15. Táncfarsang a színházban

15. Táncfarsang a színházban

Nyíregyházán talán más városoknál is élénkebb az érdeklõdés a táncmûvészet iránt, egyebek mellett ez az oka, hogy 15. alkalommal várja a nézõket a Móricz Zsigmond Színház a neves esemény rendezvényeire. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. december 8-i számában.)

– Hagyományteremtõ szándékkal indította a Móricz Zsigmond Színház 2004-ben ezt a rendezvénysorozatot – nyilatkozta lapunknak Sediánszky Nóra, teátrumunk mûvészeti tanácsadója. – Ebben jelentõs szerepe volt a Közép-Európa Táncszínházzal való sikeres együttmûködésnek, aminek következtében több elismerést, díjat is nyert mozgásszínházi elõadás született itt, mint például a Horváth Csaba rendezte Nero, szerelmem vagy a Szindbád. A Táncfarsang a lehetõségekhez képest minél több táncszínházi, mozgásmûvészeti irányzatot, stílust bemutató seregszemleként indult, amely profi és amatõr táncegyütteseknek egyaránt bemutatkozási lehetõséget kívánt biztosítani. Az eltelt közel másfél évtized alatt bemutatkozott nálunk többek között Bozsik Yvette, Ladányi Andrea, az ExperiDance. De nemcsak vendégtársulatok lépnek ilyenkor színre, hanem itt, helyben mûködõk is.

 

FELLÉP A NYÍRSÉG ÉS A SZABOLCS TÁNCEGYÜTTES

 

Mint Nórától megtudtuk, a nézõk minden olyan produkcióért hálásak, amelyek máshogy nem jutnának el egyébként Nyíregyházára. Sokan kedvelik a kortárs táncszínházi irányzatokat: többször vendégük volt például a sajátos színházi és mozgásnyelvet létrehozó Szabó Réka és a Tünet Együttes, járt itt a Szegedi Kortárs Balett, de mindig élményt jelentenek a GNM Színitanoda fizikai színházának akrobatikus elemekkel tûzdelt, humorra és játékosságra épülõ produkciói is. Elmondta, ritkaság az, hogy egy saját tánctagozattal nem rendelkezõ prózai társulat minden évben a tánc- és mozgásszínházi irányzatok ilyen széles spektrumát igyekszik megmutatni. Sokat dolgoznak azon, hogy képesek legyenek tartani ezt a magas színvonalat. Az idei programról annyi már elmondható, hogy a nagyszínpadon tartanak néptáncgálát helyi közremûködõkkel, amelyen ismét részt vesz többek között a Nyírség és a Szabolcs Táncegyüttes is, a fellépõk között pedig olyan neveket üdvözölhetünk, mint például a Kecskemét City Balett – Barta Dóra együttese –, amely most Carmen történetét hozza el Nyíregyházára. Ez utóbbi annál érdekesebb, mert szeptember vége óta Sediánszky Nóra rendezésében egy helyi Carmennek is tapsolhat a nyíregyházi közönség, melyet legközelebb január 29-én bérletszünetben adnak elõ a MÛvész Stúdióban. A név: Carmen címû elõadás újabb bizonyság arra, hogy a nézõk szeretik és igénylik az ilyen típusú, kísérletezõ jellegû, intimebb hangulatú drámákat is.

 

A NÉV: CARMEN ISMÉT A SZÍNEN

 

– Nagy öröm számunkra, hogy a közönség ilyen jól fogadta az elõadásunkat – folytatta Nóra. – Szinte együtt élnek a történettel, ami egyébként különösen közel áll a szívemhez: már gyerekfejjel rajongtam Bizet operájáért, késõbb Antonio Gades táncszínházi flamenco-adaptációjáért, s amikor egyetemistaként találkoztam az eredeti szüzsével, Mérimée kisregényével, rögtön megfogott, mennyi drámai lehetõség rejlik az írott anyagban is. Ezért készítettem saját szövegváltozatot az elõadáshoz. A színpadon folyamatosan jelenlévõ zenei és mozgáselemeken túl – élõ zenével játsszuk –, a stilizáltan megidézett folklórnál is fontosabbak voltak számomra az emberi lélek félhomályos ösvényei, az egymáshoz vezetõ, majd onnan eltartó utak feltérképezése. Miért szeretünk meg valakit? Milyenek vagyunk, hogy viselkedünk ilyenkor? Mi történik, ha két nagyon különbözõ világ, gondolkodásmód találkozik? Miért olyan nehéz megérteni azt, akit szeretünk, megbocsátani a másiknak és magunknak is? Szóval, mindenkinek ajánlom, akit érdekelnek a szív, a lélek és a test titokzatos útjai.

(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)


#kapcsolódó

Food Truck Show augusztusban Nyíregyházán

Food Truck Show augusztusban Nyíregyházán

A hazai gasztrofesztiválok életében új fejezetet nyitott a Food Truck Show...

MÁRTON-NAPI VIGASSÁG A SÓSTÓI MÚZEUMFALUBAN

MÁRTON-NAPI VIGASSÁG A SÓSTÓI MÚZEUMFALUBAN

Márton napján a Sóstói Múzeumfaluban is a libáé lesz a főszerep. Nem véletlenül,...