Elindult a roham az olcsó rezsijű albérletekért

Elindult a roham az olcsó rezsijű albérletekért

A rezsiszabályok változása miatt a szeptemberi egyetemkezdésre készülő diákok inkább a kisebb lakásokat keresik.

Újra népszerűek lesznek a távfűtéses panellakások, mert azokat kevésbé érintik az új szabályok. Az árak nagyjából 15–20 százalékkal emelkedtek és úgy tűnik, valamivel kisebb a kínálat, mint egy éve – számolt be az M1 Híradója.

A legszükségesebb holmijait pakolja be egy pécsi fiatal. Új életére készül: hamarosan Budapestre költözik. „A laptopot mindenképp viszem magammal, szórakozásra, de főként tanulásra is nagyon nagy segítség lesz” – mondta el az M1 stábjának.

Egy másik fiatal, akit a Képzőművészeti Egyetem szobrász szakára vették fel, kollégiumban lakik majd, elsősorban a jó társaság miatt.

„Két haveromat is felvették az egyetemre és akkor az egyikkel összebeszéltem, hogy legyünk egy szobában és ne egy vadidegennel legyek, szóval változásnak változás, hogy nem egyedül leszek, de legalább ismerem” – árulta el a Híradónak.

Nemcsak a hallgatók, a kollégiumok is készülnek már. A Debreceni Egyetem négy városban, 5000 férőhellyel várja a diákokat ősztől.

A szobák egyharmadát most is az elsőévesek foglalják majd el. Nekik már valamivel többet kell fizetniük. A legolcsóbb kollégiumi szállás itt 18 ezer forint havonta.

„Mérsékelten emelkedtek az árak az idei évben, annak megfelelően különböző mértékben, hogy milyen komfortfokozattal rendelkezik az adott lakóegység, döntő része a kétágyas a kollégiumi férőhelyeinknek, vannak három, illetve négy ágyasok” – mondta Csiszár Imre, Debreceni Egyetem Kollégiumi Igazgatóság igazgatója.

Nagyjából 56 ezer kollégiumi férőhely van országosan, ebből több, mint 14 ezer a fővárosban.

Továbbra is minden intézmény maga dönti el, hogy kit vesz fel, de mindenhol számít a tanulmányi eredmény és a szociális háttér. „Hogy milyen a szülőknek a keresete, milyen messziről kell beutazni, milyen kiadásai vannak a családnak, tehát alapvetően azt, hogy anyagilag mekkora szüksége van ennek a hallgatónak a kollégiumi férőhelyre. A második az a tanulmányi eredmény, nyilván egy elsőéves esetében az érettségi eredményét tudja az egyetem figyelembe venni” – fogalmazott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) sajtófőnöke.

És egyre többen választják az önálló életet. Érzi ezt az ingatlanpiac is.

Elkezdődött a roham az albérletekért. A diákok többsége továbbra is a kisebb lakásokat keresi. Idén azonban egyre többen csapnak le a panellakásokra, hiszen a távfűtés miatt ezeket kevésbé érintik az új rezsiszabályok.

„Jellemzően a kisebb lakásoknak az átlag alatti fogyasztással kell rendelkezniük, sőt, a panellakoknál, ami nagyon keresett a diákok körében, ott ugye nincs is változás a rezsi, fűtést illetően, költségeket illetően, ezért a panellakások még keresettebbek lesznek a diákok körében” – mondta el a Duna House marketing és PR vezetője.

Budapesten egy ötven négyzetméteres lakásért jellemzően 170 és 185 ezer forint közötti összeget kérnek havonta. Vidéken valamivel alacsonyabbak az albérletárak. Debrecenben havi 140 ezerért, Szegeden és Pécsett 120-130 ezerért is lehet lakást bérelni.

Szakemberek szerint nem meglepő a drágulás, hiszen az ingatlanpiac 2022-re már visszaállt a járványhelyzet előtti szintre.

hirado.hu

#kapcsolódó

Egyhetes közlekedésrendészeti akcióba kezdett az ORFK

Egyhetes közlekedésrendészeti akcióba...

Országos közlekedésrendészeti akciót tart a rendőrség hétfőtől vasárnapig.

Befektetésösztönzés – Közel 200 milliárd forintnyi fejlesztési támogatást kapott Nyíregyháza

Befektetésösztönzés – Közel 200 milliárd...

2020 óta 192 milliárd forintnyi fejlesztési támogatásról döntött a kormány...