A tanévkezdésben segít a kormány

A tanévkezdésben segít a kormány

Újabb segítséget kapnak a családok. Még ebben a hónapban megkapják a szeptemberi családi pótlékot. A kormány ezzel támogatja a tanévkezdést – számolt be az M1 Híradó.

Egy kislány az új tanszereit mutatta meg a Híradónak, neki már szinte mindene megvan a tanévkezdéshez. Három testvérének azonban még hiányos a felszerelése, ezért szüleik már várják az előrehozott szeptemberi családi pótlékot.

„A kicsi óvodás, ahogy növi ki a ruhákat szinte havonta, azt pótolni kell. Ketten mennek középiskolába, a nagyot egyetemre vették fel. Ott is nézzük már a lehetőségeket, kollégium, esetleg albérlet, úgyhogy nagyon nagy segítség az, hogy ilyenkor két családi pótlékot kapunk” – mondta el az M1 stábjának nyilatkozó szülő.

Dupla családi pótlékkal támogatja a kormány az idei tanévkezdést. Az augusztusi járandóságot már másodikán megkapták a családok. A szeptemberit pedig augusztus 24-én folyósítja a Magyar Államkincstár.

A családi pótlékot általában az egyik szülő kapja gyermeke, vagy gyermekei után. Azoknak a családoknak például, akik 3 gyermeket nevelnek, havonta 48 ezer forint jár. Augusztusban azonban kétszer annyit, vagyis csaknem 100 ezer forint támogatást kapnak.

Király Nóra az M1-en azt mondta az átlagfogyasztásig megőrzött rezsicsökkentés is segíti a családokat. A nagycsaládosok pedig plusz gázár-támogatást kapnak. Náluk jóval magasabb az átlagfogyasztás határa, három gyereknél 600 köbméterrel, minden további gyermek után pedig újabb 300 köbméterrel. Egy 3 gyermekes család így egy évben 550 ezer forintot takaríthat meg.

A Fiatal Családosok Klubjának alapító elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy azok a nagycsaládosok, akik még nem kérték, a kormányablakokban igényelhetik a kedvezményt.

„Fel kell tüntetni a lakcímet, a gyermekek számát, születési idejét és be kell mutatni egy gázszámlát, ami alapján majd ezt jóvá fogják írni és akkor a csökkentett összeget kell fizetni szeptembertől azoknak a családoknak, ahol 3 vagy több gyermeket nevelnek a szülők” – ismertette Király Nóra.

A kormány 2010 óta megháromszorozta a családok támogatására fordított összeget. Idén erre a célra mintegy 3000 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben.

A jövő évi büdzsé pedig garantálja a családtámogatások folytatását. Továbbra is lehet majd igényelni a családi adókedvezményt, a babaváró és az otthonteremtési támogatást, az első házasok adókedvezményét és a diplomás gyermekgondozási díjat is.

hirado.hu

#kapcsolódó

Városi Gyermeknap május utolsó vasárnapján a Kossuth téren

Városi Gyermeknap május utolsó vasárnapján...

Nyíregyháza MJV Önkormányzata május utolsó vasárnapján felhőtlen kikapcsolódásra...

Népszerű úti cél Nyíregyháza a szatmárnémetiek körében

Népszerű úti cél Nyíregyháza a szatmárnémetiek...

Idén is sok látogató várható Szatmárnémetiből.