Még igényelhető a szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz

Még igényelhető a szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, amelyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, ötszázezer forintot jelent az igénylőnek – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

A Diákhitel Központ egy több mint két évtizede működő intézet, amit az első polgári kormány hozott létre 2001-ben, az intézmény az utóbbi huszonegy évben érdemben járult hozzá ahhoz, hogy a diákok sikeresen végezzék el a felsőoktatási tanulmányaikat és sikeresen diplomát szerezzenek – mondta el az M1 Ma Ma reggel című műsorában Rákossy Balázs, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

Rákossy Balázs hozzátette, hogy az elmúlt két évtized lehetővé tette az intézet számára, hogy olyan termékeket dolgozzon ki a diákok számára, amelyek – különféle konstrukciókban – a tanulmányaikat segítik finanszírozni.

A Diákhitel Plusz az egyik ilyen, amit a koronavírus-világválság idején hoztak létre, annak érdekében, hogy az adott helyzetben a pénzügyi nehézségeket a diákok minél könnyebben tudják áthidalni.

Ez egy visszatérítendő, ugyanakkor egy szabad felhasználású hitelkeretet jelent a diákok számára. A Diákhitel Pluszt a diákok százezer és ötszázezer forintig vehetik igénybe

– magyarázta a Diákhitel Központ vezérigazgatója, aki kiemelte, hogy mivel a pandémiás helyzet csillapodni látszik, ezért a szabad felhasználású Diákhitel Pluszt szeptember 30-ig lehet igényelni, „és a mostani helyzet szerint ezt a termékportfólióból kivezetjük” – fogalmazott.

A Diákhitel Plusz egy kamatmentes lehetőség, ennél ugyanis a kormány átvállalja a költségeket, tehát csak azt az összeget kell később törleszteni, amit nettó összegben a diákok felvesznek

– szögezte le Rákossy Balázs, aki azt is elmondta, hogy a Diákhitel Plusz nincs évfolyamhoz kötve, tehát a tanulmányok ideje alatt bármikor, egyszeri alkalommal fel lehet azt venni, ez a lehetőség levelező képzésre járókat is.

A Diákhitel Plusznak két feltétele van: a felhasználónak

  1. Negyvenöt évesnél fiatalabbnak kell lennie
  2. Élő jogviszonnyal kell rendelkezni egy egyetemmel.

A vezérigazgató a Diákhitel 1 és Diákhitel 2-ről is beszélt a műsorban. A Diákhitel Plusz mellett a másik két fő termékünk a Diákhitel 1, amely a szabad felhasználású hitelkeretet jelenti, itt bizonyos kamatot érvényesítenek a diákok felé, ami 4,99 százalék. Ez hasonló a Diákhitel Pluszhoz, azonban a felvehető összeg kerete nagyobb: havonta százötvenezer forintot, tanévenként pedig másfél millió forintot lehet felvenni

Ezzel a hitellehetőséggel átlagosan egy diák – ötéves egyetemi tanulmánnyal számolva – 7,5 millió forintot vehet fel.

A Diákhitel 2 azt próbálja segíteni – nulla százalékos kamattal –, hogy aki tandíjköteles egyetemi tanulmányokat végez, annak lehetősége van a Diákhitel 2-vel finanszírozni ezt – magyarázta Rákossy Balázs.

Ezt a diákok később, amikor munkába lépnek, kell – nulla százalékos kamattal – elkezdeni ennek a visszatörlesztését. Ezt hosszútávon és kis részletekben is vissza lehet fizetni. Ennél a hitelformánál csupán azt határozták meg, hogy mennyi lehet a maximális havi törlesztőrészlet, a futamidő nincs.

Azt a törlesztőrészletet, ami átalagosan a mai számok számok alapján kijön – az össze konstrukciót figyelembe véve –, az havi tízezer forint, mert úgy van meghatározva, hogy a törlesztés megkezdését megelőző két év minimálbérének a kilenc százalékánál nem lehet nagyobb törlesztőrészlet összege, ez átlagosan kilenc-tízezer ezer forintra jön ki.

A törlesztőösszeg nagyságát költségek nélkül bármikor módosíthatja a hitelfelvevő, vagyis ha a volt egyetemista úgy dönt, hogy egyszerre szeretné befizetni az összeget, akkor – a bankoktól eltérően – ezt bármikor ingyenesen megteheti.

Rákossy Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy 2018-ban vezették be azt, hogy a diákhitelezés nemcsak az ifjúságpolitikának lett egy fontos eszköze, hanem a családpolitikának is. Ezért bevezették azt, hogy ha egy családban születik két gyermek, akkor – ha az édesanyának van diákhitele – elengedik a diákhitel felét, és abban az esetben, ha megszületik a harmadik gyerek, akkor pedig a teljes részét.

A fő cél az az lenne – hogyha majd a költségvetési helyzet ezt engedi –, hogy két-három gyerek megszületése után mindkét szülőnek a fennálló diákhitel törlesztését csökkentsük, illetve megszüntessük

– részletezte a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

hirado.hu

#kapcsolódó

Havazásra ma is az ország több pontján lehet számítani, mutatjuk pontosan hol

Havazásra ma is az ország több pontján...

Az északi szél több helyen élénk marad.

Nagycsaládosok őszi találkozója képekben

Nagycsaládosok őszi találkozója képekben

Idén a Sóstói Múzeumfaluban tartotta meg a Nagycsaládosok Országos Egyesülete...