Akkor szembesültem vele először, hogy nyíregyháziakként bizony valamilyen különleges étel birtokosai vagyunk, amikor tavaly ősszel, a Prágába tartó vonaton idegen fiatalok a Nyíregyháza szó hallatán rögtön a kiflis gyrost vágták vissza válaszként. Megdöbbenve vettem tudomásul, hogy ez egy itteni kuriózum. Sosem láttam annyi csillogó szempárt, mint amikor a „gyros kifliben-rõl” kezdtünk el beszélgetni. Pedig a recept nem sokban különbözik az eredetitől: egy nagyobb kifliben kap helyet a csirkehús, amire uborka, paradicsom, hagyma, szósz és sajt kerül... Ami azonban talán különlegessé teszi, hogy: nyíregyházi. És a miénk.
Pékségből indult...
– A gyros kifliben valóban nyíregyházi „találmány”, itt fejlesztették ki több mint 20 évvel ezelőtt – emlékezett vissza a kezdetekre Kordován Mihály, az egyik nyíregyházi büfé tulajdonosa. – Emlékszem, hogy az egyik Rigó utcai pékségben kezdték el sütni hozzá a kifliket, igazából mindenki onnan szerezte be. Így indult el hódító útjára a „gyros kifliben”. Sok helyről hallottam már, hogy ez itteni kuriózum, de olyannal is találkoztam, aki nevetett és nem volt hajlandó megkóstolni. Azt tapasztaljuk, hogy ez igazán azoknak a kedvence, akik bár Nyíregyházán születtek és nőttek fel, de már elkerültek innen. Számukra viszont a kiflis gyrosnak kultúrája van, és az „otthonukkal” azonosítják.
Bruszel Dóra