Gasztro-kulturális kavalkád lesz hétvégén Nyíregyházán! Pár nap múlva startol el az idén is kétnapos Tirpák Fesztivál; a rendezvény központi helyszíne a Kossuth tér lesz – mondta a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján Dr. Ulrich Attila. Nyíregyháza alpolgármestere kiemelte, a testvértelepülési kapcsolatok is erősödnek majd a rendezvényen.
Nyíregyháza az utóbbi időben igen élénk kulturális testvérvárosi kapcsolatokkal rendelkezik. Elég sokan jönnek majd a Tirpák Fesztiválra, Ivano-Frankivszktól egészen Bielsko Bialáig, az új partnervárosig több város is jelen lesz, sőt a delegációk főznek is. Bemutatják többek között a hagyományos lengyel zsureket, jön az az ukrán férfi, Jurij is, aki tavaly nagy sikert aratott a kárpátaljai, ukrán ételeivel.
A Tirpák Fesztivált vasárnap a III. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság egészíti majd ki. A hagyományos ételek kavalkádja egész hétvégén várja majd a városlakókat; erre hangolódtak a nyíregyháziak hétfő délután, amikor már megkóstolhatták a tirpák lapcsánkát a Kossuth téren.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség régióelnöke, Tóthné Medved Zsuzsanna elmondta:
A Tirpák Fesztiválon több mint 12 ezer adag ételt fogunk a vendégeknek prezentálni, a városlakóknak több mint 3 ezer adag süteményt fogunk bemutatni és ami nagyon fontos, hogy a hagyományőrzést most is szem előtt tudjuk majd tartani – a gasztronómiai zsűri szem előtt tartja majd azt is, hogy mennyire eredeti, hagyományos alapanyagokból készültek az ételek, mennyire hagyományos az ételkészítési módja az éteknek.
A gasztro-kulturális rendezvényen több színpadi produkció is várja a kikapcsolódni vágyókat. Szombaton fellép többek között a nyíregyházi Folkfusion Band és a Lifestyle, az Irigy Hónaljmirigy, valamint a 4 for Dance. Bárány Kristóf táncos elmondta:
Nagy büszkeség számunkra az is, hogy még annak idején a Nyírség Táncegyüttes utánpótlás csoportjában a tirpák hagyományokat mi is a színpadra állítottuk. Megismerkedtünk a környékbeli bokortanyák játékaival, tánckultúrájával és ez valamilyen szinten megjelenik majd a hétvégi repertoárunkban is, igaz egy kicsit táncszínháziasabb, humorosabb és populárisabb formában – úgy, mint ahogy az a 4 for Dance-től megszokott.
A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma már harmadik éve segít a városlakók programjainak színessé tételében.
Idén a fesztivál nulladik napjánál is tevékenykednek majd – mondta Takács Zoltán szakmai igazgató-helyettes.
Péntek délelőtt az óvodásokat várjuk, hiszen fontosnak tartjuk, hogy már kisgyermek korban elkezdjük a hagyományok ápolását. A Szakképzési Centrum a hagyományokat megismertetve, egy interaktív foglalkozás keretein belül egy köles kását készítünk majd el, amely teljesen glutén- és laktózmentes lesz, gyümölcsökkel lesz gazdagítva, így bármelyik gyermek fogyaszthatja majd ezt az édességet.
Vasárnap a mestercukrászok és diákjaik egy tirpák édességet, almás fánkot készítenek majd. A puffancs égetett tészta, amelyet sárgakrémes, almás töltelékkel készítenek, majd az egészet milotai diós, fahéjba forgatják. Az édességet bárki megkóstolhatja vasárnap 11:30-kor a Kossuth téren. A Tirpák Fesztivál utolsó napján, 23-án is lesznek színpadi produkciók: fellép többek között a Szabolcs Néptáncegyüttes, majd a Ham Ko Ham ad élő koncertet.
Dér Vivien