Megújul a tanárképzés, ösztöndíjat és laptopot kapnak a Nyíregyházi Egyetem új hallgatói

Megújul a tanárképzés, ösztöndíjat és laptopot kapnak a Nyíregyházi Egyetem új hallgatói

Megújul és egységessé válik a tanárképzés országszerte, a jövő tanévtől ötesztendős, gyakorlatorientált képzésben vesznek részt a hallgatók.

A Nyíregyházi Egyetem tanár szakosai havi 50 ezer forintos ösztöndíjjal is számolhatnak tíz hónapon át, s minden, az intézménybe beiratkozó laptopot kap. Mindezt az augusztus 1-től megtörtént modellváltás és alapítványi finanszírozás teszi lehetővé, mely eddig nem látott mértékű pénzügyi hátteret biztosít – hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón.

Cél a tanárképzés megerősítése

Kiemelt stratégiai cél a tanárképzés megújítása és megerősítése az egyetemen – ezt jelentette ki az egyetem rektora. Vassné prof. dr. Figula Erika hozzátette, a középiskolások körében a beiskolázási kampányukat már ennek szellemében végzik, minden lehetséges felületen, beleértve a közösségi médiát és a podcastokat is. Ehhez jön hívogatóként a pénzügyi könnyítés.

Ösztöndíj tíz hónapig, ingyen laptop

– 2022 szeptemberétől azok, akik osztatlan tanár szakosak és nappalis hallgatók, tíz hónapon át ötvenezer forint ösztöndíjat kapnak. De nemcsak őket támogatjuk, hanem akik hozzánk jelentkeznek és beiratkoznak, minden elsőéves nappalis hallgató laptopot fog kapni a tanulmányai elkezdéséhez – jelentette be a Nyíregyházi Egyetem rektora.

Helybe viszik a tudást

Az egyetem földrajzilag is terjeszkedik, hogy a tudást helybe vigyék: közösségi felsőoktatási képzéseket terveznek indítani Mátészalkán és Kisvárdán. Az együttműködési megállapodások megszülettek a csecsemőgondozó és a gépészmérnöki, valamint az edző, sportszervező, továbbá gazdálkodás-menedzsment alapszakokra.

Eddig nem látott mértékű finanszírozás

Mint ismert, augusztus 1-től alapítványi formában működik az egyetem, melynek kancellárja elmondta, eddig nem látott mértékű finanszírozásra van lehetőség a modellváltás eredményeként. Szeptember 28-án a fenntartó és tulajdonosi jogot gyakorló Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium aláírta a keretmegállapodást és a közfeladat-finanszírozási szerződést.

Jelentős mértékű növekedés a korábbi évekhez képest

– A keretmegállapodás rendelkezik egy történelmi jelentőségű, az egyetem életében eddig példa nélküli forrásról, nettó 10 milliárd 300 millió forint fejlesztési forrás biztosításáról, 2026 decemberéig felhasználva. A közfeladat-finanszírozási szerződés lebontja azt a többletfinanszírozást, ami jelentős mértékű növekedést jelent a korábbi évek finanszírozásához képest, amiből eddig a Nyíregyházi Egyetemnek gazdálkodni kellett – mondta Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja.

Rendeznék a kedvezőtlen ppp konstrukciókat is

Az új finanszírozás már ezt a félévet is érinti, a többletet pedig bizonyos indikátorok teljesítése esetén hívhatja le az intézmény. A vagyona is bővült az egyetemnek: valamennyi, eddig a kezelésükben lévő ingatlan a tulajdonukba került. Ami az úgynevezett „ppp” konstrukciókat illeti: tárgyalások zajlanak a jóval korábban kötött előnytelen szerződések kiváltásáról a Sandra Hotel és a campus kollégium esetében is, de a finanszírozást megkapják rá.

A minőségi felsőoktatás jegyében

A tanárképzést pedig a minőségi felsőoktatás jegyében fejlesztik, melyben hangsúlyt kap a digitalizáció, s az egyedülálló LEGO módszertan kötelező bevezetése. A nagy hagyományokkal rendelkező tanárképzés egységes, ötéves lesz és gyakorlatorientálttá válik a jövő tanévtől, hiszen már az első félévtől kezdve pályaismereti gyakorlatokon vesznek részt a hallgatók.

Egységes, ötesztendős, gyakorlatorientált tanárképzés

– Minden hallgató öt év alatt fogja megszerezni azt a tanár szakos diplomát, amivel mind az alapfokú, mind a középfokú oktatásban fog tudni munkát vállalni, egységes diplomát fognak kapni. Nagyon fontos, hogy ez az új diploma egy gyakorlatorientált képzés után fog a hallgatókhoz kerülni, tehát maga az ötéves képzés sokkal gyakorlatorientáltabb lesz, mint a jelenlegi képzés – tájékoztatott dr. Hollósi Hajnalka Zsuzsanna, a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei György Tanárképző Központ főigazgatója.

Plusz két félév az emeltért

Ezt még lehet fokozni, ha valaki a pályán dolgozva megszerzi ezen diploma után a pedagógus 1. minősítést, jelentkezhet egy plusz két féléves, levelező képzésre, amivel majd emelt szinten is érettségiztethet. Egyelőre azonban még az a fontos, hogy tanárnak jelentkezzenek.

Z szak a Z generációnak a természettudományért

Ezt segítheti az úgynevezett Z szak beindítása a Z generációnak, zöldeknek. Ez a természettudomány-környezettan önálló, mással nem párosítható szakpár, mellyel felső tagozatban és 9., 10. osztályban taníthatnak majd.

Közelebb vinni a gyerekekhez a környezetet

– A célja ennek a szaknak az, hogy a természetet, a környezetet közelebb vigyük a gyerekekhez. Ne úgy gondoljon a kémiára és fizikára, hogy azzal biztos nem fogok továbbtanulni, hanem pont az a célja a szaknak, hogy olyan ismereteket közöljünk és úgy tegyük Z generációs módszerekkel, amivel ő majd kémiából és fizikából is szívesen fog emelt szintű érettségit tenni és műszaki, mérnöki, természettudományos pályára, vagy orvosnak, biológusnak fog ezzel továbbtanulni – fogalmazta meg Dobróné dr. Tóth Márta, a Környezettudományi Intézet intézetigazgatója.

Digitális és természetközeli

A Z generációs módszerek része lesz a digitális platformok használata, ami a szabadság érzését kelti oktatókban, tanulókban egyaránt. Olyanokat várnak erre a szakra, akik kedvelik az elektronikai eszközöket és a természetet egyaránt. És természetesen mindenkit a Nyíregyházi Egyetemre, aki szeretne a megújult tanárképzésben egy használható diplomát szerezni.

Szerző: Tarczy Gyula

#kapcsolódó

Téli veszélyek - ezekre figyeljünk

Téli veszélyek - ezekre figyeljünk

Ha észlejük, hogy a hőmérséklet fagypont alatti, és eső esik, számíthatunk...