A Kölcsey titka

A Kölcsey titka

1992 szeptemberében lépett be először a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik osztálytermébe Torda István Tamásné Nagy Ildikó, aki azóta folyamatosan szeretteti és ismerteti meg az angol nyelvet a nagy múltú középiskola diákjaival. Az eltelt negyed évszázad alatt megszámlálhatatlan nyelvvizsgánál izgult együtt a diákokkal és a szülőkkel, de egyéb sikereket is elkönyvelhet Kölcsey-s pedagógusként.

Angol-orosz szakos középiskolai tanárként hisz a kommunikáció-központú nyelvoktatási módszerben. A Kölcseyben továbbtanuló kilencedik évfolyamos diákoknak szinte a legelső angol órán elmondja, hogy egy idegen nyelv ismerete és készségszintű használata mennyit lendíthet egy mai fiatal életén. Felvázolja az osztályoknak azokat a kapukat, amelyek megnyílnak akkor, ha valaki jól beszéli tanított tárgyát, az angolt. A Zrínyi Ilona Gimnázium és az egykori Kossuth Lajos Tudományegyetemen eltöltött öt év után 1992-ben a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban kezdett tanítani. 1993-ban megkapta első osztályát. Azóta folyamatosan tanít első és egyetlen munkahelyén.

Mára már megszámlálhatatlanok azok a nyelvvizsgák, amelyeken nem száradt volna meg a pecsét az ő kitartó munkája nélkül. 2009-ben egyik angolos csoportja úgy ballagott el a Kölcseyből, hogy 20 főből 18-nak felsőfokú nyelvvizsga is volt a tarisznyájában. 2012-ben 17 felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező diákot indított útnak az intézményből. A tanulók sikere azóta is töretlen, ehhez azonban szükség van a Vietórisz József-díjas, és a Kölcsey Gimnáziumért Alapítvány Ezüstgyűrű kitüntetésével rendelkező pedagógus kitartó és példamutató munkájára. Tevékenysége során a tehetséggondozás mindig is prioritásként szerepelt.

Szerencsésnek gondolja magát, hiszen tevékenysége nem egyéni munka, személyes sikeréhez szükségesek az iskola mindenkori tehetséges diákjai. A Kölcseyben belőlük nincs hiány, hiszen az itt végzettek több mint kilencven százaléka rendelkezik középfokú nyelvvizsgával. Az angol haladó, emelt szintű osztályokban pedig az elmúlt öt tanévben mindig született legalább 20-20 felsőfokú dokumentum is! A középiskolából egyre többen tesznek emelt szintű érettségi vizsgát angolból, ami visszaigazolja a magas szintű angoloktatást, amit a Kölcseyben megkapnak a diákok. Szaporodnak azok az esetek is, amikor a tanulók nemzetközi nyelvvizsgán indulnak, pedig ott már a profi nyelvhasználókat mérik! Torda István Tamásné Nagy Ildikó úgy véli, ezek a sikerek akkor jönnek, ha szaktanárként példakánt áll a gyerekek előtt. A diploma megszerzése óta többször ült vissza az iskolapadba, közoktatási vezető, szakvizsgázott pedagógus, az amerikai lektor és a Debreceni Egyetem mesterszakos hallgatóinak mentora, és érettségi vizsgaelnök úgy lett, hogy a most érettségiző Kölcsey-s lánya és szintén a Kölcseyben tanuló kilencedikes fia mellett folyamatosan tanult, időt és energiát nem sajnálva képzete magát.

A 2013/14-es tanévben Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezésében Budapesten szaktanácsadói kurzuson vett részt, ahol a vizsgákat követően felvételt nyert az Országos Szaktanácsadói Névjegyzékbe. 2014-ben pályázott tanfelügyeleti, illetve pedagógusminősítési szakértőnek. Újabb képzések, vizsgák után, a próbaminősítés során mesterpedagógus fokozatba került és bekerült a neve az Országos Szakértői Névjegyzékbe is. A folyamatos munka, tanulás és eredményes gyereknevelés mellett koordinálja az Oxford Kiadó továbbképzéseit, valamint a Debreceni Egyetemmel, mint a Kölcsey Gimnázium partnerintézményével közösen időről időre megrendezik az Országos Angol Nyelvi Vitaverseny elődöntőit, de rendszeresen részt vesz angliai tanulmányutak szervezésében és vezeti az Angol Nyelvi Munkaközösséget is a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. 

Torda István Tamásné Nagy Ildikó szerint a titka egyszerű, de nagyon összetett. Azt vallja, a sikerhez szükség van magas szintű szakmaiságra, példamutatásra, elhivatottságra, egészséges maximalizmusra, emberségre, rugalmasságra és jó adag empátiára.

#kapcsolódó

ILYEN LÁNYKÉRÉST MÉG NEM LÁTTÁL!

ILYEN LÁNYKÉRÉST MÉG NEM LÁTTÁL!

Nyíregyházán egyedülálló módon kérte meg Fedics Attila párja, Balázs Panna...

Legóztak az Arany diákjai is

Legóztak az Arany diákjai is

A Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium 5. B osztályos...