Múzeumok Őszi Fesztiválja – A nyíregyházi intézmények is csatlakoztak a programokhoz

Múzeumok Őszi Fesztiválja – A nyíregyházi intézmények is csatlakoztak a programokhoz

Az őszi szünetben hét közben a gyerekeknek biztosítanak hasznos időtöltést, hétvégén pedig családi programokat szerveznek Nyíregyházán.

Nyíregyháza is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, mind a Jósa András Múzeum, mind a Sóstói Múzeumfalu is különböző programokkal készül a következő hetekre. A fesztivál idén arra próbál rávilágítani, hogy ezek a kulturális intézmények milyen sokrétűen tudnak hozzájárulni a harmonikus élethez, a testi és a szellemi jólléthez. Az őszi szünetben hét közben a gyerekeknek biztosítanak hasznos időtöltést, hétvégén pedig családi programokat szerveznek Nyíregyházán.

Javában zajlik a Múzeumok Őszi Fesztiválja, az országos programsorozatot idén már 16. alkalommal szervezték meg. Több mint 130 budapesti és vidéki helyszínen, másfél hónapon keresztül, közel 1200 programmal várják az érdeklődő közönséget. A nyíregyházi intézmények is csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek több célja is van. Egyrészt a múzeumok társadalmi hasznosságát és beágyazottságát, a szerethető, gyógyító múzeumi létet kívánják hangsúlyozni, a fesztivál támogatni szeretné a belföldi turizmust és felhívja a kultúrakedvelők figyelmét, hogy a múzeumok ősszel is remek programokat kínálnak. Másrészt 2021-ben arra próbálnak rávilágítani, hogy a kulturális intézmények milyen sokrétűen tudnak hozzájárulni a harmonikus élethez, a testi és a szellemi jólléthez.

Programok a JAM-ban

A Jósa András Múzeum október 14-én és 15-én a pedagógusokat várja egy izgalmas, interaktív nyomozós játékra.

„Az őszi fesztivál záróprogramja a Jósa András Múzeumban az az őszbúcsúztató, ami a Honfoglaló családi napunk is egyben. A honfoglalás kori kiállításunk november 14-ig látogatható, az őszbúcsúztató pedig november 6-án kerül megrendezésre és ekkor zenével, korhű beöltözött honfoglaló magyarokkal várjuk a múzeum udvarára, illetve a kiállítóterekbe az érdeklődőket. Egy kicsit a gasztronómiát, egy kicsit a kézművességet, egy kicsit mindent belecsempészünk ebbe a napba” – mondta Vécseiné Lakatos Bernadett, a Jósa András Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályának vezetője.

Ősz a múzeumfaluban

Természetesen a Sóstói Múzeumfalu is csatlakozott a fesztiválhoz, minden korosztály számára érdekes és változatos programkínálattal várja a szabadtéri skanzen a látogatókat. Október 11-én a Néprajzos Muzeológusok Regionális Találkozóját szervezik a múzeumfaluban, de a nagyközönséget is várják majd különböző rendezvényekre.

Gyermekprogramok a szünetben

„Az őszi szünet keretében a szülőknek felajánljuk azt a lehetőséget, hogy a gyerekeket hozzák el és a gyerekek töltsék el a napot, a munkaidőt nálunk, amit amúgy az iskolában töltenének el. Minden nap tematikus nap, minden nap mást csinálunk. A kézműves tevékenység mellett a népi gasztronómia is helyet kap. Mindössze egy regisztrációs költsége van minden egyes napnak, azt gondolom, hogy aki nem tudja hova tenni a gyerekét, hozza hozzánk, a múzeumfaluban nagyon sok izgalmas programmal várjuk. Mindemellett megismerhetik a múzeumfalut különböző aspektusokból, például az illatok alapján, az állatok nyomán és a legújabb pedig a hangok nyomán is megismerhetik a vendégek, hogy milyen egy falusi élet” – nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Pásztorünnep idén is

A következő rendezvény Vendel-napon lesz, október 16-án, szombaton. Idén már második alkalommal szerveznek Pásztorünnepet. A pásztorok munkáját és mindennapjait mutatják be a skanzenben, de természetesen nem maradhatnak el majd az ételek sem, így lesz pásztortarhonya és öhön is, valamint számtalan érdekes, a pásztorok életéhez tartozó bemutatót is szerveznek. A rendezvényre csökkentett jegyárral várják majd az érdeklődőket.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Nyíregyházára érkezik a Qvantum Svédországból – Környezetbarát elektromos hőszivattyúkat fog gyártani az új befektető

Nyíregyházára érkezik a Qvantum Svédországból...

Hatalmas siker Nyíregyházának – így fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester...

Harmadik alkalommal rendezik meg Nyíregyházán a Futófesztivált.

Harmadik alkalommal rendezik meg Nyíregyházán...

Minden eddiginél több előnevezés érkezett eddig az eseményre. 5, 10 és 21 km-es...