Gulyás Gergely: Az elitek döntése helyett az emberek véleményét hallgatjuk meg a szankciókról

Gulyás Gergely: Az elitek döntése helyett az emberek véleményét hallgatjuk meg a szankciókról

A brüsszeli ígérettel ellentétben a szankciók a háború végét nem hozták közelebb, ráadásul lényegesen jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak.

A kormány így kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét is meghallgassa a szankciókról, hiszen ők szembesülnek azok következményeivel – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. A következő napokban részletesen bemutatják a kérdéseket, a lebonyolítás pedig a szokásos módon történik: papíron és online formában. Elhangzott az is, hogy energiatakarékossági okokból hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban, és ezzel egyidejűleg kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta:

A kormány szerdai ülésén megtárgyalták a nemzeti konzultációs kezdeményezést és döntött annak elindításáról. Mindenki látja, hogy a háború miatt megnőttek az energiaárak.

Magyarország a legnagyobb a támogatást biztosítja a családok számára, ez átlagosan havonta 181 ezer forintot jelent. Brüsszel a szankciós politikát azzal az ígérettel erőltette rá a tagállamokra, hogy a szankciók jobban fognak fájni Oroszországnak mint nekünk.

Ma már látszik, hogy ez pont fordítva van, Európát megviseli a helyzet és az energiaárak növekedésével mi finanszírozzuk Oroszország háborúját.

A kormány úgy gondolja, hogy mivel az emberek bőrükön érzik ennek következményeit, ezért lehetőséget kell biztosítani arra, hogy elmondhassák véleményüket. Kiemelt fontosságú, hogy az elitek döntése helyett az emberek véleményét hallgassák meg a szankciókról.

A következő napokban nyilvánosságra hozzák a kérdéseket és a szokásos módon, papíron és online is kitölthető lesz a kérdőív.

Európa borzasztó terheket visel, hiszen úgy kellene versenyképesnek maradni, hogy az energiát másokhoz képest többszörös áron szerzik be. Ez Magyarország számára is hátrányos és még úgy is, hogy a legnagyobb kedvezményt biztosítja a kormány, az átlagfogyasztás fölött jelentős terheket jelent.

A kormány döntött arról is, hogy a téli szünet hosszabb lesz, mint szokott, december 22-e és január 8-a között lesz.

Ugyanebben az időszakban kormányzati igazgatási szünet is lesz a takarékosság érdekében.

Az önkormányzatok helyzetét is áttekintette a kormány, hiszen több településen többszörösére nőttek az energiaköltségek. A hosszú távú szerződések miatt sok önkormányzat ki tudja gazdálkodni a plusz terheket, de ez nem mindenkire igaz. A jövő évre vonatkozóan pedig bizonyosan jelentősebb terhet jelent és kormányzati segítségre lesz szükség.

Gulyás Gergely ismertette: Balla György miniszteri biztosként fogja koordinálni a tárgyalásokat a települések vezetőivel.

Mindenkinek el kell fogadni egy olyan programot, hogy a következő nagyon nehéz évet túl tudja élni.

Nincs kifizetési stop, minden stopról szóló hír tévedés – jelentette ki kérdésre válaszolva a miniszter. Hozzátette: a teljesítéseket a Pénzügyminisztériumnak kell jóváhagynia, de ez eddig is így volt.

„Magyarország elkötelezett a költségvetési hiány 4,9 százalékon tartása mellett, és az a célunk, hogy tudjuk a hiányt csökkenteni. Van egy hektikus világgazdasági környezet, ami komoly árfolyammozgásokat okoz, de a magyar gazdaság fundamentumai erősek, nem indult el munkanélküliségi folyamat.” – magyarázta Gulyás Gergely.

A baloldal igyekszik elterelni a figyelmet arról a vitáról, ami a tiltott külföldi pártfinanszírozással kapcsolatos

Gyurcsány Ferenc napokban megjelent nyilatkozata kapcsán a tárcavezető azt mondta, a baloldal igyekszik elterelni a figyelmet arról a vitáról, ami a tiltott külföldi pártfinanszírozással kapcsolatos. „Felmerül a kérdés, vajon mit ígértek ezért nekik, és kinek állnak szolgálatában?” – tette fel a kérdést.

A miniszter példátlan politikai botránynak nevezte a baloldal kampányfinanszírozási ügyét. Hozzátette: egyértelmű, hogy ma a Gyurcsány házaspár irányítja a baloldalt. Gyurcsány mondja meg, kiből mi lehet.

Érdemes bevonni az embereket a döntési folyamatokba

A nemzeti konzultáió kapcsán azt mondta: két választás között is minél többször érdemes bevonni az embereket a döntési folyamatokba, megkérdezni az emberek vélemény.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány álláspontja az Északi Áramlat robbanásával kapcsolatban, hogy nem érdemes találgatásokba menni, hogy ki lehetett az elkövető. Vizsgálatot kell indítani, és majd az kimondja, hogy ki állhatott a robbanás mögött – szögezte le a miniszter.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy Európa energiaellátása Oroszország nélkül nagyon nehezen biztosítható, és ez a gáz mellett az olajra is igaz, még akkor is, ha az olaj szállítása valamivel könnyebb, min t a gáz szállítása – tette hozzá a miniszter.

Ismertette: a gáztárolóink 72 százalékos töltöttségen vannak. Miután a tárolókapacitás rendkívül nagy hazánkban, így ez a töltöttségi szint igazán megnyugtató – hangsúlyozta a miniszter.

Az energiát értinő szankciókat nem tudjuk támogatni

Az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciós csomag kapcsán Gulyás Gergely kijelentette:

Magyarország eddig is sokat tett az európai egység fenntartása érdekében, de ha energetikai szankció is van a csomagban, azt nem tudjuk támogatni.

Az árfolyammozgásoknak nem gazdasági oka van

Az árfolyammozgások kapcsán úgy szólt, ha a dollár gyengül az euróval szemben, a forint is fog. „Jelentős kilengések voltak az elmúlt időszakban, de a jegybank elkötelezett az árfolyammozgások korrigálása érdekében. Gazdasági oka ezeknek a mozgásoknak nincs, a magyar gazdaság stabil” – jelentette ki.

A megemelt rezsiszámlák miatt nehéz helyzetbe kerülő fogyasztók megsegítésével kapcsolatban a miniszter jelezte, az MVM állami tulajdonú cégnek minden késedelmi kamat nélkül elég 15-ig fizetni, és a későbbiekben visszatérnek a korábbi fizetési határidőhöz. Senkinek nem kell a szokásosnál hamarabb befizetni a számlákat.

A minisztériumokban 18 fok van, az egyetemeken is jelentős a spórolás, de nem gondolkodunk négynapos oktatási vagy munkahétben – ismertette Gulyás Gergely. Hozzátette, hogy fontos, hogy az élet normális menete is megmaradjon.

November végéig mindenki megkapja a tűzifát 

A hatósági áras tűzifából 10 köbmétert biztosít az állam hatósági áron. A Pilisi Parkerdőnél vannak kisebb-nagyobb gondok, van, ahol várni kell a fára az óriási igény miatt. De november végéig mindenkinek teljesítenie kell a megrendelését.

A rezsi- és honvédelmi alapba beérkező pénzek időarányosan érkeznek, eddig a kitűzött cél nagyobbik része már befolyt – mondta a miniszter.

Nem a jószándék hiányzik

A tanárok béremeléséről elmondta, hogy a pedagógusoknak nagyobb jövedelem jár, és ezen dolgozik a kormány is. A kormány nem azért nem emel jelenleg a pedagógusokbéreken többet, mert ne szeretné, hogy a pedagógusok jobban keressenek, hanem a helyzet az, hogy itt vagyunk egy energiaválság közepette Európában. Nem a jószándék hiányzik, hanem az a helyzet, hogy háztartásonként 180 ezer forintot kell kifizetnie a kormánynak havi szinten a háztartásoknak és még ehhez jön az infláció is, ezekkel a gazdasági gondokkal kell szembenéznie a kormánynak. Gulyás Gergely hozzátette: a tanárszakszervezetek az ellenzékkel, míg a tanárok a kormánnyal szolidárisak.

Kétmilliárd forintot fogadtak el tiltott kampányfinanszírozás keretében

Arra a felvetésre, hogy a DK-s Varju László azt nyilatkozta, elismerte, hogy a szankciók rosszak, a baloldal mégis támogatja azokat, a miniszter azt mondta, nehéz ésszerűséget találni a baloldal nyilatkozataiban és tetteiben, pláne annak fényében, hogy kétmilliárd forintot fogadtak el tiltott kampányfinanszírozás keretében. A jogellenes magatartásnak Gulyás Gergely szerint kell, hogy legyen következménye.

Az önkormányzatok helyzete nagyon eltérő

Az RTL Klub arról kérdezte a minisztert, hogy az önkormányzatok esetében lehetséges-e külön tarifát bevezetni, ahogy a lakosság tekintetében, vagy ársapkát lehetséges-e bevezetni. Gulyás Gergely szerint az ársapkára ebben a helyzetben nincs lehetőség, hiszen az önkormányzatoknak meg kellene neveznie, hogy ki fizet meg a piaci ár és a csökkentett ár közötti különbözetet. Erre az önkormányzatok nem adtak választ eddig.

Az államnak is segítenie kell, de az önkormányzatok helyzete nagyon eltérő, így elvárható, hogy amivel tudnak, járuljanak hozzá a költségekhez. Ezért jó megoldás az, hogy egyedileg tárgyaljanak az önkormányzatokkal, hiszen mindegyik más helyzetben van. Ezt fogja véghez vinni Balla György miniszteri biztosként, a kormány korrekt tárgyalásokra számít. A Belügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Technológiai és Ipari Minisztérium is részt fog venni a tárgyalásokon.

Gulyás Gergely cáfolta továbbá azt, hogy a közösségi média felhasználást figyelő szoftvert vásárolna a kormány. „Ez egy álhír, nincs ilyen vásárlási szándék, nem tárgyalt a magyar állam senkivel.”

A miniszter elmondta azt is, hogy eddig kétszer 200 határvadász tett esküt, akik megkezdték a szolgálatot és az eddig ott teljesítő rendőrök 80 százaléka rendes feladatokat tud már ellátni.

Hazánk továbbra is be tudja szerezni a szükséges energiamennyiséget

Az Északi Áramlat megrongálódása miatt kiemelt szerepet kap a Török Áramlat az európai gázellátásban. Ennek kapcsán Gulyás Gergely jelezte, a sérülés nem okoz fennakadást a magyarországi gázellátásban, és hazánk továbbra is be tudja szerezni a szükséges energiamennyiséget.
Az olaszországi választások kapcsán úgy szólt: tiszteletben tartják az olasz választók véleményét.

Maradnak a családtámogatások

Vannak olyan stratégiai célok, amelyeket a jelenlegi gazdasági helyzetben sem szabad feláldozni, a családtámogatás ide tartozik, erre a területre ugyanannyi forrást fordítunk jövőre is, mint most – fejtette ki, hozzátéve: a családtámogatásokat bővíteni szeretnék. Ennek egyik módja lehet, hogy a 25 éves korig biztosított szja-mentesség meghosszabbodik gyermekvállalás esetén.

Dollárbaloldal van Magyarországon

Gulyás Gergely rögzítette:

A baloldal lábbal tiporta a személyiségi adatok védelmét, de ezt még fokozni is tudták azzal, hogy kétmilliárd forintos külföldi támogatáshoz jutottak. Dollárbaloldal van Magyarországon.

A jogállamisági eljárás kapcsán kifejtette: voltak olyan javaslatok Brüsszel részéről, amit a magyar kormány elfogad, összességében nem teljesíthetetlenek az Európai Bizottság által szabott feltételek. Ezért is állapodtak meg.

Itt az ideje, hogy a szlovákok is kiálljanak a szankciók ellen

Szlovákia miniszterelnöke a minap felvetette, hogy külső segítség nélkül gazdasági csődbe mehet az ország. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ha a német gazdaság lenne ilyen helyzetben, az sokkal nagyobb bajt jelentene hazánkra nézve.

A miniszter megjegyezte, hogy Szlovákiának is kiküzdötte a magyar kormány az olajembargó alóli kivételt, ezért a miniszter úgy véli, hogy itt az ideje, hogy a szlovákok is kiálljanak a szankciók ellen.

Nem fogadjuk el az Ukrajnában történt népszavazás eredményét

Osztjuk a közös uniós álláspontot, nem fogadjuk el az Ukrajnában történt népszavazás eredményét.

A pedagógusok béremelése kapcsán a tárcavezető felidézte, a kormány háromszor tíz százalékos emelést ígért, aminek értelmében jövő januárban biztosan lesz újabb emelés. Ha lehetőség nyílik rá, ennél nagyobb mértékben is növelik a béreket. Pillanatnyilag azonban irreális követelményeket támaszt az unió a magyar kormánnyal szemben a forrásokért cserébe, de ha meg tudnak állapodni, akkor a jövő év folyamán már érkezhetnek a források.

A magyar baloldal mindent megtesz azért, hogy Magyarország ne kaphassa meg az őt megillető forrásokat. A kormány azon dolgozik, hogy ezeket a pénzeket megkapjuk

– tette világossá.

Az olasz sajtóban megjelent hír kapcsán, miszerint az olasz szuperkupa döntőét itt rendeznék Magyarországon, a miniszter azt mondta, nem tudnak róla, hogy így lenne, nem foglalkoznak sajtóhírekkel. További kérdésre válaszolva kijelentette azt is: nem tárgyal a kormány arról, hogy kereskedelmi boltzárat vezessenek be, ilyen nem lesz.

Ésszerűtlenek az energiahordozókat érintő szankciók

A szankciókkal kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy minden szankciónak az ésszerűségét meg kell vizsgálni. Ami minden esetben ésszerűtlen, azok az energiahordozókat érintő szankciók – szögezte le a miniszter.

Gulyás Gergelyt az uniós forrásokról ismét kérdezték. A miniszter ezzel kapcsolatban ismét elmondta, hogy a magyar kormány abban érdekelt, hogy megállapodásra jusson Brüsszellel. Kifejtette, hogy reméli, hogy a Bizottság tartja magát ahhoz amit ígért.

A nyugdíjprémiummal kapcsolatban elmondta a miniszter, hogy októberben fogják kézbesíteni.

Eddig 158 milliárd dollár hasznuk van az oroszoknak 

Az orosz gazdaság már most recesszió van, és az infláció is az egekben van a szankcióknak köszönhetően – vélte a 24.hu újságírója, akinek a miniszter úgy válaszolt:

az oroszok elképesztően magas áron tudják értékesíteni a kőolajat, földgázt és olyan bevételre tesznek szert, amekkoráról soha nem is álmodtak.

Eddig 158 milliárd dollár hasznuk van – világította meg Gulyás Gergely, megjegyezve: az oroszoknak mindig is az energiahordozók értékesítése jelentette a nagy bevételt. Hangsúlyozta azt is, hogy

az európai gazdaságot viszont recesszióba döntik a szankciók, ha úgy tetszik, mi finanszírozzuk a háborút.

Európában nem lesz sok ország, amely tartani tudja az eredetileg meghatározott hiánycélt

A jegybank előrejelzéseinek pontosságáról a miniszter elmondta, a háború és a hatalmas piaci mozgások miatt jelenleg lehetetlen hosszú távon, nagy bizonyossággal megjósolni a gazdasági folyamatokat. De ha minden jól megy, tartható a 4,9 százalékos hiánycél. Ez nagy dolog, ráadásul Európában nem lesz sok ország, amely tartani tudja az eredetileg meghatározott hiánycélt.
Gulyás rögzítette továbbá: az állami beszállító cégek továbbra is megkapják a nekik járó pénzeket, nincsenek felfüggesztve a kifizetések.

Uniós tisztviselők nem szólhatnak bele egy tagállam választásába

Az olaszoknak ugyan úgy joga van megválasztani a saját kormányukat, mint például a németeknek. Ezt a jogok senkitől sem lehet elvenni. Ezért uniós tisztviselők nem szólhatnak bele egy tagállam választásába – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Értékelése szerint a magyar kormány mozgásterét erősítette, hogy szövetségesei alakíthatnak kormányt Olaszországban. Hozzátette: a magyar kormány kapcsolata Salvinivel és Melonival hosszú évekre nyúlik vissza.

Válsághelyzetben normális esetben az összefogás ideje jön el

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy egy válsághelyzetben normális esetben az összefogás ideje jön el. A koronavírus időszakában már a kormány próbálkozott az összefogással, de az ellenzék folyamatosan azzal volt elfoglalva, hogy például a keleti vakcinákat vagy a kormány intézkedéseit támadja. A miniszter szerint egyszerűbb megegyezni a kettős mércét alkalmazó az Európai Bizottsággal, mint a saját ellenzékünkkel.

A napelem-pályázatokra vonatkozó kérdésre a miniszter jelezte, több tízezer pályázatot adtak be, melyek egy részének feldolgozása még mindig zajlik. A pályázat kiírása óta a napelemek ára feljebb ment, így sokaknak személyes hozzájárulást kell fizetni a száz százalékos támogatottságú pályázatok esetén is. A fogyasztók ugyanakkor a napelemek telepítése és beüzemelése után többet is fognak spórolni a számlákon a későbbiekben.

A kőolaj és a földgáz ára együtt mozog

Egy másik kérdésre egyértelművé tette: a földgázra ugyan jelenleg nincs érvényben uniós szankció, de a kőolaj és a földgáz ára „együtt mozog”, az olajra vonatkozó szankciók így a gáz árát is felnyomták.

A nemzeti konzultációval kapcsolatban a miniszter elmondta, ha nem állva és várva akarjuk nézni, hogy mi fog történni, akkor a legjobb eszköz a nemzeti konzultáció.

 Jót tenne Európának, ha visszatérnénk a ’79 előtti helyzethez

A hazánkról súlyos állításokat megfogalmazó Delbos-Corfield jelentés és annak politikai visszhangjai kapcsán Gulyás Gergely hangsúlyozta, igaz, hogy sokan kiálltak Magyarország mellett, ám a háború árnyékában szerinte másodlagossá vált az európai pártpolitika.

Jót tenne Európának, ha visszatérnénk a ’79 előtti helyzethez, amikor a nemzeti parlamentek delegáltak tagokat az Európai Parlamentbe. Európának komoly problémája az Európai Parlament – jegyezte meg. Hozzátette, Brüsszel rendre úgy fogalmaz meg elvárásokat – és rögtön hiteltelení i is ezeket – hogy saját magára nézve nem tartja be azokat. Ez az elfogadhatatlan gyakorlat történt például a vagyonnyilatkozati rendszer átalakítása kapcsán is. „Az, hogy negatív megjegyzéseket tesznek a magyar vagyonnyilatkozati rendszer miatt, erre mi bevezetjük az európait, majd megint azt mondják, hogy ez nem jó, az teljes hiteltelenség” – állapította meg a miniszter.

Az európai gázellátási gondok megoldási lehetőségeit firtató kérdésre Gulyás Gergely közölte: Magyarország akkor tud gázt adni bárkinek is, ha a saját gázellátásunk biztosított.

A békéhez csak a tárgyalásokon keresztül vezet az út

A háborúval kapcsolatos álláspont kapcsán Gulyás Gergely ismertette, hogy az orosz agressziót elítélik, de a békéhez csak a tárgyalásokon keresztül vezet az út.
Párbeszéd nélkül nem lesz béke. A nemzetközi jognak megfelelő állapot az lenne, ha az orosz katonák kivonulnának Ukrajna területéről, de az látszik, hogy ez nem fog megtörténni.
Ezért párbeszéd nélkül nem lesz béke – mondta Gulyás Gergely. Majd hozzátette, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszteren kívül más európai vezető politikusok is tárgyaltak az orosz féllel. Például nemrég beszélt Emmanuel Macron francia elnök Putyinnal, de Angela Merkel volt német kancellár Helmut Kohlra hivatkozva üzent a német–orosz viszonyról.

Nagy szerencséje van Karácsony Gergelynek

Gyurcsány Ferenc egy interjúban azt emlegette, hogy nem feltétlenül támogatná Karácsony Gergelyt. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány magatartását, hogy Gyurcsány kit támogat és kit nem, nem érinti.

Nagy szerencséje van Karácsony Gergelynek, mert amit Gyurcsány Ferenc mond az általában nem igaz

– fogalmazott Gulyás Gergely.

Aki túllépi az átlagfogyasztást, az egy megadott határig még mindig kedvezményes árat fizet

Nem tervezi feloldani a földgázexport tilalmát a kormány – szögezte le Gulyás Gergely. Mint mondta, csak akkor kerülhet erre sor, ha az ország gázellátása biztosított.
A hatósági gáz- és áramár kapcsán a miniszter újfent megerősítette, hogy aki túllépi az átlagfogyasztást, az egy megadott határig még mindig kedvezményes árat fizet és nem a piacit. Ez a kedvezményes ár az áram esetében alacsonyabb, mint a gáz esetében, vagyis jobban „megéri” az áram átlagfogyasztást túllépni, mint a gáz limitet.

A kórházak adósságállományáról a tárcavezető elmondta, a beszállítókat a törvényes határidőn belül ki kell fizetni, ez alól a kórházak sem lehetnek kivételek. De hogy hogy állnak a kórházak, azt egész pontosan csak az év végén fogják látni.

A Dunaferr nehéz helyzetéről is kérdezték a minisztert, aki jelezte, többször is tárgyaltak az ügyben. A cég 450 milliárd forint körüli adósságot görget a hátán. Az állami beavatkozás kizárt, a helyzet bonyolult, fogunk még róla tárgyalni, és a választókerületben megválasztott képviselő is minden megtesz azért, hogy megmenthessük a vasművet. De biztosat nem mondhatunk, hiszen az állam ebben az ügyben csak külső szemlélő – ismertette Gulyás Gergely.

A feldolgozóipar kormányzati támogatása kapcsán Gulyás Gergely ismertette, hogy a feldolgozó cégek esetében a korábbi rezsiszámla és a megemelkedett díjakat tartalmazó új számlák közötti különbség felét kifizeti az állam, vagyis ezeknek a vállalatoknak sem kell piaci díjakat fizetniük az áramért és gázért.

hirado.hu

#kapcsolódó

Középiskolai versenysorozat - Érdemes jelentkezni

Középiskolai versenysorozat - Érdemes...

Az ország minden pontjáról várja a jelentkezőket

Nyíregyházán is csatlakoztak a Nemzetközi Babahordozó Héthez

Nyíregyházán is csatlakoztak a Nemzetközi...

Egész héten érdekes programokkal várták az érdeklődőket.