Aláírták az ipari park fejlesztésének kivitelezői szerződéseit

Aláírták az ipari park fejlesztésének kivitelezői szerződéseit

Mérföldkőhöz érkezett a Nyíregyházi Déli Ipari Park fejlesztése, mely megalapozhatja Nyíregyháza és a térség gazdasági erősödését, emellett kulcsszerepet fog betölteni a munkahelyteremtés kérdésében is.

Az önkormányzat és a vállalkozók képviselői ünnepélyes keretek között írták alá azt a szerződést, mely a földmunkához, illetve az út- és közműépítéshez kapcsolódó kivitelezési feladatokat tartalmazza.

Októberben indult az uniós nyílt közbeszerzési eljárás a Nyíregyházi Déli Ipari Park infrastrukturális fejlesztésének 1. ütemére vonatkozó földmunkára, valamint út- és közműépítésre. Említésképp néhány elem a kivitelezés műszaki tartalmát illetően: 14 km közút, 10 km kerékpárút, több mint 11 km szennyvízvezeték, 10,5 km vízvezeték, 12 km elektromos hálózat fog kiépülni.

„A kormány 192 milliárd forinttal támogatta a Nyíregyházi Ipari Park fejlesztését. Ebből 152 milliárd közvetlenül az önkormányzathoz jön. Mivel az önkormányzat a kedvezményezett, az önkormányzat koordinálja és irányítja ezt az iparipark-fejlesztést, és ennek köszönhetően – meg annak is, hogy a tervezői konzorcium tavaly júniusra az 1. ütem kiviteli terveit is elkészítette – kiírhattuk tavaly októberben a kivitelezési tendert, ami lezárult, eltelt a moratórium és most ennek a 2. szerződésnek az aláírására kerül sor” – mondta el dr. Kovács Ferenc polgármester.

Átgondolt fejlesztések sora valósul meg

Az ipari park infrastruktúrájának kiépítése nem csak a munkahelyteremtő beruházások számára előnyös, közvetett lakossági előnyökkel is jár. A fejlesztés tervezése – mint ismeretes – a korábbi években kezdődött, a tervező cégekkel tavaly kötötték meg a megállapodást. A tudatosság és átgondoltság elősegíti az önkormányzat és a vállalkozók közti gördülékeny együttműködést.

„Mivel több ütemről beszélünk, ezért mindig jó egy kicsit visszalépni és visszatekinteni, hogy ehhez a 640 hektáros területhez mi kapcsolódik. Más ipari parkoknak a közműigényei alapján még 2021–22-ben került rögzítésre az, hogy milyen vízmennyiségre, milyen szennyvízkapacitásra, milyen gázkapacitásra és milyen elektromosenergia-kapacitásra van ahhoz szüksége ennek a 640 hektáros területnek, hogy ezt minél hamarabb, minél komolyabb befektetőkkel be tudjuk telepíteni, és itt ez egy élő ipari park legyen” – hangsúlyozta dr. Podlovics Roland alpolgármester.

A fejlesztés keretében megvalósul továbbá a Nyírjes-tói folyás új nyomvonalra helyezése, a Nagykállói út nyíregyházi szakaszának bővítése 2x1 sávosra, illetve a belső víz- és közműhálózatok kiépítése. A földmunkához kapcsolódó feladatokat (1. rész) a NYÍR-WETLAND Szolgáltató Kft., az út- és közműépítéshez kapcsolódó feladatokat (2. rész) a Mészáros és Mészáros Zrt., valamint a KE-VÍZ 21 Zrt. együttműködése valósítja meg. A munkaterületet február 13-án adják át, a vállalkozóknak 365 nap áll rendelkezésre a fejlesztéshez.

A kivitelezés műszaki tartalma összefoglalóan:

  • 14,0 km közút
  • 10,0 km kerékpárút
  • 10,5 km vízvezeték és 1 db nyomásfokozó
  • 11,4 km szennyvízvezeték és 1 db átemelő
  • 32,0 km hírközlési alépítmény
  • 182 db kamera
  • 16,5 km közvilágítás
  • 12,0 km elektromos hálózat
  • 1 db tározóbővítés
  • csapadékvíz-elvezetés a közutak mentén

#kapcsolódó

A Vígszínház titkainak nyomában… a vasvárisok

A Vígszínház titkainak nyomában… a...

Különleges tanulmányi kiránduláson jártak a végzős tesisek