Pénteken kezdődik a VIDOR – Kilenc nap, húsz helyszín és több mint 150 program

Pénteken kezdődik a VIDOR – Kilenc nap, húsz helyszín és több mint 150 program

Pénteken kezdődik a 21. VIDOR Fesztivál. A megnyitóünnepség 18 óra 30 perckor lesz majd a Kossuth téri nagyszínpadon, ezután kilenc nap alatt húsz helyszínen több mint 150 program várja az érdeklődőket. Színes zenei kínálat, húsznál is több színházi előadás, kiállítások, bűvészek, artisták és élőszobrok, valamint tűzzsonglőrök szerepelnek az idei programfüzetben.

Covid-mentes, programokkal teli VIDOR Fesztivál veszi kezdetét augusztus 26-án, vagyis ezen a héten pénteken. Idén már nem lesznek kordonok, nincs előzetes karszalagátvétel, mindenféle korlátozások nélkül tudják megszervezni a programokat. A zenei kínálat között szerepel Ganxsta Zolee és a Kartel, ByeAlex és a Slepp, a Hooligans, illetve a Magna Cum Laude is, de világzenei fellépők szintén érkeznek Nyíregyházára, a fiatal generációt pedig Azariah képviseli majd. Húsz helyszínen több mint 150 program várja az érdeklődőket a Vidámság és Derű Országos Seregszemléjén augusztus 26-a és szeptember 3-a között.

Színházi versenyprogram

A színházi kínálatban hat helyszínen több mint húsz előadás szerepel. Többek között Győrből, Kecskemétről, Békéscsabáról, tehát több vidéki színházból és természetesen Budapestről is hívott néhány nagy múltú társulatot a szervező Móricz Zsigmond Színház. A részletekről Kirják Róbert ügyvezető igazgató beszélt Nyíregyháza Most című műsorunkban.

Az előadások 70–75 százalékára minden jegy elfogyott, de a Szabadtéri Színpadra különösen felhívnám a figyelmet, mert ritkán látható a Vígszínháznak előadása Nyíregyházán, ők a Party című előadásukkal mutatkoznak be, a Játékszín pedig A dominógyilkossággal érkezik Nyíregyházára. Mindkét előadás igazi sztárparádét és garantáltan jó szórakozást ígér. A korábbi évekhez képest szokatlan volt, hogy a budapesti színházak kevésbé voltak aktívak. Pesten sokkal tovább tudják játszani a már meglévő előadásokat, így ők megtehették, hogy nem csináltak új premiereket, nagyrészt anyagi okokból, viszont mi így nem tudtunk annyi előadást Pestről hívni. Ez nem feltétlenül probléma, mert nem volt még ilyen VIDOR Fesztivál, hogy három vidéki nemzeti színház is képviselje magát, a győri, a kecskeméti és a szegedi is bemutatkozik a nagyszínpadunkon” – tette hozzá Kirják Róbert.

A részleteket a vidor.eu oldalakon is elérik az érdeklődők. A színházi versenyprogramban olyan színészek érkeznek Nyíregyházára mint Hernádi Judit, Kern András és Szerednyey Béla, idén pedig ismét új zsűrielnöke lesz a VIDOR Fesztiválnak, a Jászai Mari-díjas Trokán Péter személyében.

Három színpad

A színház mellett számtalan ingyenes program várja majd a közönséget, hiszen a zenei kínálatnak legalább olyan fontos szerepe van a VIDOR Fesztiválon mint a különböző társulatok előadásainak.

Három helyszínre bontanám a gerincét a főtéri programoknak, természetesen a nagyszínpadon lesznek a legnagyobb sztárok. A Kossuth téren a szobor és a Városháza között lesz egy kisebb színpad, itt leginkább a délutáni-kora esti órákban lesz látható felváltva mindenféle mutatványos, BMX akrobata, élőszobor, artista és természetesen a városban jól megszokott utcazenészek. Ők a koncertek kezdetéig szórakoztatják a közönséget a VIDOR Faluban. Az ételeknek, italoknak is itt találtuk meg a megfelelő helyszínt. Elhárult az az akadály, ami több éven keresztül problémát okozott, miszerint a két színpad hangbeállása összeért és nem volt rendes helye az utcazenészeknek és mutatványosoknak, mert a hangbeállások és a koncertek is zavarták őket. Ezért kézenfekvőnek tűnt a kis színpadot a VIDOR Kertbe tenni, itt lesznek majd a világzenei koncertek is, kivéve két koncertet, amit a nagyszínpadon láthat majd a közönség. Este tíztől tizenegyig koncertek lesznek, aztán este tizenegy órától beindul a buli a VIDOR Kertben hajnal háromig” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Programkavalkád

A VIDOR Kertben lesznek még ingyenes bábszínházi előadások is napközben, a Krúdy Gyula Art Moziban kedvezményes belépővel várják a mozirajongókat. A versmondást népszerűsítik majd a Bencs Villában augusztus 31-én délután, a Timpex Arénában pedig a Nemzeti Lovas Színház lép fel két alkalommal. Augusztus 29-én, hétfőn majd egy tárlat is nyílik a Szindbádban Színjátszás Nyíregyházán a kezdetektől 1981-ig címmel. A Kossuth téren sétálókat pedig bűvészek, artisták és élőszobrok, valamint tűzzsonglőrök szórakoztatják majd augusztus 26-a és szeptember 3-a között.

Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Hoznak-visznek: ingyenes buszjáratokkal érkezhetünk a böllérversenyre

Hoznak-visznek: ingyenes buszjáratokkal...

2024. február 24-én lesz a VI. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XXII. Nemzetközi...

Mozdulj Nyíregyháza! - Fitt-Szülinap, Fitt-Kupon

Mozdulj Nyíregyháza! - Fitt-Szülinap,...

A Mozdulj Nyíregyháza nevet viselő ingyenes mozgásprogram sorozat idén ünnepli...