Ellenállhatatlan illatok, varázslatos külcsín, kreatív játék az ízekkel. Ínycsiklandozó édességeket, gyönyörű tortákat és bonbonokat nemcsak kóstolni felemelő és örömteli, hanem sokszor még készíteni is.
Sorozatos elismerések
Így van ezzel Kézi Sára, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma egykori diákja és a Fenyves Szálloda jelenlegi cukrásza is, aki rendszerint elvarázsolja a cukrászversenyek zsűritagjait.
Sára tavaly a nemzeti válogatott tagjaként részt vett a luxemburgi Culinary World Cup szakács és cukrász világversenyen is, idén pedig a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség őt és Nagy Csabát, az Avalon Ristorante cukrászát indította a rimini megmérettetésen, ahol 3 európai ország versenyzőivel vették fel a kesztyűt és álltak a nemzetközi zsűritagok elé, hogy ország-világ előtt bizonyítsák kreativitásukat és tehetségüket.
„Folyamatosan kóstoltuk az édességeket”
– A Fenyves Szálloda és Konferencia Központban, valamint az Avalon Parkban készültünk a versenyre. Minden egyes próba alkalmával kóstoltuk az ízeket és gondolkodtunk azon, hogy min lehetne tökéletesíteni. Élesben, Riminiben összesen három és fél óránk volt arra, hogy a tortát és a hat tányérdesszertet elkészítsük és tálaljuk. A torta alapja egy currys-csokis piskóta volt, fenyőmag ropogóssal. A tányérdesszert főeleme pedig zöldteás csokoládé ganache (cukrászati félkész termék), bazsalikomos piskótával. Eltérõ hőmérsékletű elemekkel tettük izgalmasabbá a desszertet: zöld teás-málna fagyival, csokoládés coulanttal és tokajis sabayone-nal. Mindemellett a tányérdesszertünkön jelen volt még mangóragu, sós-karamellás namelaka és zöld tea fluid gél is. A zsűri tagjai kérésünkre részletesen kiértékelték a munkánkat. Kiemelték, hogy a mi konyhánk volt a legtisztább. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk.
A világ legjobbjaival versenyeznek Szentpéterváron
Sára azt mondja, óriási élmény szembesülni azzal, hogy 2020-ban már a világ legjobbjaival versenyezhetnek a szentpétervári világbajnokságon. A döntőre továbbképzésekkel és újabb tréningekkel fognak készülni, hiszen majd már egy csokoládé artisztikával is elő kell rukkolniuk. Ami már biztos: a selejtezőn szintén aranyérmes svédek és olaszok lesznek az ellenfeleik, illetve azok az országok, akik automatikusan kvalifikáltak a megmérettetésre.
Bruszel Dóra