A gasztrofesztivál kinőtte eddigi, napkori helyszínét, ezért a szervezők úgy döntöttek: idén Nyíregyházán hívják életre a rendezvényt. A változásról, bővítésről szóló sajtótájékoztatón a megyeszékhely alpolgármestere, dr. Ulrich Attila kiemelte, a nemzeti gasztrohagyományokat február 17-én a Sóstói Múzeumfaluban idézhetik fel az érdeklődők.
Hosszú beszélgetést, tárgyalást folytattunk Támba Miklós úrral, aki ezt a fesztivált kitalálta és nagy sikerre vitte. Abban egyeztünk meg, hogy egy nagyobb területen, a Sóstói Múzeumfaluban szervezzük meg a rendezvényt idén. Erre azért is volt szükség, mert a kilátogató emberek nagy része nyíregyházi volt. Mi pedig azért is örülünk, mert egy olyan időpontban van ez a rendezvény, amikor 'alszik' a mi kis városunk és Sóstó is. Így turisztikailag ebben az időszakban, februárban is vonzóvá tesszük a várost!
Nemcsak a rendezvény helyszíne, hanem a neve is változik. Most már I. Nyírségi Disznótoros Fesztiválként, 17. Nemzetközi Böllérversenyként hirdetik, emellett két alverseny is hosszabbítja a rendezvény címét, hiszen lesz Pálinkaverseny, valamint Amatőr Kolbásztöltő Verseny is.
ámba Miklós főszervező kiemelte:
A rendezvény böllérverseny része tematikában semmit nem változik. Tehát a zsűrizés és minden folyamat a megszokottak szerint működik majd. Annyi pluszt kértünk a csapatoktól, hogy úgy készüljenek: a közönség tudjon kóstolni. A kolbásztöltő versenynél pedig 15 kg darált húst és a hozzá szükséges felszereléseket kap majd minden csapat. A fűszereket viszont mindenki magának hozza és így ízesítheti, töltheti meg a saját kolbászát. Abból 1 kg-ot a helyszínen sütőkolbászként zsűrizünk, a többit pedig pár héttel később, füstölést követően még egyszer zsűrizünk majd.
Az I. Nyírségi Disznótoros Fesztivált, egyben a 17. Nemzetközi Böllérversenyt február 17-én rendezik meg a Sóstói Múzeumfaluban! A jelentkezési lapokat és bővebb információkat a napkoronaegyesulet.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.
Dér Vivien
fotó:internet