Az alacsonyabb minőségű gázt használók is segítséget kapnak – mutatjuk az új szabályozást

Az alacsonyabb minőségű gázt használók is segítséget kapnak – mutatjuk az új szabályozást

Az alacsonyabb értékű gázt használók érdekében lépett a kormány: Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi Kormányinfón számolt be a rezsicsökkentés módosításáról, aminek értelmében az átlagfogyasztást ezentúl a fűtőérték fogja meghatározni. A lépés célja, hogy méltányos helyzetet teremtsenek a magasabb, és az alacsonyabb fűtőértékű gáz felhasználása között, figyelembe véve azt, ha az utóbbiból kénytelenek többet használni a fogyasztók.

Gulyás Gergely a keddi Kormányinfón számolt be a rezsicsökkentés legújabb szabályozásáról, aminek részletei már megjelentek a Magyar Közlönyben. 

Az új rendelet értelmében a kedvezményes ár megállapításánál ezentúl a fogyasztott mennyiség helyett a fűtőérték lesz a meghatározó, ezzel figyelembe véve az alacsonyabb minőségű gázt használók érdekeit.

A módosítás szerint a 2021. január 1. és 2022. június 30. közötti időszak éves elszámolásainál a rezsicsökkentett áron vásárolható gáz fűtőértékének mértéke a korábbi 59 132 Megajoule-ról (MJ) 63 645 Megajoule-ra emelkedett a lakossági felhasználóknál.

Az átlagfogyasztói határnak számító 1729 köbméter változatlan maradt, ugyanakkor a jövőben ezt a mennyiséget a felhasznált gáz fűtőértéke fogja meghatározni.

Az intézkedés célja, hogy senkit ne érintsen hátrányosan, ha alacsonyabb fűtőértékű gázból kell többet fogyasztani.

A nagycsaládosokra vonatkozó kedvezményes ár a korábbi 20 520 MJ helyett  22 086 MJ-t, a negyedik gyerek után pedig 10 250 MJ helyett 11 043 MJ-t számolhatnak el.

A rezsicsökkentésre jogosult mikrovállalkozásoknál 1489 köbméter/év maradt a kedvezményes limit, de az új szabály a fűtőértéket 54 810 MJ-ban állapította meg.

hirado.hu

#kapcsolódó

Jelzőlámpás csomópontot alakítanak ki a Tiszavasvári úti felüljárónál

Jelzőlámpás csomópontot alakítanak...

Megkezdődtek a kiváltási munkálatok.

Korszerűsítik a  Búza téri Piaccsarnok hűtési-fűtési rendszerét

Korszerűsítik a Búza téri Piaccsarnok...

A NYÍRVV Nonprofit Kft. megkezdte az üzemeltetésében lévő Búza téri Piaccsarnok...