foglalkozások, például hímzés, gyertyamártás és kóróduda készítés, az ínyenceket pedig libás ételekkel várták. A múzeumfalu összes rendezvénye iránt nagy az érdeklődés, az idei szezonban a látogatók száma megközelíti a 65 ezret, ezért a tervek szerint jövőre egy nagyobb fejlesztés fog megvalósulni a skanzenben.

– 680 millió forint összegű fejlesztés indulhat meg én remélem, hogy már tavasszal. Pályázatot adtunk be előzetes egyeztetések alapján, azt remélem, hogy még karácsonyig a pozitív döntés megszületik. Különböző közbeszerzési eljárásokat kell lefolytatnunk, mi ezt szeretnénk a téli hónapokban, azért, hogy amikor már építkezni lehet, addigra a szerződéseket megkössük, helyi kivitelezőket szeretnénk ide is és én nagyon remélem, hogy jövő év végéig be is tudjuk fejezni – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A múzeumfalu a téli időszakra bezár, de a tavasz beköszöntével újra színes és hagyományőrző programokkal várja majd az érdeklődőket.

#kapcsolódó

FANTASZTIKUS VÁROSI SZILVESZTER- SZTÁROK ÉS TŰZIJÁTÉK NYÍREGYHÁZÁN!

FANTASZTIKUS VÁROSI SZILVESZTER- SZTÁROK...

Elbúcsúztatta Nyíregyháza 2018-at, sztárokkal és tűzijátékkal. A hangulat jól...