A karácsonyi csoda létezik Nyíregyházán is! – Barna bácsi, az egykori hajléktalan ma már nem az

A karácsonyi csoda létezik Nyíregyházán is! – Barna bácsi, az egykori hajléktalan ma már nem az

A karácsonyi csoda létezik Nyíregyházán is! – Barna bácsi, az egykori hajléktalan ma már nem az

Csodák igenis történnek. Néha csak igen aprók, máskor pedig olyanok, amelyek akár valaki teljes életét is meg tudják változtatni, és amelyekről még évek múltán is beszélünk. Így van ez a nyíregyházi Antal Barnabás József esetében is, aki hosszú éveken keresztül hajléktalanként élt, mára viszont az egyik helyi Idősek Otthonnak a lakója, ráadásul pont egy karácsonyi csodának köszönhetően…

 

Barna bácsi, az egykori belvárosi hajléktalan történetét először 2014 Karácsonyán ismerhette meg az ország, amikor Balázs Attila fotóriporter nem mindennapi megközelítésben ábrázolta sorozatán az öregurat: elkísérte őt a karácsonyi éjféli misére, megörökítette, ahogy hallgatja az igét és gyertyát gyújt, majd a mise után visszakísérte őt égboltos otthonába. Ezt követően Antal Barnabásról cikkek tucatjai jelentek meg, mint mondta, igazi médiasztárrá vált.

 

A SZABADBAN VÉSZELTE ÁT A TELEKET

Mi is beszélgethettünk vele, és megtudtuk, hogy 25 éves korában el kellett temetnie a fiát, akkor fogott padlót, a rokonai kisemmizték és az utcára került, de ennek ellenére is dolgozott, minden nap tisztálkodott, borotválkozott és templomba járt. Nem ivott, nem dohányzott. Telente két raklapon aludt, amin volt egy 20 centiméter vastag matrac, azon pedig három takaró és hat párna. További három paplant magára húzott. Ennek ellenére mindig azt mondta: hinni kell és egyszer minden szép lesz.

MELEGBEN TÖLTI AZ ÜNNEPEKET

Alig fél évvel később, 2014 őszén Barna bácsi élete teljesen megváltozott. Akkor- ugyan, csak egy rövid időre – de befogadta őt egy család, így nem kellett többet az utcán élnie, nem sokkal később pedig – szintén egy jóakarójának köszönhetően – felvették őt az egyik helyi idősek otthonába, aminek már öt éve a lakója.

AZT ÜZENI, MINDEN RENDBEN VELE

Most, így 2019 Karácsonya előtt, Barna bácsi azt mondja, bár fájnak a lábai és nem tud úgy mozogni, mint régen, de jól van és örül annak, hogy már nem kell többet az utcán éjszakáznia. Azt pedig sosem felejti el, hogy évente csak egynek sikerül kitörni a hajléktalanságból. 2014-ben ő volt az az egy. A Karácsonyi csodáért pedig örökké hálás lesz…


Bruszel Dóra

Fotók: MTI/Balázs Attila

#kapcsolódó

Szalagavató a Wesselényiben

Szalagavató a Wesselényiben

A Wesselényiben is megtartották a végzősök, szalagavató ünnepségüket. Nézd...