HAMAROSAN NYÍREGYHÁZÁN A PÁRATLAN KINCS

HAMAROSAN NYÍREGYHÁZÁN A PÁRATLAN KINCS

Már regisztrálhatnak az érdeklődők. (Megjelent a Nyíregyházi Napló március 2-ai számában.)

Még három hét és Nyíregyházára érkezik Magyarország egyik legértékesebb műkincsegyüttese, a Seuso, amit eddig országszerte 93 ezren láttak. A világon csaknem egyedülálló kuriózum március 27. és április 15. között tekinthető majd meg a Jósa András Múzeumban. Csütörtökön már megnyílt a foglalási felület, elindult a Seuso-kincs regisztráció.

A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét és Miskolc után – mielőtt elfoglalná méltó helyét a Magyar Nemzeti Múzeumban –, az országos körút hatodik és egyben utolsó állomásaként Nyíregyházára érkezik. A Jósa András Múzeumban már gőzerővel készülnek a páratlan leletek fogadására, hiszen nagyon komoly biztonság- és műtárgyvédelmi előírásoknak is meg kell felelni a kincsek védelme érdekében. A Seuso-kincs védőládákba helyezett műtárgyait a Terrorelhárítási Központ szállítja majd a megyeszékhelyre. A kiállítás nyitónapja előtt, március 26-án utcalezárásokra kell számítani, március 27. és április 15. között pedig megerősített rendőri szolgálat lesz majd érvényben a Jósa András Múzeum körül.

A hét minden napján

A Seuso-kincs kiállítás március 27. és április 15. között tekinthető majd meg a Jósa András Múzeumban, a hét minden napján – ünnepnapokon is – 8.00-tól 20.00 óráig.

– tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója.

Mivel óriási érdeklődésre számítunk, ezért maratoni napokkal is készülünk. Április 6-án (pénteken) és április 14-én (szombaton) hosszabbított nyitvatartással, reggel nyolc és éjfél között fogadjuk majd a látogatókat.

Érdemes regisztrálni

Az április 15-éig megtekinthető rendkívüli tárlatra érdemes előre bejelentkezni, hiszen a múzeum a kiemelkedő érdeklődés miatt csak limitált számú látogatót tud majd fogadni (várhatóan tízezrek lesznek kíváncsiak a kincsre). Március 1-jén élesedett a nyíregyházi Seuso-kiállítás foglalási oldala, a seuso.josamuzeum.hu oldal. Itt szükséges időpontot foglalniuk a látogatóknak azért, hogy elkerüljék a hosszas sorbanállást. (De nem kötelező.)

Elképesztő érték

A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származó kincslelet. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel. Tulajdonosa – feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve – a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthette el.

– tudtuk meg Pintye Gábortól, a múzeum régészétől.

A leletegyüttes tizennégy nagyméretű ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették. Ezek össztömege 68,5 kilogramm. A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balaton környékén, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a leletegyüttes első hét darabját 2014-ben (15 millió euróért), a második felét 2017-ben (28 millió euróért) szerezte vissza. A páratlan remekművek saját korukban 2040 solidust érhettek. Ehhez tudnunk kell, hogy a negyedik század végén, ötödik század elején egy solidusból 350 liter búzát vagy 109 liter bort lehetett vásárolni, tehát már akkor is óriási értéknek számított.


Az unokák is emlegetni fogják

A Seuso-kincs kiállítás kedden nyílt meg Miskolcon, és alig egy hónap múlva már nálunk lesz látható.

– vette át a szót az igazgató.

Csak Nyíregyházán 20 ezer látogatóra számítunk, ezért teljes stábbal dolgozunk majd. Ha valaki eljön a múzeumba és megnézi a Seuso-kincset, biztos vagyok benne, annak még az unokái is emlegetni fogják, annyira páratlan élményben lesz része.


Szigorú látogatási rend

Román Zoltánné múzeumpedagógustól megtudtuk, a kiállításnak szigorú látogatási rendje lesz. Egy időpontban maximum 40 látogató tartózkodhat a kiállítótermekben, és a beléptetés 30 percenként történik majd, minden óra 00 és 30 perckor. Érdemes tudni, hogy a látogatók maximum 25 percet tölthetnek a kiállítótérben. Ők az épületet a főbejáraton közelíthetik meg, de az udvar felől hagyhatják el, ahol gasztronómiai élményben lesz részük. Császárkori fűszereket, ételeket, italokat kóstolhatnak meg. Mindemellett múzeumpedagógiai foglalkozások, előadók és kísérőkiállítás is emeli majd a kincsek fényét.


Jegyvásárlás

A belépőjegyek megvásárolhatók:
– elővételben március 1-jétől a múzeum pénztárában,
– a látogatás napján,
– előreutalással.
Felnőtt teljes árú: 600 Ft/fő
Kedvezményes (diák, nyugdíjas): 300 Ft/fő

 

Bruszel Dóra

fotó:internet

#kapcsolódó

Ezek a programok várnak ma a VIDORON!

Ezek a programok várnak ma a VIDORON!

ESTE 7-TŐL PÁPAI JOCI AD KONCERTET

Élménybeszámoló előadás a Közösségi Face-ekben

Élménybeszámoló előadás a Közösségi...

Nagyon sok szeretettel várnak mindenkit szeptember 20-án (szerdán) 17 órától...